keresés

2022. április 25., hétfő

Személyazonosság-lopás jelei

Napjainkban egyre többen szabadidejüket a digitális térben töltik, vagy szinte egész nap jelen vannak rajta. Előrejelzések szerint az emberek átlagos képernyőideje 2022 végére akár a napi 8 órát is meghaladhatja. Ezáltal egyre több adatunkat adjuk meg ami online kezelődik, ezért egyre nagyobb a kockázat, hogy adathalászok áldozatai lehetünk.

Személyazonosság-lopás

Ha valaki megszerzi személyes adatainkat, és valamilyen visszaélést követ el, amivel megkárosíthat minket, akkor személyazonosság-lopásról beszélhetünk, más néven személyazonosság csalás. Olyan információkat próbálnak meg ellopni, mint például a nevek, társadalombiztosítási kártyák, születési idők, biztosítási kártyák, vezetői engedélyek, hitelkártyák vagy éppen banki adataink. Ezeket a lopott információkat pedig arra használják, hogy a meglévő fiókokhoz hozzáférhessenek vagy új fiókokat hozhassanak létre. Tehát többféle személyazonosság-lopásról beszélhetünk, például hitelkártya-csalás vagy éppen a banki csalás.

Jelek, amikről észrevehetjük, hogy személyazonosság-lopás áldozatai lettünk

Az ESET kiberbiztonsági szakértői utánajártak, és összegyűjtötték, hogyan ismerhetjük fel az identitáslopás jeleit.

1. Levont összegek bankszámlánkról

2. Letiltott fiókok

3. Értesítések hamis adóvisszatérítésekről

4. Hamis orvosi számlák

5. Megkeresések adósságbehajtóktól

Veszélyek minimalizálása

Néhány biztonsági lépés betartásával csökkenteni tudjuk annak a kockázatát, hogy áldozatává váljunk az identitás lopásnak. Létezik már többfaktoros hitelesítés, amivel érdemes minden online fiók esetében élni. Ajánlott egyedi és erős jelszavak használata, és ezek kezelésére, tárolására pedig már professzionális jelszókezelő programokat is fejlesztettek. Ha tehetjük, kerüljük a nyilvános Wi-Fi hotspotok használatát. Eszközeinket lássuk el megbízható és naprakész biztonsági szoftverrel, és ha esetlegesen vannak hibajavító frissítések, azoknál állítsuk be, hogy automatikusan frissüljenek, amint megjelenik egy új frissítés. Alkalmazásokat csak is a hivatalos áruházakból töltsük le.

Források:

5 figyelmeztető jel, amely arra utal, hogy személyazonosság-lopás áldozatává vált

Mi az a személyazonosság-lopás? Meghatározás, törvények és megelőzés

5 figyelmeztető jel, amely arra utal, hogy személyazonosság-lopás áldozataivá váltunk


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése