keresés

2023. június 5., hétfő

Zuhanórepülésben a magyar Twitch

2023 egyelőre nem a Twitch éve. Már az első hónapokban csökkenni látszott a videómegosztó platform felhasználóinak száma, és nemcsak Magyarországon. Míg világszerte közel 4%-kal csökkent az össznézettség, nálunk ez a szám 13,8%-ig emelkedett.

Mi fán terem a Twitch?

Az amerikai fejlesztésű, élő streaming platformot 2011-ben indították el azzal a céllal, hogy a felhasználók az általuk „gyártott” tartalmakat élőben sugározhassák nézőik számára. Ebben is különbözik más videómegosztó platformoktól, például a YouTube-tól, ahol – bár technikailag lehetséges az élő streamelés – nem ez a fő profil.

A Twitch főképp gamereknek készült, akiket játszás közben valós időben követhetünk, de lehetőség van esport versenyek élő közvetítésére, és feltörekvőben vannak a zenei adások, kreatív tartalmak. Magyarországon 2016 környékén kezdett népszerűvé válni, és 2020-2021-ben csúcsosodott ki. Bár a koronavírus-járvány megdobta a platform össznézettségét, azóta nem látható növekedés, sőt, időnként csökkenés is megfigyelhető.

Mi a helyzet Magyarországon?

A SullyGnome statisztikája szerint nemcsak az össznézettség csökkent a magyar streamelők körében, de az indított élő adások mennyisége is 6,1%-kal kevesebb volt márciusban, a streamelt idő pedig 4,7%-kal esett vissza.

A csökkenés okai kérdésesek, annál összetettebb, mint hogy kevesebben nézik az adásokat. Fontos tényezőnek számít például, hogy kevesebb adást indított néhány streamer, vagy annak ellenére sem nőtt a nézettségük, hogy a szokásosnál több adást adtak le. A csökkent nézettség oka az is, hogy a jelenlegi közönség inkább más platformra evezett át, például a TikTokra, de gyakran az eredetileg Twitchen sugárzott adásokat is utólag nézik meg a YouTube felületén.

A statisztikák egyelőre nem mutatnak növekedést, a hazai piac telített, a néző kevés. A helyzet akkor változna, ha újfajta műsorokkal rukkolnának elő a streamerek. Ám hogy az mennyire lenne sikeres a hazai közönség előtt, ez szintén csak találgatás lehet.


Forrás:

Brutálisan bezuhant a magyar Twitch – a Kókuszcsoporton éseazykee-n kívül mindenki szenved. Bódi Dániel, leet.hu, 2023.04.03.

SullyGnome.com



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése