keresés

2023. március 19., vasárnap

Az Európai Unió és az internetes biztonság

Az év elején az Európai Unió új törvényt léptetett hatályba, melyben kötelezi az online piactereket, hogy jelentsék az évi 2000 eurót, vagy 30 tranzakciót meghaladó magánszemélyeket. Ez a DAC 7 irányelv részeként került bevezetésre, és e kötelezettséget január elsejétől kell teljesíteni, azonban az Unió a határidőt egészen az első negyedév végéig kitolta.
Februárban új jogszabályokat léptettek érvénybe, melyek célja a biztonságosabb digitális tér kialakítása.

Az új jogszabályokról

Február tizenhetedikétől az online felületeknek jelenteniük kell az Unió felé aktív felhasználóik számát. Ez alapján ki fogják jelölni a "kapuőröket", akiktől tisztességesebb online környezet kialakítását várják. A DMA által a felhasználók is sokkal nagyobb szabadságot kapnak. Könnyebben tudják majd törölni felhasználói fiókjaikat és adataikat, valamint a reklamáció is egyszerűbben fog működni.

Ezekkel egyidejűleg az új szabályozások tiltani fogják a hirdetések vallási, vagy szaxuális beállítottság szerinti testreszabását, és szigorítanák a fiatalok internetes védelmét. Az online platformoknak és a keresőmotoroknak szigorúbban fel kell lépniük az álhírek ellen is.
A cégeknek és az online platformoknak egy évük lesz bevezetni a változtatásokat.

A várható jövő

Az új jogszabályok három célja, hogy megvédjék a fogyasztókat és jogaikat, az online platformoknak átlátható és tiszta elszámolási rendszert biztosítson, valamint lehetővé tenné az innovációt, a versenyt és a növekedést.

A felhasználók védettebbek lesznek az interneten, szélesebb választékot találhatnak alacsonyabb árakon, és kevésbé lesznek kitéve az illegális, vagy zavaró tartalmaknak.
A szolgáltatók számára megadja az egységes jogi keretet, valamint a könnyebb startup és scaleup lehetőségét Európában.
Az üzleti felhasználók, akárcsak a magánemberek több lehetőség közül választhatnak, alacsonyabb árakon, a paltformokon hozzáférhetnek az összes EU-s piachoz, valamint ők is védettek lesznek az illegális tartalmaktól.
A teljes társadalom pedig nagyobb, demokratikusabb ellenőrzést és felügyeletet kapnak a platformok felett, és csökken az olyan kockázatok veszélye, mint a manipuláció és a félretájékoztatás.

Ha ezek a célok megvalósulnak, akkor az Európai Unió polgárai egy biztonságosabb és átláthatóbb online közösségben fognak élni, és sokkal megbízhatóbb piaci viszonyok keletkeznek.


Forrás:


EU implements Digital Services Act
A digitális piacokról szóló jogszabály
DSA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése