keresés

2023. június 5., hétfő

A #bodypositive mozgalom és hatásai

Már Magyarországon is rendkívül elterjedt az „Instagram versus reality” jelenség, mely arra sarkallja az Instagramon jelen lévő posztolókat, hogy a tökéletes, hibátlan, mesébe illő fotók, életképek helyett a valóságot mutassák meg – legfőképpen testükről.

Nem minden az, aminek látszik

Nem kell messze mennünk, elég az Instagram feedünkön megjelenő első néhány profilból válogatnunk, hogy olyat találjunk, ahol a fotók tökéletes összhangú, teljes mértékben azonos szín- és formavilággal rendelkező kollázst alkotnak. A modelleket megszégyenítő pózok, profikhoz méltó világítás és mesterien alkalmazott szűrők gyönyörködtetik a tekintetünket, és mindeközben képesek olyan fals valóság felé terelni gondolatainkat, hozzáállásunkat, amely árthat is önképünknek.

Ezúttal az influenszerek (akik tulajdonképpen megteremtették ezt a valótlan tökéletesség felé mutató irányt) némelyike áll ki azért, hogy az Instagram használóinak felhívja figyelmét a közösségi média megtévesztő képességeire. A módszerük: olyan fotókat posztolnak, ahol egymás mellé teszik a szerkesztett verziót és a „valódi” verziót, ahol meg merik mutatni apró tökéletlenségeiket, mint a narancsbőr, hurkák a hason vagy striák. A magyar influenszerek között ilyen például Fancsikai Eszter, aki rendszeresen posztol a témában.

A fals szépségideálok és a testkép

Az ideális testkép mindig is változott az idők során, számos tényező befolyásolja az aktuális trendeket, és ma ennek az egyik leghatásosabb eszköze a média (főleg a közösségi média). A képernyőkön és magazinok lapjain megjelenő képek olyan benyomást keltenek, mintha ilyennek kellene lennie minden nőnek, aki valamire is való. Ez azonban egy fals képet mutat, ugyanis ezek a kiragadott részletek a fotók szereplőinek is csak egy tökéletes pillanata, holott egyáltalán nem reprezentálja az adott személy hétköznapi kinézetét.

A #bodypositive mozgalom normalizálni próbálja a „tökéletlenségeket”, és szembe száll azzal az irányzattal, amely tini lányok, anyák és minden nő (vagy éppen férfi) önmagáról alkotott képét és mentális egészségét képes tönkretenni akár egy életre. Sokan dolgoznak azon, hogy ember- és valóságközelibbé tegyék a közösségi oldalakat, és bár hosszú út áll még előttük, már fontos lépéseket tettek a cél felé.


Forrás:

Instagram Versus Reality: The Effect Of The Body PositiveSocial Media Trend. whateveryoudose.com, 2023.04.16.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése