keresés

2021. november 2., kedd

A képmegosztás története, jelene


A fényképmegosztás

Már az ősidők óta jelen van a képmegosztás, gondoljunk például a barlangrajzokra ,(szobrokra), festményekre, rajzokra, analóg fotókra. Ezek zöme ma is jelen van, viszont nagyban átvették a helyüket a digitális fényképek.
A mai képmegosztás előzményének tekinthető például a postai úton küldött, előhívott fényképek. Vagy ezen képek továbbadása barátoknak, rokonoknak.
Ma már másként tekintünk ezekre a dolgokra. Napjainkban elég egy fotó továbbítására pár másodperc is. Ráadásul nagy szerepe van az életünkben a különböző képmegosztó közösségi oldalaknak. Például Facebook, Flickr, Google fotók,Twitter, Instagram, Pinterest, stb.... Ezek miatt a fényképek megosztása új értelmeket nyert. Az online tartalmakkal ma már gyakran pénzt is keresnek az ismert (vagy kevésbé ismert) emberek, felhasználók.

Egy kis történelem

Fényképezésről:

"Hogy készül gyakorlatban a fénykép…?
Lényegében a fényképezés során irányított fotokémiai folyamatok játszódnak le. A fény rávetül a fényérzékeny anyaggal bevont felületre, minek következtében a fényérzékeny anyagban a fény fotokémiai változásokat eredményez.
A gyakorlatban ezüstsókat használtak fényérzékeny anyagként, melyet zselatinba ágyazva vittek rá az átlátszó hordozóanyagra. A fényképezőgép zárszerkezetének nyitásakor (exponálásakor) a nyílás előtt lévő tárgyak képe rávetítődik a fényérzékeny anyagra, és ott rejtett (látens) kép jön létre. Ahhoz, hogy a kép látható legyen elő kell hívni, így jön létre a negatív kép. Amikor negatív képen keresztül újabb fényérzékeny réteget világítunk meg, létrejön a valóságnak megfelelő pozitív kép."
-A fényképezés történetéről itt olvashatsz több érdekes információt.



Digitális fénykép:

Működése: A beérkező fény a tükörről feljut a pentaprizmába, onnan pedig a keresőn keresztül láthatjuk a képet. A tükör az exponálás pillanatában felcsapódik, így a film előtt már nem képez akadályt.



Története:

Ahogy kialakult a 19.század közepétől a fényképezőgép úgy folyamatosan fejlődött a képek megosztása is.
Az első színes kép 1861-ben készült, viszont a gépek piaci bevezetésére csak 1963-ban került sor.
Az első LCD kijelzős kamera 1994-ben került forgalomba, majd 2004-ben a LED kijelző kezdte meg a hódítását.
Majd elért egy olyan szintre, ahol a fotográfia maga külön helyet kapott a mindennapokban.
A 19. és 20. század fordulóján nőtte ki magát a fényképészet külön művészeti ággá.
Érdekes videók a fényképezéshez kapcsolódóan: itt

Mobileszközök:

A telefonok kezdetben csak telefonálásra használták, csak később nőtte ki magát.
Elsőként rádiótelefonok jelentek meg, így ezek története körülbelül a második világháborúig nyúlik vissza (1947). A kézi rádiótelefonok 1983-óta elérhetőek.
Az első teljesen automatikus hálózatokat (1G generáció) az 1980-as évek első felében hozták létre.
Az első okostelefon a '90-es években jelent meg. Ez még nem az az okostelefon, amit ma nevezünk ennek, de a kortársaihoz képest már sokkal előrehaladotabb volt.
Később a telefonokkal már képeket is lehetett készíteni.

Az internet története:

Az internet régen nem volt ilyen multimédiás, mint most.
Kezdetben az 1969-as években katonai fejlesztések alapja volt.
1972-ben született meg az első e-mail program, majd két évre rá vált ismertté az "internet" , mint kifejezés.
A dotkom válság (.com): Ma már nem okoz változást és fejlődést, ellenben a fájlmegosztással. A fájlmegosztás története nagyjából egyidős a web történelmével, mivel a célja az információmegosztás volt. A kilencvenes évek közepétől már nem csak kutatási információkra használták az internetet, hanem az már kezdett betörni a háztartásokba is. Így már hétköznapi témákat is tartalmaztak. A technológia fejlődésével nőttek a felhasználók igényei is, jellemzővé váltak a nem szöveges tartalmak megosztása is, mint például a képek és a hanganyagok.


Közösségi média:

  • 2002-picasa (szoftver és webgaléria)
    • Fényképek kezelésére, rendezésére, módosítására használható számítógépes program. Egyszerűen végezhető vele színkorrekció, vörössszem-eltávolítás és képkivágás.
    • A Picasa Web Albums ad lehetőséget 1GB adat tárolására a weben (2006-tól), hasonló működésű mint a Flickr.
    • Bővebben itt: Picasa
    • Képnézegető is egyben. A képek albumokba rendezhetőek.
    • 2016 februárjában a Google lekapcsolta ezt a szolgáltatását. 
  • 2004-facebook Mark Zuckerberg jóvoltából.
  • 2005-az első YouTube videó
  • 2006-első tweet
  • 2004. Flickr
    • Olyan fényképmegosztó portál, ahol albumokba szervezhetjük a fotóinkat. De simán böngészhetünk különböző témájú képeket is. A képeket véleményezhetjük is és elérhetővé tehetjük saját csoportjaink számára.
    • Részletes leírás a használatához: https://hirmagazin.sulinet.hu/hu/evilag/flickr-osszuk-meg-fotoinkat
  • 2010- az első Instagram kép (post)
  • 2010. március- Pinterest
    • A Pinterest ehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók témák szerint tudjanak keresni, képeket rendezni és azokat megosztani egymással.
  • 2012-google drive
    • Különféle dokumentumok tárolására alkalmas felhő felület. Linket megosztva bárkinek megadhatjuk a fájljaink elérését, hogy ők azokat láthassák, letölthessék, szerkeszthessék.
  • 2015-google fotók
    • A google fotók elődje volt a Picasa. Ez is egy fotómegosztó oldal. Sajnos itt már nem lehet könyvtárakba helyezni a fotókat, mint a Picasanal lehetett.

A mobiltelefonok megjelenése is sokban járult hozzá ahhoz, hogy manapság már a képmegosztás egy teljesen hétköznapi dolog. Napi több száz (vagy ezer) kép megosztására és böngészésére is képesek vagyunk (persze ennél többre is van kapacitás a technológiát tekintve).
Ha jobban bele gondolunk a telefonunk sok dolgot helyettesít az életünkben. Mint például az óránkat, (ébresztőóránkat), MP3 zenelejátszónkat, térképünket, iránytűnket, zseblámpánkat, számológépünket, jegyzetünket (helyettesítve a papírfecniket), videókameránkat és fényképezőgépünket, de még sok más használati eszközeink pótlására is alkalmas.



Mivel elég előkapni a telefonunkat a táskánkból vagy zsebünkből, így nem szükséges magunkkal hordani a példákként felsoroltak bármelyikét. Ez a kényelmi funkciója a mobiltelefonoknak előidézte, hogy a képmegosztás is gyorsabbá és hétköznapivá váljon.

Az emberek nem csak manapság, hanem régebben is szerették egymással megosztani a fényképeiket a korhoz megfelelő formátumban. 1970-ben például analóg fotókként, postai úton.
A digitális fényképezőgépek megjelenésével (1980) kezdett el felgyorsulni a képek megosztása. Hiszen így már nem volt szükség a fényképek előhivatására sem, hanem akár DC-re, DVD-re, Floppy-ra írva át is tudtuk adni a barátainknak, amit aztán ők a számítógépbe helyezve meg is tudtak tekinteni.
Így 1980-ban a floppyk, CD-k, DVD-k nagy szerepet kaptak a fájlok megosztásában.
Később az internet betörésével (1990) már könnyebben, gyorsabban még több képet tudtunk továbbítani barátaink, rokonaink részére.
Amíg e-mailben privát üzenetekként osztottunk meg képeinket egymás között, ma már a közösségi médiák megjelenésével (2000) és fejlődésével új korszak kezdődött a fényképezés és kép megosztásának világában. Ez mindennapos tevékenységgé vált.

Gondoljunk csak akár a reggeli kávénkra (vagy más kávéjára, amit láttunk, mert küldte egy barátunk vagy csak az instát görgettük), amit miközben fogyasztunk esetleg már meg is osztjuk egy barátunkkal. Vagy esetleg Instagramra csinálunk storyt róla, ne adj' isten kitesszük a nagy nyilvánosságnak a Facebookra posztként.
És mind ezek pár másodpercbe, maximum 1-2 percbe kerülnek.
Sok időt töltünk a képek böngészéseivel is. Legyen szó a szabadidőnkről, utazás közben a buszon zötykölődve, vagy akár munka közben lefoglalni magunkat. De mára már sokaknak lett a munkája, és nem csak holmi időtöltés számukra a képek keresgélése, nézegetése és gyártása, hanem ez már sokak munkáját is jelenti (fotósok, hírdetők, "instacelebek").



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése