keresés

2023. június 5., hétfő

Mennyire lehet „okos” a házunk?

J.A.R.V.I.S. (Just A Rather Very Intelligent System) – emlékszünk még a Marvel-moziuniverzum „digitális komornyikjára”, aki Tony Stark, azaz a Vasember hatalmas otthonának és irodaházának minden szegletét képes volt megmozgatni? A képregény filmes adaptációjában Stark egy olyan, mesterséges intelligenciával felruházott rendszert hozott létre, mely hangvezérléses kommunikáció segítségével képes parancsokat teljesíteni, de ami ezen is túlmegy: önálló döntéseket hozni. A filmek minden nézője bizonyára beleképzelte már magát a kőgazdag feltaláló otthonába, de mi van, ha ez a jövőkép már a jelen valóságunkat is megérintette? Mennyit kapunk J.A.R.V.I.S.-ból, ha okosotthont hozunk létre?

A dolgok internete és az okoseszközök

Egyre távolabb állunk attól az időszaktól, amikor a parancsra és automatikusan is működő kütyükkel teli otthonok még csak a sci-fikben kiélt álmok voltak. Ma már számtalan háztartásban van legalább egy olyan eszköz, amely nevében az „okos” szót megtaláljuk, legyen szó okostelefonokról, okostévékről vagy – sok esetben – egy okos háztartási gépről. De mit is jelent az „okos gép”?

A dolgok internete (Internet of Things, röviden IoT) kifejezést talán nem sokan ismerik, ám mégis a mindennapjaik része. Olyan elektronikai eszközöket jelent, amelyek a beépített érzékelők segítségével egy internet alapú hálózaton keresztül adatokat gyűjtenek és kommunikálnak egymással. A telefonokon és számítógépeken kívül ma már beszélhetünk számos háztartási berendezésről, egészségügyi eszközről vagy magunkon viselhető dolgokról is, mint például az okosórák vagy aktivitásmérők. Ezeket alapul véve meghatározhatjuk, hogy az intelligens épület olyan okoseszközök és komplex rendszerek összessége, melyek képesek érzékelni a ház környezetét és belső állapotát, majd elektromos rendszereit úgy irányítani, hogy azok olyan hatékonyan működjenek, ahogy csak lehet.

Mindennek az alapja a hatékonyság

Az okoseszközök célja tehát nem más, mint hogy hatékonyabbá tegyék életünk fizikai rendszereit, ezáltal környezet- és pénztárcakímélő, biztonságot megtartó vagy éppen egészségmegőrző megoldásokat adnak a kezünkbe, amelyekkel energiát és erőforrásokat spórolhatunk a korábbi működéshez képest. Ilyenek a hűtőszekrények, amelyek kevesebb áramot fogyasztanak, kijelzik a bennük tárolt élelmiszerkészletet, és érzékelőik segítségével „saját döntést” hozva változtatják aktivitásukat, vagy a mosógépek és mosogatógépek, amelyek a tisztítandó eszközökhöz igazítják teljesítményüket és vízfogyasztásukat, vagy éppen azok az ablakok, amelyek tűz esetén megfelelően és automatikusan nyílnak vagy zárnak.

Okosotthon, okosiroda, okosépület

Az automatizált vagy „okos” épület azonban nem áll meg az egyes eszközök programozásánál és távvezérlésénél. Az okosotthon vagy okosiroda fő tulajdonsága, hogy a különböző eszközöket és összegyűtjött adatokat összehangolva egyetlen rendszerben kezeli az épület hozzákapcsolt elemeit. Jó példa erre az épület hőmérséklet-szabályozása, amelyhez irányíthatjuk a fűtő eszközeinket, de ablakainkat és a rajtuk lévő zsaluziát is, ugyanis nyáron, ha a nap pontosan besüt a szobába, a zsaluk lecsukódnak, így kevesebb hűtésre lesz szükség a klíma által – télen pedig ugyanígy, csak fordítva.

Azt megállapíthatjuk, hogy az okosotthon létrehozásakor ugyan J.A.R.V.I.S.-t nem kapunk, ám olyan rendszert alakíthatunk ki, amellyel nemcsak időt és energiát spórolhatunk, de növeli a biztonságunkat, egyszerre menedzselhetjük életünk több területét, sőt, akár automatizálhatjuk is ezt, így ez idő alatt akár másra is fordíthatjuk az időnket.

Van az „okosságnak” árnyoldala?

Mint mindennek ezen a világon, a technológiának is van árnyoldala, nem is kevés. Az okosotthonok esetében a lenagyobb rizikót az szolgáltatja, hogy az intelligens eszközök rengeteg adatot begyűjtenek optimális működésükhöz, és ezek az adatokat egy ügyes hackelés során mind megszerezhetőek. A Kaspersky kiberbiztonsági megoldásokkal foglalkozó cég szerint számos szakértő azt állítja: nem az a kérdés, hogy meghackelik-e a rendszert, hanem az, hogy mikor. Ennek az eshetősége ugyanis nagyban függ attól, hogy az egyes eszközök piacra dobásakor mennyire sikerült befejezni a fejlesztést, a használati utasítások adnak-e megfelelő mennyiségű információt adataink biztonságáról. Elég csak a biztonsági kamerákra vagy babafigyelő kamerákra gondolni, amelyekkel hackelés esetén belülről figyelhetik otthonunkat.

Fontos arra is figyelni, hogy az otthoni internetünk mennyire biztonságos és zárt rendszer, ugyanis ez köti össze az adatgyűjtő eszközeinket amellett, hogy ő maga is számos személyes adatunkat elraktározza. Így ugyanis lekövethető például az, hogy mikor vagyunk otthon és mikor nem, megszerezhetőek jelszavaink, esetleg hozzáférés a bankszámlánkhoz.

Az okosotthont biztonságossá lehet tenni

Nem kell azonban sem megijedni, sem eltántorodni a jövőbe tekintő megoldásoktól ugyanis néhány szabályt betartva nagyon kicsire csökkenthető az esélye annak, hogy „feltörik” az otthonunkat. Elsősorban válasszuk le az okoseszközök hálózatát egyéb hálózatainkról. Így a meghackelhető hűtőszekrényünk nem fog adatot szolgáltatni az e-mailünkről vagy bankszámlánkról.

Másodszor pedig biztosítsuk azokat az eszközöket, amelyekkel irányítjuk házunk folyamatait. Ilyenek például a hangvezérlést kezelő eszközök, a routerek, a számítógépek és az okostelefonok. Figyeljünk arra, hogy nyilvános internet használatakor megfelelő védelmi rendszer legyen eszközeinken.

Bár az okosotthonok esetleges biztonsági hibái ijesztőek lehetnek, ezek a rések kiküszöbölhetőek, és ezek az eszközök és rendszerek számos olyan előnnyel szolgálják életünket, amelyeket nem lehet más módon helyettesíteni, és megkönnyíthetik a leterheltségünket, anyagi helyzetünket, környezetünk megóvását.


Források:

Egyszerűbb és fenntarthatóbb lehet az életünk az okosmegoldásokkal? greendex.hu, 2023. április 10., ovák Zsombor

A jövő otthona már a jelen: okos, kényelmes és takarékos. telex.hu, 2023. március 20.

Nem Sci-fi: ezek az okos eszközök a te otthonodban is helyetkaphatnak. noizz.hu, 2023.03.17.

Mit jelent, ha „intelligens” egy épület? iasautomatika.hu

How safe are smart homes? kaspersky.com.

The 10 Biggest Security Risks in Today's Smart Home. bobvila.com, Manasa Reddigari.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése