keresés

2021. november 9., kedd

A mobil hálózatiság jövőképe - neonomádok, homeworking

A koronavírusjárvány kapcsán az otthoni munkavégzés lehetővé tétele olyan kényszer kérdéssé vált, amely az egyes munkáltatóknak és munkavállalóknak nem hagyott választást. Habár korántsem újkeletű jelenség olyan szektorokba is beszivárgott, ahol korábban nem vetette meg a lábát. Az elmúlt időszakban ez a terület még ha egyértelmű kényszer hatására is de fejlődni volt kénytelen. Számos szektorban tapasztalhatták meg ennek a munkaformának az előnyeit és hátrányait, valamint kivitelezhetőségét. Elképzelhető, hogy a jövőben a klasszikus irodai munkát ellátók döntő többsége legalább munkaórái egy bizonyos hányadát ilyen formában töltse el. De mi is az a home working, mit értünk pontosan home office alatt és kik azok neonomádok akik már régóta a világot járják laptopjaikkal?



Home Office

A home office másnéven távmunka során a munkavégzés helye nem az adott vállalat vagy cég irodája vagy valamely telephelye. Lényegében olyan feladatok ellátásáról lehet ilyen módon gondoskodni melyek nem igényelnek közvetlen személyes jelenlétet. Tehát egy laptop vagy számítógép, esetleg bármilyen más okoseszköz segítségével és élő internetkapcsolattal elvégezhető feladatokról.

Ez a munkamód érthető okokból első sorban a szellemi munkát végzők számára adott lehetőség. A KSH felmérései alapján 2018 első negyedéve során a munkavállalók 3,7 % - át foglalkoztatták távmunkában, többségében felsőfokú végzettséggel rendelkeznek jelentős hányaduk fővárosi lakos, 82 % - uk a szolgáltatószektorban dolgozik. A megkérdezettek nagy része munkakörének önállósága miatt dolgozik ilyen formában, kisebb arányuk munkáltatója kérésére egyesek pedig egészségügyi, illetve családi okok miatt döntöttek emellett.

Otthon, mint munkahely

Távmunka esetén az ezt tartósan vállalóknak alkalmazkodniuk kell. Nagyon fontos az önállóság, az önálló munkavégzésre való készség és hogy ne legyen folyamatos külső megerősítésre igénye az egyénnek.

Több szempontból is szükséges a jó időmenedzsment. Egyrészt a munkába járás napi rutinja, megszabott ebéd vagy kávészünet nélkül eltűnnek a napot természetes ritmusban megtörő szünetek. Másrészről pedig a hosszabb feladatok megfelelő felosztása és az otthoni környezet "henyélésre való csábítása" miatt.

A dolgozó sarok vagy dolgozószoba kialakítása is nagy szereppel bír. A megfelelő szék és asztal alapvető fontosságú, de az ideális fényviszonyok és az esetleges zaj és zavaró tényezők kizárása szintén a koncentrációt és hatékony munkát segíti elő.

 

Előnyök

A távmunka számos előnnyel jár a munkavállalók és munkáltatók számára is. Az alkalmazottak szempontjából sokaknak vonzó lehet a rugalmas időbeosztás egyénivé válik a szünetek felosztása és az egész nap megszervezése.

Nincs több ingázás és forgalmi akadályok ezzel idő, energia és pénz takarítható meg, emellett az ingázás és munkába járás kapcsán keletkező károsanyag kibocsájtás is megszűnik.

A családi idő - és feladatmenedzsment is egyszerűbbé válik ez nagy könnyebbséget jelenthet elsősorban a kisgyermekes szülők számára és megkönnyítheti a kisgyermekes anyák munkába történő visszatérését.

A munkahelyi stressz bizonyos értelemben megszűnik létezni, a nagy légterű irodákban tapasztalható zsongás, állandó háttérzaj és kollégákkal való konfliktusok kiesnek a mindennapokból.

 

Hátrányok 

A számos előny mellett azonban hátrányai is vannak az otthoni munkavégzésnek. Talán a legnyilvánvalóbb hátrány a szociális kapcsolatok hiánya, hiszen a kollégákkal való kapcsolattartás jelentősen átalakul. Bizonyos formái akár meg is szűnnek a szociális interakcióknak melyek jellemzően munkahelyen történnek. Mint példának okáért a kávészünetek alatti inspiráló beszélgetések, melyek a munkához is értéket tehetnek hozzá. Ezzel összefüggésben a csapathoz tartozás élménye sem valósulhat meg igazán.

A home office során az otthon kényelme legalább annyi előnyt jelenthet, mint amennyi "veszélyt" rejt magában. Otthon számos tényező képes elterelni a figyelmet a munkáról. Továbbá akik jellemzően olyan feladatokat végeznek home officeban, ahol nehezen mérhető objektíven a teljesítmény és a ráfordított idő hajlamossá válhatnak a henyélésre. Az előre lépési lehetőségeket is korlátozhatja a munkavégzés ezen formája. Az elismerések kivívása és jobb pozíciók megszerzése egy adott cégen belül gyakran azon múlik, hogy az adott munkatárs mennyire képes megmutatni képességeit készségeit és új ötleteit, valamint hogyan képes kapcsolatokat kiépíteni. Mindezek azonban érthető okokból ezesetben korlátozottabbak lehetnek, mint a hagyományos munkavégzés során.

Az ülő életmód és az ülőmunka egyértelműen negatív hatással van az egészségre. Az irodai alkalmazottak idejük nagy részében íróasztaloknál ülnek, azonban ebédszünetben lehet lehetőségük kimenni az épületből és tenni egy sétát. Illetve sokak kötik egybe a munkából hazafelé vezető utat egy kitérővel az edzőterembe, esetleg az utat vagy egy részét gyalogosan teszik meg. Amennyiben viszont valaki az otthonában dolgozik előfordulhat, hogy napokig el sem hagyja a házat.

Jövő és lehetőségek a múlt tapasztalatai alapján

Negatív fennhang

Talán a járványhelyzet kapcsán egyesekben téves elképzelések alakultak ki a home office - ról, távmunkáról. Sajnálatos módon ezek a fogalmak egy kényszeredett helyzet képével is összeforrtak, kissé negatív fennhangot kapva és a bezártság-érzéshez kötődve. Rengetegen csöppentek bele egy nehéz helyzetbe mikor a munkáltatók és iskolák rövid idő leforgása alatt online munkarendre álltak át.

A nagyobb családokban gyakran egymást kerülgetve egy nyugodt sarkot keresve a munkához telt az idő. Máshol az eszközök száma nem volt elegendő vagy az internetkapcsolat minősége okozott problémát. Nem mindenki számára volt megfelelő az otthoni környezet a tartós otthoni munkavégzésre.

Az egyedül élőket pedig a magányosság érzése és a kiégés veszélyeztette leginkább. A napi rutin elveszett, a motiváció hamar csökkent vagy éppen a munkába való belefeledkezés miatt a pihenés szorult háttérbe egyeseknél. Habár úgy tűnik a home office a járványhelyzet megkerülhetetlen velejárója lett ezt megelőzően is létezett és jelentősége valószínűleg a járvány után is megmarad, sőt becslések szerint a jövőben növekedni is fog.

 


Lehetőségek és fejlődés

A minőségi munkavégzés ma már nem helyhez kötött, az elmúlt időszak tapasztalatai rámutattak a teljes munkaidőben otthoni környezetben végzett munka számos negatív és pozitív velejárójára egyaránt. A jövőbeni megoldást egy köztes flexibilis megoldás a smart working hozhatja el. Amely ötvözi a home office előnyeit az irodai környezetben elérhető hatékonysággal. Kisebb irodákat is elégséges lesz fenntartani az idősávos munkavégzés bevezetésével. Azonban a smart working előfeltételeinek megteremtése beruházásokat igényel, biztosítani kell többek között a kommunikáció gördülékenységét a rendszerek bárhonnan egyszerűen történő elérését és ezzel párhuzamosan a külső támadások elleni védelmét.


Neonomádok

A neonomádok egyéni, sajátos munkamódszerben dolgoznak. Szakmájukból adódóan nincs szükségük fix irodára vagy telephelyre mindennapi feladataik elláthatóak egy internetképes eszköz leggyakrabban laptop és Wifi kapcsolat segítségével. Jellemzően az IT szektorban dolgozók, újságírók, fordítók választják ezt az életmódot. Az életmódbeli sajátosság melyet a fogalom jelent a régi korok nomádjaihoz hasonló vándorló életmódot takarja. Hiszen a világ bármely pontjáról lehetséges a munka elvégzése. Jellemzően kedvelt "munkahelyeik" a különböző kávéházak, illetve közösségi irodaházak. Habár újdonságnak hangozhat korántsem újkeletű jelenségről van szó. A jellemzően szellemi munkát végzők, akik nem engedhették meg maguknak vagy nem kívántak irodát fenntartani már régóta dolgoznak hasonlóképp. Erre talán a legegyszerűbb példa az írók és költők helyzete, akik bármely külföldi utazásuk alkalmával alkothattak valami újat és akár haza is postázhatták azt a kiadóknak.


 Közösségi irodák

Az angol nyelvterületen coworking - ként ismert munkamód, vagyis közösségi iroda alapötlete az Egyesült Államokban születtet meg, Ez a munkastílus, jellemezheti a cégeket és a szabadúszó munkavállalókat egyaránt, bár a legjellemzőbb a távmunkát végzők és neonomádok körében. Saját iroda fenntartása helyett egy idősávot bérelnek egy ilyen célra fenntartott közösségi irodában, amely felszereltségében semmiben sem különbözik egy átlagos irodától. Megtalálhatóak benne nyomtatók, fénymásolók, prezentáció megtartására alkalmas helyiség és stabil az internetkapcsolat. Ideális teret biztosítanak a nyugodt munkavégzéshez, szemben a gyakran zsúfolt vagy zajos kávéházakkal. Közös az infrastruktúra a költségek pedig jelentősen alacsonyabbak lehetnek, mint egy saját iroda fenntartása esetén. A jövőben nagy valószínűséggel emelkedni fog azoknak aránya, akik legalább munkaóráik egy részét otthoni munkavégzés keretein belül látják el. Egyes előrejelzések pedig ezzel összhangban a home office élhetőbb alternatívájaként tekintenek a közösségi irodákra. Ahová akár csak egy rövidebb tárgyalás idejére is érdemes betérni helyettesítve egy online megbeszélést és lehetővé téve a személyes találkozást. Magyarországon még nem széleskörben elterjedtek a közösségi irodák, de a fővárosban számos található, az egyik legismertebb közülük talán a belváros szívében található Kaptár. Budapesten sokkal nagyobb számban vannak olyan munkavállalók, illetve cégek, akik igénybe veszik ezen irodák szolgáltatásait Azonban, ha a jövőben valóban elterjedtebbé válik az otthoni munkavégzés, valószínűsíthető, hogy a közösségi irodák is ezzel együtt válnak szélesebb körben elterjedtté.


Jogi kérdések és szabályozás

A hétköznapokban szinonima kifejezésként élő home office magyarul otthoni munkavégzés és a távmunkavégzés munkajogi szempontból nem egyenlőek egymással. A jelentős különbség a munkavégzés rendszerességében keresendő. Munkajogi szemszögből a rendszeres otthoni munkavégzés távmunkavégzés címén valósul meg. Ezzel szemben a jog a home office megvalósulását olyan alkalmanként előforduló eseményként kezeli mely vagy munkavállaló, vagy a munkáltató kérésére valósul meg. Ez az eltérés pedig jogi szabályozási különbségeket jelent, távmunka esetén a munkaszerződésben leírtak és cég belső szabályzatai a jogszabályokkal összhangban szabályozzák ezt a munkaformát akárcsak a hagyományos munkavégzés esetén.

Fontos eltérések és párhuzamok

  • A távmunkával ellentétben a home office esetében az idejét nem a dolgozó osztja be, a korábban megszokott munkaidőben kell ellátnia feladatait, amennyiben erről más megegyezés nem születik a munkáltató és alkalmazott között.
  • A munkaeszközök biztosítása a munkáltató kötelessége ez a home office esetében is fennáll.
  • A munkáltatónak jogában áll ellenőrizni az alkalmazottat a home office során, azonban a magánélet tiszteletben tartása az elsődleges, a munkáltató köteles előre bejelenteni érkezését.
  • A munkavégzés költségeit a munkáltatónak kell viselnie, ez itt is érvényesül.
Minden esetben megfelelő szabályok kell, hogy rögzítsék a felek kötelezettségeit és mind a munkáltatónak mind a munkavállalóknak tisztában kell lenniük vállalt kötelezettségeikkel és jogaikkal.

 

Források

Az otthoni munkavégzés előnyei és hátrányai

A szabadság és a család miatt dolgozik otthonról a magyar

Okos megoldások a járvány után: home office helyett smart working

Neonomád

Home office és távmunka – különbség jogi szempontból

Coworking

Közösségi irodák

Képek

Homeworking

Járványhelyzet

Neonomádok

Közösségi iroda

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése