keresés

2020. november 26., csütörtök

A digitális lábnyom és az online jelenlét veszélyei

Digitális lábnyom. Minden internethasználónak van, de nincs mindenki tisztában azzal, hogy mi is az, milyen veszélyeket rejt magában és milyen megelőző lépéseket lehet - és kellene is – tenni a veszélyek minimalizálása érdekében. Minden egyes nap akarva, vagy akaratlanul is hozzájárulunk az internet folyamatosan növekvő adathalmazához.

 

Mi is az a digitális lábnyom? 

Ez az adathalmaz nyilvánosabb és elérhetőbb is, mint gondolnánk. Minden egyes keresés, könyvjelzőbe mentett oldal, közösségi oldalon közzétett komment, Messenger vagy Skype hívás, vagy akár email is hozzátartozik a digitális lábnyomunkhoz, melyek potenciálisan elérhetőek hackerek számára is. Nem kell viszont hackernek lenni ahhoz, hogy az interneten közzétett képeinkkel vagy videóinkkal éljen vissza bárki, hisz ezek könnyen elérhetőek mindenki számára. Ugyanazon biztonsági jelszavak több közösségi oldalon való használata is nagy veszélyeket rejt magában. Ajánlatos több jelszót használni, kis- és nagybetűket, valamint számokat és speciális karaktereket is. 

 

A digitális lábnyom veszélyei

Ami az internetre felkerül, az ott is marad, tartja a mondás. Évekkel ezelőtt megosztott viccesnek gondolt fotó, videó, vagy viccesnek szánt hozzászólás, de akár mások által, rólunk közzétett kép vagy videó megjelölés is könnyen visszaüthet bármikor és potenciálisan rossz fényben tüntethet fel bennünket mások előtt. Az sem jelent mindig megoldást, ha töröljük vagy töröltetjük ezeket a tartalmakat, ugyanis bárki lementheti őket bármilyen adathordozóra és később ismét közzé is teheti. A legjobb, ha megtaláljuk a középutat, hisz az sem jó, ha túl sokat posztolunk, de az sem, ha egyáltalán nem. Ma már teljes mértékben elfogadott, hogy a potenciális munkaadó "Facebook checket" alkalmaz, azaz, hogy megfelelő képet kapjon rólunk, átnézi a közösségi oldalakon való megnyilvánulásainkat. 

Bosszú eszköze is lehet

Zsarolás, bosszú eszköze is lehet a digitális lábnyomunk. Nem egy botrány köthető az internetre feltöltött intim képekhez, videókhoz, akár legyen szó hírességekről, vagy "egyszerű" emberekről. Hiába indultak eljárások és nyomozások a hackerek után, újra és újra felbukkannak az illetéktelen kezekbe került képek. Egy helyen letörlik, három másik helyen újra felbukkan. Ellenben nem csak intim képekkel élhetnek vissza. Sok olyan eset is előfordult, melyben gyermekek estek áldozatul az internetes zaklatásnak. 

 

Online jelenlét és digitális lábnyom veszélyei a fiatalokra

Ma már szinte az összes fiatalnak van okostelefonja, rengeteg gyermeknek már akár 10 éves kor alatt is telefont adnak, hogy azzal foglalják le magukat. Ezek a fiatalok beleszülettek a digitális korba, számukra ez a természetes, de ezzel együtt a tudatos gondolkodás és felelős online viselkedés csírája is növekszik bennünk, ugyanis a fiatal felnőttek és kamaszok között háromszor annyian tartanak attól, hogy kínos képek, vagy információk kerülnek ki róluk, mint a felnőttek között, ezért sok fiatal már megfontoltabban posztol. Sok kamaszban (de gyakran felnőttben is) okoz önértékelési zavarokat, szorongást, depressziót és FOMO-t (Fear of Missing Out) is a közösségi médián való állandó jelenlét, azon belül is az Instagram áll a vezető helyen ezek közül a platformok közül. Egy 2015-ös kutatás szerint egy átlagos 13-18 éves naponta 9 órát tölt az interneten, így rövid időn belül hatalmas méretű digitális lábnyomot kreál és hagy maga után. 

Milyen megelőző lépéseket tehetünk? 

Samu Zsófia, a Samsung Electronics Magyar Zrt. kommunikációs vezetője tanácsai szerint "Érdemes ellenőrizni, milyen információk lelhetőek fel rólunk. Ezt egy egyszerű kereséssel megtehetjük. A jövőre nézve pedig akár figyelést is állíthatunk be magunkra, illetve rászoktathatjuk magunkat a tudatos posztolásra." Érdemes tisztában lenni a digitális lábnyom veszélyeivel, s ha már tisztában vagyunk velük, könyebben tudunk védekezni ellenük. Érdemes még különböző jelszavakat használni minden egyes privát fiókunknál, valamint kerüljük a ránk utaló, könnyen kitalálható jelszavak használatát, mint például becenév, keresztnév, születési idő, stb. Használjunk különleges karaktereket, kis- és nagybetűket, s ha lehet, a jelszavainkat egy külön erre a célra fejlesztett applikációban tároljuk, hogy véletlen se férhessenek hozzá illetéktelenek. A gyermekeket és serdülőket illetően fontos figyelni, hogy a gyermek ne csak retusált, valótlan, gondtalan életstílust bemutaó influenszereket és celebeket kövessen, igyekezzünk - már amennyire ez lehetséges - pozitív ellenpéldát is mutatni neki, így csökkentve az irreális, valóságtól eltérő kép kialakulásának lehetőségét. 

 

Forrás 1: fearofmissingout.hu

Forrás 2: 24.hu 

Forrás 3: origo.hu 

Forrás 4: medium.com 

Forrás 5: samsung.com

 

Kép forrásai: 

Forrás 1: comparethemarket.com 

Forrás 2: techsafety.org

Forrás 3: bookdepository.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése