keresés

2020. november 28., szombat

Ön is rendel külföldről? Vigyázzon, drágulhat!


Hazánkban is rendkívül népszerű a külföldi, jellemzően kínai webáruházak, valamint az Ebay használata. Az innen rendelt holmik olcsók, aprók, postai küldeményként néhány hét alatt ideérnek – a gazdaság azonban nem biztos, hogy jól jár ezzel.


Széles választék, kedvező ár!

A távol-keleti webáruházak kínálatában mindent meg lehet kapni: az apró elektronikai alkatrészektől kezdve a telefonos kiegészítőkön át a ruházati termékekig. Ezek a webáruházak nem önálló kereskedők, hanem csupán a kereskedők kínálatát egységes felületen bemutató platformok, melyek menedzselik az adásvétel folyamatát, ugyanakkor a szállításért például már a hirdető kereskedő a felelős. A hazánkban is jól ismert oldalak közé tartozik az Aliexpress, a Wish, a Dealextreme, vagy a kínai kultúrát jobban ismerők számára elérhető Taobao. A magyarok körében mégis a legnépszerűbb az amerikai illetőségű Ebay, ahol a távolkeleti oldalakkal szemben magánember is hirdethet, illetve az Amazon, melynek immár Európában is jól kiépített hálózata van.

Ezekről az oldalakról vásárolni roppant előnyös: jóval olcsóbban hozzá lehet jutni bizonyos termékekhez, mint itthon. Ennek az olcsóságnak az egyik oka az, hogy a jelenleg hatályos szabályozások szerint 22 euró alatt nem kell semmilyen adót fizetni. A jó árakért cserébe a némiképp bizonytalan szállítást kell csupán elviselni, egyes esetben a megrendelt holmik címzetthez jutása rossz esetben akár hónapokat is igénybe vehet.

Mégis problémás

Az Európai Unió régebb óta tervezi a határain kívüli webáruházakból való rendelés szabályainak szigorítását, már 2019 első felében tudni lehetett, hogy 2021 januárjától élesedik az erre vonatkozó új törvény. Azonban a törvény bevezetését fél évvel elhalasztották, hogy legyen még ideje felkészülni a webshopoknak az új szabályozásra.

A törvény megszületésének oka az, hogy a kisértékű árukra vonatkozó adót az elsősorban Unión kívüli kereskedők el tudják kerülni, és a becslések szerin így éves szinten mintegy 7 milliárd eurónyi áfa nem kerül megfizetésre. Ez tagállamonként több tízmilliárd forintos nagyságrendű összeg, amelytől így elesnek az országok.

Az új szabályozás szerint a webáruházaknak mindig annak az országnak az áfáját kell majd megfizetnie, melyben a vevő lakik. Vagyis az eddigiekkel ellentétben a külföldi webáruházakból rendelt áru áfája Magyarországon 27% lesz, függetlenül attól, hogy EU-n belülről, vagy kívülről érkezik.

Ennek a technikai megvalósítása viszont súlyos terhet ró a tagállamok adóhivatalaira, hiszen a szükséges új informatikai rendszereket üzembe kell helyezni, és tesztelni is kell. Épp ezért az Európai Unió fél évvel elhalasztotta a szabályozás hatályba léptetését, január 1. helyett július 1-től kell biztosítania a tagállamoknak az adók megfizetését.

Következmények

A vevő szempontjából a szabályozás aggasztó lehet, hiszen óhatatlanul a termékek drágulásával jár. Ugyanakkor fontos, hogy az áfát nem közvetlenül a vevőnek kell megfizetnie, hanem a kereskedőnek – és közülük is csak annak, amelyiknek az EU-n belüli értékesítéseinek értéke az aktuális és az előző évben több, mint tízezer euró.

Amellett, hogy az államnak többletbevétellel jár az áfaköteles termékek ilyen módon kibővített köre, az adóelkerülés egy módja is elhárul, hiszen ahogy a 24.hu írja „a NAV szerint főleg Kínából rendelt termékek esetén többször előfordul, hogy a feladó nagy értékű telefonok, számítástechnikai eszközök esetén is 22 euró alatt értéket tüntet fel, ezzel elkerülve az adófizetést.”

Ugyanakkor biztos, hogy a szabályozás bevezetése nem fogja csökkenteni az EU-n kívüli webáruházak népszerűségét, hiszen az onnan rendelt termékek ára valószínűleg így is versenyképes fog maradni.

Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése