keresés

2020. november 1., vasárnap

Magyarország is beszáll a 6G buliba, miközben az 5G sem lefutott

Az Európai Bizottság támogatásával a hazai Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) is vizsgálhatja a 6G mobilrádiós technológiát. A Hexa-X flagship elnevezésű projekt 12 millió eurós támogatásban részesült, s a szakmai bizottság előtt maximális 15/15 pontszám értékelést kapott. 

Miközben Európában épphogy megkezdődött az 5G mobilhálózatok beüzemelése, addig a technológiai kutatások már szélesebb és gyorsabb frekvenciákra álltak rá. Kína, már akkor bőven megkezdte a 6G technológia kutatását és fejlesztését, amikor európai városokban ez év áprilisában és májusában adótornyok felgyújtása akadályozta az 5G technológia bevezetését, akár Hollandiában vagy éppen az Egyesült Királyságban. Ezek az ellenakciók javarészt a koronavírus okozta világjárványra koncentráló híradások mögé szorultak, épp úgy mint ahogyan az a tény is, hogy a kedvező árakkal operáló, s ennek okán a hazai piacon magának egyre nagyobb ügyfélkört hódító DIGI nem vehetett részt a magyarországi 5G frekvenciák árverésén.  

5G szolgáltatók, és ami a fogyasztóhoz jut(hat)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) alaki kifogásokat tett a DIGI pályázatával szemben, melyet a szolgáltató a hiánypótlásokkal sem tudott korrigálniállítja a Hatóság. A frekvencia árverés így a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország részvételével, de a DIGI hiányában, zajlott le, ahol a három szolgáltató 2035-ig szerzett frekvenciahasználati jogosultságot, s mintegy 129 milliárd forint értékben vásároltak frekvenciasávokat. 

A licitet követően a DIGI Csoport csalódottságát fejezte ki az eljárás ellen, s kiemelten vitathatónak nevezte az NMHH hozzáállását, utalva arra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság DIGI jogorvoslati kérelmét figyelmen kívül hagyó eljárása nem egyeztethető össze azon küldetésével, hogy biztosítsa a hatékony verseny feltételeit a távközlési piacon. 

„A DIGI Csoport úgy véli, hogy a verseny korlátozása, és a negyedik mobilszolgáltatónak a frekvenciaspektrumokhoz való hozzáférésének megakadályozása révén a Hatóság maga is drasztikusan rontja a magyar fogyasztók esélyeit arra, hogy versenyképes áron vehessenek igénybe alapvető szolgáltatásokat. Az Európai Bizottság által az EU-országokban alkalmazott mobil internet tarifákról 2019-ben közölt tanulmány szerint Magyarország azon országok közé tartozik, amelyekben a mobil adatszolgáltatáshoz való hozzáférés a legdrágább Európában.” 

Az új kutatások így is hasítanak

Az újabb frekvenciaszélesség növelésnek szemmel láthatóan azonban sem a szkeptikusok, sem a gazdasági versengés nem állhatja útját. Ezért Kína útjára lépve, hazánk is az 5G utáni és a 6G mobilrádiós technológiák kutatásába kezd 

A projekt célja az emberek, a fizikai és a digitális környezet összekötése. A projekt nemzetközi csapatát szolgáltatók, rendszerintegrátorok és kutatóközpontok alkotják: a Nokia vezeti, s az Ericsson, a Siemens, az Intel, az Atos, a B-Com, az Orange, a Wings, a Telefonica és a Telecom Italia mellett 11 egyetem és kutatóintézet vesz részt benne. A SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésével vesz részt a kutatómunkában. A projekt magyarországi koordinátora Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetőjeadja hírül a Prím hírek.

Forrás:

Prím Hírek

Portfolio

24.hu

Kép: 5G World

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése