keresés

2020. november 20., péntek

Az influencerek negatív megítélése

Az influencerek azok a személyek, akik a különböző internetes platformokon közzétett megnyilvánulásaikkal befolyásolják az őket követő embereket. „Követőik számára leginkább olyan közösségi média platformokon szolgáltatnak változatos tartalmakat, mint az Instagram, a YouTube, a Twitter vagy a Facebook.” - Írja a Webrádió.hu
 

Honnan ered a szó és kik ők? 

Az influencer kifejezés az angol „to influence” szóból származik, melynek jelentése „befolyásolni”.  Egy-egy influencer követőtábora már könnyen a több tízmilliós nagyságrendet is elérheti és nagyon sok influencer kap felkéréseket, hogy termékeket, vagy szolgáltatásokat reklámozzanak fizetség ellenében. Ám nem csak emberek lehetnek influencerek, hanem akár állatok is. Grumpy Cat 2012-ben kezdte meghódítani a világhálót a híresen morcos ábrázatával, vagy ott van például JiffPom, a pomerániai kiskutya is, aki 2014-ben be is került a Guiness Rekordok Könyvébe. Az influencerek tudásukkal, véleményükkel vagy viselkedésükkel befolyásolják az őket követő embereket, mely lehet pozitív, de negatív befolyás is, emiatt sokszor lehet negatív a megítélésük is.   

De miért negatív az influencerek megítélése manapság?

Ma már rengeteg influencer kezd el a marketing megkeresések hatására a reklámokból élni. Valós, értékes tartalmak közzététele helyett lépten-nyomon reklámoznak, legyen az termék, vagy szolgáltatás és sok egykori rajongó fordul el tőlük csalódottan, hisz úgy tűnhet, hogy az influencerek „eladták” magukat. Hozzájárulhat még a negatív megítéléshez az is, hogy ma már megdöbbentő számú fiatal tervez csupán az „influencerkedésből” megélni, mely lássuk be nem reális elképzelés. A legfrissebb kutatások szerint az influencerkedést tartja a legjobb pénzkereseti forrásnak nagyon sok fiatal, hisz nagyon sok befolyásoló azt a fals képet mutatja, hogy az élete másból sem áll, csak szórakozásból. 

Kutatások szerint az influencer marketing szerepe egyre csak nőni fog a következő években és ugyanolyan elfogadott és megszokott lesz, mint akár a tv-ben, vagy plakátokon való reklámozás is.

 

Forrás: Webrádió.hu

Kép forrása: Leadgenera.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése