keresés

2021. november 2., kedd

A microsoft, avagy két barát és a kék égbolt

"hello, Bill Gates vagyok, a Microsoft igazgatója és ebben a videóban látni fogják a jövőt. A windowst"
Ezzel a mondattal kezdődött Bill Gates régi VHS oktatófilmje, amiben a microsoft operációs rendszerét, a Windows 3.1-et mutatja be a felhasználóknak.



A microsoftot mindenki úgy ismeri, mint a leghíresebb operációs rendszer feltalálójának cégét és ez nem véletlen. Az ismert operációs rendszerek közül a Windows a legelérhetőbb, legkönnyebben kezelhető és legfejlettebb OS. De sokunkban biztosan megfordult a kérdés: Mit csinál most a Microsoft? Erre legtöbbünk mind rávágná: Fejleszti az operációs rendszerét, hogy minél sokoldalúbb és felhasználóbarátabb legyen. És sokunk nem is gondolnánk bele, hogy ez a multimilliárdos cég sokkal többet tesz a mindennapi ember életében, az OS fejlesztésén kívül. De ahhoz hogy megértsük a microsoft jelenét illetve jövőjét, tudnunk kell honnan indult a cég.




Bill Gates, az egyetem elhagyóból milliárdos filantróp



1975-ben két gyerekkori barát Bill Gates és Paul G. Allen (1953-2018) BASIC fordítóprogramokat kezdett írni az altair nevű számítógépekre, ami abban az időben nagyon hasznosnak és forradalminak bizonyult. Ez egészen az 1980’-as évekig tartott, amikor az IBM egyik konferenciáján felkérték a microsoftot (ami a microcomputer és a software szavak összemosásából jött létre) hogy készítsenek el egy operációs rendszert a legelső IBM személyi számítógépéhez, az IBM PC-hez. A microsoft megvette egy másik cég OS-ét és ezt átírva valamint átnevezve kiadták az MS-DOS rendszert. (Microsoft disc operating system) A programot egyszerre adták ki az IBM PC-vel és ez elsöprő sikert aratott, maga mögé utasítva a legtöbb, akkoriban elérhető rendszert, mint pl: CP/M-et. A microsoft később továbbfejlesztette a DOS operációs rendszert a Windowsra, ezzel kőbe vésve magát a személyi számítógépek operációs rendszerének a piacán. Miért is? Mert az rendszerükre rengeteg hasznos programot, fejlesztettek ki. Ezek után már könyvelhető volt a sikerük. Minden program ami ma az elektronikus térben lévő munkánkhoz (vagy éppen szórakozásunkhoz) használunk, egy kattintásnyira érhető el a windows rendszerekhez. a Word, teams (amely az utóbbi időben az egyetemisták és irodisták legjobb barátja volt) excel vagy az Xbox live pass mára már nélkülözhetetlen a gördülékeny munkánkhoz vagy éppen a játékokhoz.

Egy ilyen nagysikerű cégnek nehéz önmagát felülmúlnia, hiszen rengeteget tett az informatika és a programozás fejlesztéséért. De a microsoftnak mégis sikerült. 2001. november 15-én microsoft piacra dobta a mára már legendaként ismert Xbox classicot (amelyben egyébként az X a directX nevű adatcsomag rövidítése) ami a sony egy évvel azelőtti konzoljának, a Playstation 2-nek riválisa volt és megjelenésének évében maga mögé utasította a japán vetélytársát Észak-Amerikában. (Globálisan viszont így is a playstation volt előnyben, hiszen 2000-től egészen a gyártás megszűnéséig, több, mint 157 milliót adtak el belőle.) Majd az Xboxot leváltotta az Xbox 360 2005-ben, azt az Xbox one 2013-ban és a legutóbbi játékgépük, az Xbox one X/S 2020-ban. Mindegyik konzol magával hordozott rengeteg újítást, kezdve a grafikus gyorsítótól egészen az x64/86 kódolásig.

Mivel foglalkozik ma a microsoft?

A felhő

Bill Gates 2000 januárjában lemondott igazgatói posztjáról, majd kilépett 2020 márciusában. Szóvivője ezt azzal indokolta, Gates szeretne alapítványán A Bill and Melinda Gates foundation-ön dolgozni.

2014 óta a vezérigazgató és elnök Satya Nadella (Bill Gates után az első, aki mind a kettő posztot magáénak tudhatja.) legutóbbi interjújában, mely egy privát média esemény volt, a vezérigazgató azt kérdezte: Mit gondol, mi a Microsoft legnagyobb hardverüzlete? „Az Xbox” vágta rá a riporter. „Nem, a felhőnk az” Majd így folytatta: „Ahogy én látom a windows rendszert milliárdok telepítik az eszközeikre. Évente több száz milliót csatlakozik hozzánk és mi ezt szeretnénk jobban kihasználni, a jó értelemben. A helyzet az, hogy nagyban kell gondolkoznunk. Nem szeretnénk azt, hogy az alapján
ítéljenek meg amit eddig elértünk, mert a világon több, mint 50 milliárd PC illetve mobileszköz van. A windowsnak egy milliárd, az androidnak kettő és az Ios-nak szintén egy miliárd felhasználója van. De mi a helyzet a többi negyvenhat milliárddal? Szóval nézzük meg azt, hogy az a 46 milliárd (+4 milliárd) eszközzel mit tegyünk és ahhoz alakítsunk ki egy stratégiát.” Véleményem szerint ez egy nagyon izgalmas újítás lehet, hiszen Nadella ezzel azt mondta, nagyon szívesen dolgozna együtt „vetélytársaival” azért, hogy egy globális, világméretű felhő alapú szolgáltatást hozzon létre, ezzel végtelen lehetőségeket megcélozva.

A cél az égbolt

A másik nagy újítás, az Azure amelyet már 2008-ban az előző vezérigazgató, Steve Ballmer jelentett be.

De mi is az a Microsoft Azure? Egy olyan infrastruktúra, amely megváltoztathatja a személyi számítógépeket örökre. Miért is? Az egész hálózat nem a felhasználó számítógépén fut, hanem egy távoli szerveren. Nagyon hasonlatos a google felhő alapú rendszeréhez, viszont véleményem szerint az Azure egy sokkal kiforrottabb és modernebb szolgáltatás. Lényegében ezzel a szolgáltatással bármit meg lehet csinálni, amely a programozáshoz, irodai munkához vagy videószerkesztéshez köthető. Egy platformon belül tudunk programozni, az excelt, esetleg a wordot használni és akár a Premier proval szerkeszteni. Egészen forradalmi újítás és elképzelhető, hogy a jövőben bármilyen eszközzel, bárhonnan (ahol adott az internetelérés) csatlakozhatunk a virtuális térhez. Bár érdekes belegondolni szociálpszichológiai szempontból ebbe a témába. Biztosan jó az, hogy egy karnyújtásnyira van tőlünk egy ilyen nagy szintű, technológia?

A windows következő generációja

A windows 10 véleményem szerint egy nagyon innovatív, mégis egyszerű, felhasználóbarát operációs rendszer volt. Talán a Windows XP után a második helyen áll a rangsorolásomban. Viszont a windows 10 jelen pillanatban 6 éve jött ki és nem ártott neki a vérfrissítés. Persze, szoftverfrissítések eddig is voltak (A Microsoft közleménye szerint ezt 2025 végéig szeretnék folytatni) de egy új, modernebb operációs rendszert írni mégis csak jobb megoldás. 2021 júniusában bejelentették az új windowst, amely a 11-es sorszámot kapta és rengeteg kisebb fejlesztés mellett pár újdonság is bekerült a rendszerbe. Az egyik legfontosabb a teljesítmény növelése illetve a micosoft termékek összekapcsolása. Nem véletlenül hirdeti magát úgy a rendszer, mint: „A legjobb windows valaha, gamereknek.” (egyébként ezt a Windows 8 illetve 10-dik rendszerében is hirdették.) hiszen a Windows csatlakozott az Xbox game passhoz, amellyel több száz játékhoz kapunk hozzáférést némi havidíj ellenében. (És ehhez van kapacitásuk, hiszen pár hónapja jelentették be, hogy a Bethesda csatlakozik az Xbox csapatához, ezzel rengeteg sikercím elérhető lesz a game passon belűl.)

Kiterjesztették a támogatásukat is, így nem csak asztali, de laptop, telefon és tabletre is elérhető lesz a Windows 11. Vélhetően ezzel is azt a célt támogatják, amelyet Satya Nadella vízionált az globális összekapcsolást illetően.

A probléma viszont a hardver támogatottság. Rengeteg PC amelyen kifogástalanul futott az előző verzió nem lesz képes a következő rendszer használatára. A microsoft kiadott dokumentumában (amely külön oldalon foglalkozik az AMD és külön az Intel processzorokkal) kiderül, hogy sok processzor nem lesz kompatibilis, amik közül sok a mai napig megállja a helyét. Csak néhány példát említve: Az első és második generációs Ryzen kikerült a támogatott listából, ami azért problémás, mert Ár-érték arányában nagyon jó chipek és sokan építettek belőle számítógépeket. Az, hogy hányan fognak váltani az új rendszerre, október ötödike után kiderül, hiszen akkor jön ki a windows 11 első verziója.

Jelen cikkből kiderül az, hogy a microsoft Bill Gates irányítása alatt és után is még mindig az egyik legnagyobb tech óriáscég a világon, akik mindig innovatívok maradnak és a jövőben gondolkoznak, hogy megkönnyítsék (és ezzel együtt magukhoz csábítsák) felhasználók tömegét. Persze, voltak félrecsúszásaik (a Windows Vista, ami máig az egyik legutáltabb rendszer a Microsoft történetében.) De én mégis úgy gondolom, a Cég nélkülözhetetlen a ma ismert informatikai munkavégzéshez. Sokkal elérhetőbb, egyszerűbb és innovatívabb, mint a vetélytársai, az Ios és a Linux.

Hogy mi a Microsoft jövője? Nehéz ezt pontosan megmondani, de ha ilyen irányba halad tovább, biztosak lehetünk benne, hogy továbbra is szárnyalni fog és új ablakokat nyitni a digitális térben.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése