keresés

2023. március 15., szerda

Veszélyben a fiatalok? A felügyelet nélküli internetezés számos veszélye

Az internetezés kétséget kizáróan minden ember hétköznapi életének fontos és elengedhetetlen részét képezi és ez alól lassan már a gyerekek sem képeznek kivételt. Legyen szó a különböző szociális interakciókról egymás között vagy, mint például a covid vírus alatt az otthon folytatott oktatás elengedhetetlen eszközeként, számos területen szükségünk van erre a virtuális hálózatra. Bár kétséget kizáróan az internet sok pozitív változást és hasznot hozott az emberiség életébe, de ezzel párhuzamban ugyanannyi veszélyforrás is megjelent a hatásmechanizmusából adódóan, különösen a felkészületlen gyerekek tekintetében, akik életkoruk miatt nem mindig ismerik fel azokat a veszélyeket, amik esetleg egy felnőttnek is újak lehetnek, de az élettapasztalatuk miatt már tudják kezelni azokat.

Az internet sötét zugjaiban leselkedő veszélyek 

Csak úgy, mint a valóságban az internet bugyrai is számos veszélyt tartalmaznak és nem csak a felnőtt vagy idősebb felhasználok, vannak ezeknek a veszélyeknek kitéve, hanem a gyerekek is. Sőt talán ők vannak a legnagyobb veszélyben főleg abban az esetben, amikor teljes felnőtt közbe avatkozás és felügyelet nélkül használják azt. Sokszor eszünk be se jut, hogy ténylegesen mennyi veszély leselkedhet egy kiskorúra az interneten keresztül, amelyekkel szemben sok esetben nem is rendelkeznek a megfelelő felvilágosítással vagy eszközökkel, hogy kivédjék azokat.  

De mik is ezek a veszélyek? Mivel egyre több kiskorú tölt egyre több órát a különböző szociális média platformokon ennek köszönhetően gyakran válnak áldozatául olyan rosszakaró személyeknek vagy tartalmaknak melyek károsak lehetnek számukra: lelkileg akár hosszú távú tartós traumát okozhat nekik. Például ezek egyik legveszélyesebbike az volt mikor mosókapszulát vettek a fiatalok a szájukba és szervezetükbe jutó vegyszerektől sokan súlyosan megbetegedtek. Megemlíthetjük még az olyan tartalmakat is melyek nem a gyerekek életkorának megfelelőek, de nem lehet ellenőrizni megfelelően a megtekintésüket, ilyenek például a pornográf tartalmak, vagy veszélyes lehet akár az egyszerű internetes beszélgetések során megjelenő káromkodás és csúnya beszéd negatív mentális hatása is. Szintén az internetezés egy új bántalmazó jelensége a virtuális gúnyolódás, melyet a mai napig nehezen lehet kivédeni vagy megfelelően kezelni. Ez a hagyományos bántalmazás és zaklatás internetes megfelelője, mely most már nem csak az adott környezetre korlátozza le a gyermek bántalmazását, hanem egészen házig követi otthonába. Mondani sem kell, hogy eme jelenség mennyi lelki sérülést okozott már.

Nem csak a káros tartalmakra kell odafigyelni az internetezés során, hanem a rosszat akaró emberekre is. Itt beszélhetünk az internetes csalástól kezdve a sokkal sötétebb témájú online szexuális megkörnyékező és ragadózó viselkedésről. Eme veszélyek összessége egy életre képes egy kiskorút lelkileg bántalmazni, rosszabb esetben tettlegességig fajulhatnak a dolgok.

Biztonságos internetezés

Feltehetjük a kérdést, hogy lehetséges-e a biztonságos internethasználat? A megfelelő és előre megtett biztonsági lépések függvényében igen. Ezek a biztonsági intézkedések lehetnek a következőek: 

  • A gyerekek felvilágosítása és annak megtanítása, hogy hogyan védekezzenek az internetes veszélyek ellen,
  • A gyerekek internetezéssel elöltött idő szabályozása,
  • A gyerekek által fogyasztott tartalmak ellenőrzése,
  • Egyes tartalmak korlátozás, és avagy tiltása.


forrás: IT café - Biztonságos Internet Napja: felmérés
kép forrása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése