keresés

2023. március 20., hétfő

Kína új ellensége: a ChatGPT

A mandiner márciusi cikke tömören és lényegre törően fogalmazza meg a kínai vezetés félelmét a ChatGPT-vel kapcsolatban: A hét elején az állami média a ChatGPT-t úgy mutatta be, mint az USA potenciális eszközét a ’hamis információk terjesztésére’.

Az OpenAI Kínában noha nem tette elérhetővé szoftverét, a lakosság VPN hálózatokon és külföldi telefonszámokon keresztül megtalálta a hozzáférés módját. Mivel a cenzúra irányelveit súlyosan sérti a fejlesztés, jelenlegi formájában esélytelen, hogy elérhetővé váljon potenciális felhasználói részére. Így történhetett, hogy a leginkább elterjedt platformot, a WeChatet a közelmúltban elárasztották az intelligens chatbotok, de amilyen hirtelen jöttek ezek, éppúgy el is tűntek, ugyanis a WeChat anyavállalata és más vállalatok utasítást kaptak a hozzáférés akadályozására.

„A China Daily cikke szerint a ChatGPT Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területtel, Kína legnagyobb, nemzetközi figyelem övezte tartományával kapcsolatban feltett kérdésekre az amerikai kormány politikai propagandáját követő válaszokat adott, miszerint: ott népirtás folyik” – írja a mandiner. Úgy tűnik, a chatbot elkésett a kínai cenzúra emberi- és személyiségi jogokról való egyedi álláspontjának felismerésével, és ezért a nagy tűzfal másik oldalára száműzték.

Reuters tájékoztatója 

Joggal tehetjük fel a kérdést: Mi marad a kínai popkultúrának?

Baidu Inc. március 16-án, pekingi főhadiszállásán bemutatta az ErnieBot alkalmazását, amit azonos nevű keresőjükben, a felhőben, az intelligens autókban és a háztartási gépekben terveznek majd használni.  A bot olyan exkluzív korai felhasználókat tudhat magáénak, mint a kínai állami média vagy a Shaolin-templomok, közölte a Reuters.

A kínai piacon történő fejlesztési verseny, Quibit cikke által említett legnagyobb szereplői (Tencent, Alibaba, China Telecom stb.) mellett érdemes kiemelni a hazai vonatkozással is bíró Fudan Egyetem (és a Shanghai Arificial Intelligence Laboratory közreműködésével készült) MOSS névre keresztelt próbálkozását. 

Ez ugyan a nagy érdeklődés következtében indulása napján összeomlott, a China Daily egy cikke szerint március végére nyílt forráskódúvá válik. Úgy hiszem, még hallhatunk róla, a projekt mögött ugyanis erőteljes pártérdek húzódhat - a Fuudan Egyetem alapokirata a Kínai Kommunista Párt iránti elköteleződést is tartalmazza. Talán a MOSS lesz a propaganda új szócsöve?

Gyakorlatban jelenleg csupán a (leginkább játékairól ismert) nemzetközi Kunlun Tech képes közeledni a ChatGPT-féle innováció felé. Jól ismert Opera böngészőjükbe az OpenAI vállalattal partnerségben bizonyos funkciók beépítését tervezik a közeljövőben. Így pl. a felület képes lesz összefoglalókat generálni weboldalakról és cikkekről, de a böngésző oldalsávján elérhető válik a tartalomgenerálás is.

Források: 

Illusztráció: Gerd Altmann


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése