keresés

2023. június 5., hétfő

A hibrid munkavégzés sokaknál még a fizetésnél is fontosabb

Mennyire befolyásolja a munkavégzés helye a munka és magánélet közötti egyensúlyt, kiszolgálja-e a munkáltatók által biztosított technológia a munkavállalók igényeit, és fontosabb-e a rugalmas munkaidő a fizetésnél? – ilyen kérdésekre adott választ az Ericsson Consumer & IndustryLab friss kutatása.

Rugalmas munkaidő mindenek felett

A koronavírus-járvány egyik napról a másikra rázta fel és változtatta meg a munka világát. Egyes cégeknél a orábban lehetetlen vállalkozásnak tűnő home office bevezetésre került, és sok vállalt munkavállalói a mai napig részben távmunkában dolgoznak. Az Ericsson 5 földrész 30 országában több mint 40 ezer munkavállalóval és munkaadóval készült felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 52 százaléka továbbra is fontosnak tartja a rugalmas munkaidőt, és 25 százalékuk pedig a fizetést is háttérbe szorítja a hibrid munkamodell javára.

Bár az otthoni munkavégzés bizonyos dolgokban nagyobb szabadságot biztosít a munkavállalók számára, ennek árnyoldalára is rávilágított a válaszadóknak az a 33 százaléka, akik szerint a home office olyannyira összemossa a munka és a magánélet közti határvonalat, hogy ezáltal növeli az őket érő stresszt az irodai munkavégzéshez képest is.

Mennyit számít a munkahely technológiai felszereltsége?

A felmérésből úgy tűnik, hogy a megkérdezett munkavállalók többsége (77 százaléka) egyáltalán nincs megelégedve a munkájához biztosított informatikai eszközök és szolgáltatások minőségével. Nehézséget okoz a gyakran nem megfelelő internethozzáférés, a használt eszközök és platformok bonyolultsága, illetve az, hogy a munkaadók kétharmada nem veszi figyelembe a technológiát használó alkalmazottak igényeit.

A válaszadók emellett arra is rávilágítottak, hogy a home office során a munkáltatók egyre gyakrabban alkalmaznak megfigyelő szoftvereket, amelyekkel nyomon követhetik a dolgozóik tevékenységét. Ilyen módszer a billentyűleütések, egérmozgások követése és a képernyőképek készítése.

„A távmunka egyértelműen velünk marad – talán nem olyan szinten, mint a világjárvány idején, de lényegesen magasabb szinten, mint a pandémia előtt” – nyilatkozott Andreas Erlandssin, az Ericsson IndustryLab vezetőke a cég közleményében.


Források:

Árnyoldalai is vannak a hibrid munkának. piacesprofit.hu, 2023.05.14.

A dolgozók nem mennek vissza az irodába többé. portfolio.hu, 2023.05.12.

Ericsson Consumer & IndustryLab: Flexibility is the new work life currency. ericsson.com, 2023.04.03.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése