keresés

2024. április 8., hétfő

Hogy vertek át több családot AI generált képekkel hirdetett rendezvénnyel: a glasgow-i csokigyár túra


Az AI megjelenésével a csalók egyre könnyebben hozhatnak létre hamis képeket és szövegeket, ezzel átverve a mit sem sejtő embereket. A Roald Dahl könyve alapján ihletett előzményfilm, a ,,Wonka" adta az inspirációt Billy Coull-nak, hogy megrendezze a már-már nevetségesen katasztrofális csokoládégyár túrát, amelynek lebonyolításához nagy valószínűséggel az AI-t használhatta, ezzel több családot is megkárosítva.

A Wonka film sikere

A tavaly év végén mozikba került ,,Charlie és a Csokigyár” előzmény filmjeként megjelent ,,Wonka” igen népszerű fogadtatásban részesült. A Rotten Tomatoes weboldalán 320 kritikus véleményéből 82%-uk pozitív értékelést adott a filmre, míg a több mint 10000 közönségszavazat alaján igen magas, 4,5/5 átlagot sikerült elérnie. Ez év februárjában azonban olyan jól sikerült egy, a film által inspirált rendezvény, hogy dühödt szülők a rendőröket riasztották a glasgow-i helyszínre a pénzüket visszakövetelve. 

ChatGPT által generált forgatókönyv és üres raktárház

A House of Illuminati cég által megrendezett eseményt úgy hirdették, mint ,,édes finomságok paradicsoma” és egy ,,elvarázsolt kert óriási édességekkel és titokzatos szobrokkal”. A rendezvény azonban közel sem váltotta be az ígért élményeket. A cég azóta már törölt weboldalán megtalálható promóciós hirdetéseknél-habár a House of Illuminati hivatalosan nem erősítette meg-minden bizonnyal AI által generált képeket és szövegeket hozhattak létre, amelyekben ráadásul több helyesírási hiba is látható volt. A rendezvény reklámozásánál óriás édességeket és csokoládé szökőkutat ígértek a résztvevőknek, mindezt táncoló Oompa Loompa-kal és vizuális effektekkel megspékelve. Ám a glasgow-i gyárnegyedben berendezett raktárházba megérkezve közel sem ez a látvány fogadta a családokat. A gyéren díszített helyszínen pár műanyagból készült cukorka és gomba, falra tűzött színes háttér, és egy kisebb méretű ugrálóvár árválkodott. De nemcsak a helyszínnel voltak problémák. A megígért tömérdek csoki és cukorka helyett csak egy kis pohár limonádéval és két szem cukorkával kínálták meg a gyerekeket. Nem csoda hát, hogy a szülők felháborodtak, a jegyekért ugyanis fejenként 35 fontot (átszámítva majdnem 16000 ft) kértek el.

Az eseményre felvett színészekkel folytatott interjúk szerint (akiknek fejenként 500£-ot ígértek fizetésként a két napra) a szervező nagy valószínűséggel a mesterséges intelligenciát használhatta a forgatókönyvek létrehozására. Michael Archibald, az egyik Wonka-t megszemélyesítő színész elmondása szerint a megnyitó előtti napon mindenkit összehívták, hogy elpróbálják az aznap kapott forgatókönyvet, a helyszín azonban még ekkor szinte teljesen üres volt. Nagy meglepetésükre másnap reggelre semmi nem változott a megígértek szerint. Egy másik színész, Paul Connell aki szintén Wonka-t személyesítette meg, egy interjúban elmondta, hogy ,,a forgatókönyv egyes részei teljesen értelmezhetetlenek voltak, amiket nem is lehetett volna a való életben, speciális effektek nélkül megvalósítani”. Az ez ügyben a szervezőkkel lefolytatott megbeszélés során végül a színészek azt az utasítást kapták, hogy egyszerűen improvizáljanak. Az ideges szülők miatt a szervezőnek  pár órával a nyitás után le kellett állítania a rendezvényt. Mivel azonban a később érkezőket erről elfelejtették tájékoztatni-akik közül többen több órás utat is megtettek-ők az útiköltség visszatérítését is követelték. Miután lefújták a programot, a cég a Facebook oldalán egy ma már törölt nyilatkozatot tettek közzé, amelyben biztosították a résztvevőket a pénzük visszatérítéséről, és sajnálatukat fejezték ki a történtek végett.

A házigazda

Billy Coull-nak, a House of Illuminati cég tulajdonosának nem ez volt az első Ai-os malőrje. Újságírók ugyanis megtalálták Coull Amazonon értékesíteni szándékozott könyveit, amelyek egytől-egyig mind a ChatGPT által lettek írva.

Hasonló csalások: a nem létező ólomüveg lámpa

Az egyre fejlettebb Dall-E, Midjourney és a hozzájuk hasonló text-to-image alkalmazások segítségével a csalók egyre könnyebben készíthetnek első pillantásra rendkívül hitelesnek tűnő képeket. Ez miatt egyre gyakrabban lehet hallani hírekben a mesterséges intelligenciával generált képekkel való visszaélésekről, amelyek veszélyt jelenthetnek a gyanútlan egyénekre. A tavaly az Amazonra és Etsy-re feltöltött, értékesítésre szánt kézzel vágott ólomüveg lámpákról is kiderültek hogy nem léteznek a valóságban. Számos vásárló számolt be a közösségi oldalakon arról, hogy nem kapták meg a megrendelt lámpáikat, aminek nagy valószínűséggel az volt az oka, hogy egyszerűen a csalók egy AI-al generált képet használtak fel a feltüntetett termékeknél. A Forbes újságírója meg is találta a kép alkotóját, aki megerősítette, hogy valójában nem létezik a lámpa, és óva intette az embereket a megvásárlásától.


Felhasznált források:https://www.theguardian.com/uk-news/2024/feb/27/glasgow-willy-wonka-experience-slammed-as-farce-as-tickets-refunded

                                                https://www.nbcnews.com/tech/willy-wonka-inspired-chocolate-experience-outrage-rcna140726

                                           https://www.forbes.com/sites/mattnovak/2023/05/23/stained-glass-table-lamps-sold-on-amazon-twitter-and-etsy-are-actually-ai-fakes/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése