keresés

2023. március 24., péntek

Leépítési hullámok a Metánál


A napokban röppent fel a hír, hogy a Facebook és az Instagram anyavállalata a Meta második hullámban csökkenti dolgozói létszámát több ezer fővel. A leépítési hullám az elkövetkező hónapokban fog megvalósulni. A tömeges leépítési hullámról már februárban felröppent a pletyka, akkor is több hírportál közölte a hírt. Több részlegen is megállt a munka, a menedzsment a helyzet tisztázása előtt
nem indított új projekteket, sok dolgozó érdemi munka nélkül töltötte a munkaidejét. A februári szóbeszéd bizonyult március 7-én jelentette be Mark Zuckerberg a Meta cég alapítója és vezérigazgatója az alacsony prioritású projektek leállítását és a 10000 dolgozó elbocsájtását.

A leépítési hullám előzményei

Zuckerberg tavaly nyáron borúsan nyilatkozott a cég jövőjéről. A legnagyobb kihívásnak a kialakult gazdasági környezetet és a céget érzékenyen érintő az Apple tavalyi adatvédelmi intézkedése, az iOS operációs rendszerbe épített követőkód-tiltás is. A Meta helyzetét nehezíti a TikTok térnyerése a fiatalok között és a Twitter körüli felhajtás, amit az tulajdonosváltás generált.


A tavaly nyári bejelentés után mindenki érezte, hogy rövidesen nagy változás várható a Meta életében. 2022 november 9-én bejelentették a cég dolgozó létszámának 13%-os csökkentését, ami akkor kontrasztja volt az előző évek féktelen létszámbővítésének. A COVID-19 éveiben a dolgozói létszám megduplázódott, számítva a digitális piac lendületes fejlődésére.


A piac reakciója a létszámleépítés hírére

Az tömeges létszámleépítés híre a dolgozók részére rossz hír volt, viszont a piacok pozitívan értékelték a leépítések hírét. A vállalat részvényeinek árfolyama idén több mint 50%-ot emelkedett. Zukerberg nem, csak a leépítéseket másolta Elon Musktól, de fizetős szolgáltatásokat is vezet be a Facebook és az Instagram felhasználói részére. Zuckerberg erőltetett Metaverzum fejlesztése is lassul az erőforrásokat inkább a saját Mi fejlesztésére fordítják.


Forrás:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése