keresés

2020. november 28., szombat

Információ szükségelt avagy mindent is tudni

 
A tapasztalatok azt mutatják, hogy ugyan minden évben elképzelhetetlen adatmennyiségek keletkeznek, de azok közül a fontosak gyakran nem jutnak el a megfelelő személyekhez. Pedig nagy szükség lenne beszédfelvételekre, gépi információkra vagy az utakról készített radarképekre és videókra ahhoz, hogy az algoritmusok megfelelően működjenek. Hiszen az algoritmusok csak annyira  lehetnek jók, mint az azok fejlesztésére használt információk. A szükséges adatok gyűjtése és előkészítése teszi ki a munka 80 százalékát, s annak hatékonyságától függ az egyes projektek sikere vagy bukása. 

Digitális Ökorendszer

A Siemens és a Bosch szakemberei elismerték, hogy a közelmúltban is voltak olyan felvetések, amelyeket nem tudtak megvizsgálni, mert nem álltak rendelkezésre információk például a megalkotott algoritmusok képzésére vagy az adatok nem voltak megfelelőek. Ezért mindig megvizsgálják, hogy egy adott kérdéssel kapcsolatban elérhetők-e a szükséges információk és azok megfelelő minőségűek-e. Az információs technológiára épülő piaci szereplők között gyakori a "silógondolkodás" mely arra utal, hogy a piaci szereplők közül mindenki ragaszkodik a birtokában lévő adatokhoz, ezzel  jelentős mértékben megnehezíti az ágazatokon átnyúló projektek megvalósítását. 

"Alexander Breit, a német szövetségi gazdasági minisztérium digitális politikáért felelős osztályvezetője rámutatott, hogy pont azért, mert a vállalatok és a kutatóintézetek szerte Európában működnek, szükség van egy digitális ökorendszerre, amely lehetővé teszi az információk megosztását. Az innovatív, közlekedési vagy időjárás-előrejelző alkalmazásokhoz elengedhetetlenek a nyíltan hozzáférhető adatok, ezért Berlin egy adathasználati törvényen dolgozik és foglalkozik a mesterséges intelligencia területének szabályozásával is."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése