keresés

2020. november 22., vasárnap

Digitális mozgásterek és eszközeik autósoknak

Használatukat tekintve, egyértelműen a navigációs alkalmazások vezetnek valamennyi, autósok (és nem csak!) számára készült applikációk között. Ugyanakkor, a parkolást segítő alkalmazások is egyre nagyobb tért hódítanak maguknak, mint ahogy a kárbejelentéshez készült digitális lehetőségek is.

Amíg bő 20-25 évvel ezelőtt a legtöbb autó kesztyűtartójában ott lapult egy közúti térkép, mára ennek valamely digitális verzióját láthatjuk valamennyi gépjárműben, legyen az egy direkt erre a célra készült navigációs eszköz, vagy éppen az ezeket egyre inkább helyettesítő okostelefonok. Az szinte minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy az autózás digitális mozgástere hol ugrásszerűen, hol kisebb léptékkel, de napról napra terjeszkedik, fejlődik.

Navigáció: verseny, főleg a nagyok között

A telefonokra letölthető navigációs rendszerek tárháza tulajdonképpen határtalan, köszönhetően a globális kiterjedésű alkalmazások, továbbá a helyi közlekedésre specifikálódott lokális navigációs rendszerek piacra törésének. A versengésben egyértelműen a globális kiterjedésű rendszerek viszik a prímet. Jelenleg ilyen az eredetileg kifejezetten navigációs eszközökre (PDA, PNA) készített – magyar érdekeltséggel is bíró – iGO szoftverei, egységes nevén iGO Navigation. Illetve, nem meglepő módon – és vélhetőleg a legtöbbet használt – másik ilyen navigációs alkalmazás a Google Maps kínálta lehetőség, amely egy nagyobb városban a tömegközlekedést használók, de gyalogosok és kerékpárosok leggyorsabban elérhető digitális segítsége, miután a legtöbb okostelefon, külön letöltést nem igénylő, alapalkalmazásai között megtalálható.

Kis falat a nagynak, nagy haszonnal

Az említett versengésben a Google piaci erejét erősítette az az üzleti lépés is, amely során a társaság megvásárolta az izraeli fejlesztésű Waze szoftverét, amely sokáig vezető pozíciót töltött be a navigációs alkalmazásokat használók között.

Digitális kereslet a navigáción túl: parkolás

Az okostelefonokra elérhető applikációk között a parkolást segítő alkalmazások is egyre népszerűbbek. Hazánkban a Parkl neve tűnhet ismerősen, különösen a fővárosban közlekedők között, még akkor is, ha országszerte használható applikációról van szó. Az alkalmazás lehetőséget nyújt a zárt-, illetve szabadtéri parkolási lehetőséget keresők számára egyaránt, de az elektromos töltőhelyeket is megtalálhatjuk a segítségével. Az alkalmazás üzleti erősödését és előretörését mutatja többek között az is, hogy a fővárosban több áruház (pl. Duna Pláza) hivatalosan bevezette a Parkl-t, mint használati lehetőséget, amellyel a felhasználók a parkolójegy kérése, fizetőautomata használata nélkül is igénybe vehetik a parkolóházat. Behajtáskor ugyanis az alkalmazás a QR-kód beolvasásával nyitja a sorompót, indítja a számlálót, s fizetési kötelezettség keletkezése esetén, a fizetés is intézhető néhány kattintással az alkalmazáson belül.

E-kárbejelentők

Amit a legtöbb autóvezető elkerülne az a kárbejelentés. Azonban, ha mégis megtörténik a szerencsétlen esemény, úgy lehetőség van digitálisan megtenni a bejelentést a biztosítók felé. Tulajdonképpen valamennyi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kínáló társaság rendelkezik olyan online felülettel, ahol a bejelentés megtehető, de a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) külön erre a célra letölthető alkalmazással is rendelkezik, amellyel a bejelentés az illetékes biztosító társasághoz eljuttatható.

Vannak még

A fentieken túl további alkalmazásokat is találhatnak az autósok. Vannak, amelyek az egyes alkatrészek beszerzését vagy a tankolást hivatottak segíteni, vagy riasztások küldhetők egy úgy felejtett lámpa vagy ablak miatt, vagy a rossz helyen várakozóknak/parkolóknak, de akad olyan is, amely az autósok kiadásait tartja számon, amely az egyes vállalkozásoknak lehet különösen hasznos segítség a költségkészítésben.

 

Forrás: Digital Hungary
Kép1: Techlicious
Kép2: Parklapp
Kép3: Biztosító Magazin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése