keresés

2024. október 1., kedd

Robotika

 Robotika definíciója: ,,Az a tudomány és technológia, amely mesterségesen újrakészíti az automatákat, amelyek képesek olyan tevékenységek végrehajtására, amelyeket az élőlény végezhet" -Coeconomy-pedia.com

Vagyis tulajdonképpen olyan tárgyakról beszélhetünk, melyek képesek valamilyen emberi cselekvés elvégzésére, ez megtörténhet ismétlődő módon vagy a mesterséges inteligencia által.


Kialakulása:

Öreg korban megtalálható volt, az úgynevezett Archytas galamb. Az alapja egy fa szerkezet volt, melyet állati belsőségekkel kombinálták. Ennek eredménye egy hajtott galamb volt, ami akár 200 métert is tudott repülni.

A középkorban a kulturális fejlődés szempontjából visszalépés figyelhető meg. Még ennek ellenére is, 1206-ban Al-Jazari létrehozta az első humanoid robotot, ami statikus volt és állandó dallamot játszott.

A modern korban tovább fejlődött ez a tudományág, 1495-ben megterveztek egy robotot, ami már képes volt mozgatni a karját. A legfrisebb előrelépés pedig ma már a Sophia humanoid, melyet a Hanson Robotics cég fejlesztett ki, ez már képes utánozni, vagy akár beszélgetni is az emberrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése