keresés

2023. március 21., kedd

A szerző neve: chatbot

Minimális munka, maximális haszon - így is összefoglalhatjuk az utóbbi idő AI őrületét. Ennek az elég általánosnak mondható vágyálomnak a könyvkiadásban az Amazon és hasonló oldalak biztosítanak tökéletes platformot. Az új technológia jogi szabályozása még igencsak várat magára, így ez is egy olyan sötét folttá válhat a szerzői jogi kérdéskörben, ami sok embernek vagy meggazdagodást, vagy munkanélküliséget fog okozni.

Helyzetkép a könyvkiadásban

A ChatGPT csupán tavaly november óta működik publikusan, de az Amazon Kindle már februárban több mint 200 olyan könyvet árult, amelynek szerzője részben vagy teljesen a chatbot volt, számuk azóta pedig csak egyre gyorsabban növekedik.

Műfajban sincs határ, generálhatunk (és generáltak is) gyerekkönyvektől kezdve az erotikus sci-fi novellán keresztül az oktatókönyvekig mindent - még arról is, hogyan kell használni magát a ChatGPT-t. A meggazdagodáshoz vezető úthoz számtalan TikTok vagy YouTube videót, Reddit posztot is találhatunk, melyek segítségével pár óra alatt bárki képes lesz "könyvet írni".

Aggodalmak

Mindez persze azzal jár, hogy egyre több aggodalom merül fel azzal kapcsolatban, hogy az automatizált könyvgyártás sok valódi írót állás nélkül fog hagyni. Mary Rasenberger, az Authors Guild ügyvezető igazgatója szerint az AI általi automatizálás képessége a könyvírást szakmai jártasságból árucikké változtatja, tehát szükség van arra, hogy ezek az írók és az őket befogadó platformok biztosítsák az átláthatóságot. Ezt azonban egyelőre nem sokan érzik szükségesnek, nem tüntetik fel a könyveken, hogy chatbot segítségével készültek, és az Amazon maga sem tartja ezt szabálytalannak.

Vannak azonban, akik már most túl nagy veszélynek ítélik meg ezt a trendet. Ezekre a veszélyekre például Prabhakar Raghavan, a Google keresőjéért felelős vezetője is felhívta a figyelmet, az NVIDIA vezérigazgatója, Huang Zsen-hszün pedig a mihamarabbi jogi szabályozás elkészültét sürgeti.

A könyvkiadás mellett kifejezetten nagy problémát jelenthet a tudomány világában is. A Párizsi Politikai Tanulmányok Intézete (Sciences Po) már teljesen be is tiltotta a ChatGPT és minden más AI-alapú eszköz használatát, valamint akár az egész francia felsőoktatásból kitilthatják azt, akit rajtakapnak ezekkel. Amerikában több egyetem is van, amelyek szóbeli vizsgákkal és kézzel írt beadandók bevezetésével próbálják visszatartani a chatbotok térhódítását a tudományos életben.

Sok tehát a felmerülő probléma, a megoldások pedig rengeteg szakértőnek fognak még fejtörést okozni az elkövetkezendő időszakban.

Fő forrás: IT café
Kép forrása: Pexels

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése