keresés

2021. november 2., kedd

Arcanum digitális adatbázisok


Az Arcanum Kft. alatt jött létre az egyik legnagyobb hazai digitális gyűjtemény. Lenyűgöző a kialakulásának története, és példaértékű a fejlődése. Az innovatív technológián alapuló háttérmunka eredménye egy széleskörű szolgáltatást nyújtó, felhasználóbarát felület, amely óriási kulturális értéket foglal magába. Gyors, megbízható hozzáférést biztosít a minőségi digitalizált tartalomhoz. Az adatbázisaiban széles körben kereshetünk tartalmakat, legyen szó akár újságcikkről, lexikonról, térképről vagy képi anyagról.


Digitális gyűjtemények fontossága


Egy olyan világban élünk, ahol a gyorsaság és a kényelem vezető szerepet kapnak, ha a szolgáltatásokról beszélünk. Ez igaz az információszolgáltatásra is. Az országok felismerték a jelentőségét annak, hogy a nemzeti közgyűjteményekben található kulturális értékeket digitális formában is mindenki számára könnyen hozzáférhetővé kell tenni. Ezt a példát követte Magyarország is, ahol ugyan nem épült egy nagy, közös digitális könyvtár, de több kisebb kezdeményezés van, melyek tematikájukban, felületükben, keresési lehetőségekben különböznek egymástól, de egy közös cél felé haladnak, ami az egy tárhelyen összegyűjtött, rendszerezett minőségi tartalom szolgáltatása. Fontos hangsúlyozni az együttműködés szerepét, amelyre a legtöbb digitális gyűjtemény is törekszik. Az összefonódással több intézményben található dokumentumhalmaz egy felületen válik elérhetővé elektronikus formában. Ez figyelhető meg az Arcanum adatbázisok rendszerében is, amely sikertörénete mindenki számára példaértékű lehet.


Kezdetek


Az Arcanum Adatbázis Kft. története több, mint harminc évvel ezelőtt, 1989-ben kezdődött, amely ekkor még kiadói tevékenységét folyatatott. A családi vállalkozás élén, az alapító és tulajdonos Biszak Sándor áll, aki a kezdeti időszakban CD-ROM és DVD lemezeken adott ki különféle digitalizált tartalmakat, mint például a Nyugat teljes anyaga. Sok könyvet is kiadtak, amelyeket kézzel gépeltek be, majd utólag javították őket. Az évek múlásával, a technológia fejlődésével, a CD-k, DVD-k leáldozásával új vizekre kellett evezniük. A vállalkozás gyorsan reagált, és együtt tudott haladni a digitális világ rohamosan változó tendenciájával. Az adatbázisok világa felé eveztek, elhagyva ezzel a fizikai adathordozókat. Egy összeszokott és jól működő családi vállalkozásról beszélhetünk, a cég működésében Biszak Sándor mellett részt vesznek a gyermekei is, Biszak Előd, vezető fejlesztő, ügyvezetőként és Biszak Bogáta, ügyfélszolgálati munkatársként.

Az Arcanum jelenleg működő adatbázisai: ADT (Arcanum Digitális Tudománytár), Arcanum Kézikönyvtár, Arcanum Térképek (MAPIRE), HUNGARICANA


Munkafolyamat


Hogyan néz ki a folyamat, amely során eljut a számítógépünk képernyőjére a tartalom? A Biszak család a budai házuk pincéjében kezdte el berendezni a digitalizáló és feldolgozó műhelyt. Itt kezdődik a munkafolyamat, itt indulnak el a fizikai dokumentumok a digitalizálás útján. Az egyik helyiségben dolgoznak a felhalmozott anyagok szétszedésén. Ezeket gondosan előkészítik a szkennereknek, amik egy másik szobában szüntelenül dolgoznak. A dokumentum típusától, méretétől függően külön helyiségekben történik a feldolgozás és digitalizálás. Ma már a kifejezetten nagy méretű anyagok (pl. térképek) feldolgozására is kidolgoztak egy technikát: az előre bevilágított szobában, profi fényképezőgéppel fényképezik le a kisimított oldalakat. Ezután következik, a ház egy másik emeletén, a tartalmi feldolgozás. Az optikai karakterolvasás (OCR) a képoldalak tartalmát elektronikus, szerkeszthető szöveggé alakítja. A folyamat végén létrejön a pdf dokumentum, ami a beszkennelt képből és magából a szövegből áll, így a felhasználó megkapja az eredeti képet is, de a keresés magában a szövegben történik. Ezután folytatódik a munka, hiszen az OCR gyakran ejt hibát, ezért minden dokumentumot egyesével végig kell olvasni. A digitalizált szövegnek az adatbázis keresőben van nagy szerepe. Az elektronikus tartalom ide van betáplálva, ami lehetőséget ad az automatikus kiegészítés (autocomplte) funkció használatára, másrészt, hogy teljes kifejezésekre, több szóból álló fogalmakra is kereshessünk. Ez a Google keresőn nevelkedett nemzedéknek lehet, hogy egy alapfunkciónak tűnik, de a hazai digitális gyűjtemények gyakorlatában korántsem olyan elterjedt, mint azt gondolnánk. Ez az összetett folyamat a kis családi vállalkozásban olyan hatékonyan működik, hogy havonta körülbelül másfél millió oldalt képesek feldolgozni és digitalizálni.

Az Arcanum több szempontból is igyekszik a Google keresőt és keresőszolgáltatásait mintául venni, ami egy kifejezetten okos döntés a részükről, ha az említett kereső világmértékű sikereit nézzük.


Arcanum Digitális Tudománytár


Az ADT (Arcanum Digitális Tudománytár) 2014-ben indult el, amelyet a Google Books sikerei inspiráltak, és ugyanúgy a digitális tartalomszolgáltatása lett elhivatva. Magyarország legnagyobb sajtóadatbázisává nőtte ki magát az évek során, amelynek a folyamatosan bővülő gyűjteményében tudományos és szakfolyóiratok, II. világháború előtti napilapok, hetilapok, lexikonok, I. világháborús könyvek, családtörténeti könyvek és egyebek között válogathatunk. Digitalizált folyóiratai között megtaláljuk a magyar hírlapirodalom lejlentősebb lapjait is, mint például a Pesti Hírlap, Népszava, Vasárnapi újság. A honlap közli mint a folyóiratok, mint a könyvek lexikonok teljes címlistáját.


Az adattár e bejegyzés írásakor 35.710.615 digitalizált oldalból áll, a tartalmat pdf formátumban szolgáltatja, ami biztosítja a felhasználók számára, hogy az eredeti oldalképet tölthesse le. Ehhez a mértékű dokumentum összegyűjtéshez elengedhetetlen más közgyűjteményi intézményekkel a jó kapcsolat kialakítása, de ennek általában könyvtárak is örülnek, mert idő- és energiaigényes feladatot valaki leveszi a vállukról, miközben nekik is hozzáférésük van a digitalizált anyaghoz. Az Arcanum esetében olyan nagy könyvtárakról beszélünk, mint az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, vagy a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK).

Az oldalon a kiadványok böngészése díjtalan, azonban a dokumentumok megjelenítéséhez és letöltéséhez már előfizetést kell választanunk. Regisztrálni egyszerűen Facebook, vagy Google fiókkal is lehet néhány másodperc alatt, ezután tudunk választani a különböző előfizetéscsomagok közül.

Az ADT keresője igen komplex és összetett, hiszen minden, amit valaha digitalizáltak az kereshető: az összes szó, név, kifejezés. 2020-ban bővültek egy egyedi szolgáltatással, az arcfelelismerővel, ahol már fotókra is rá tudunk keresni, vagyis, ha feltöltjük egy rokonunk régi fotóját, könnyen lehet, hogy a több millió újságkép és könyvillusztráció között megtaláljuk az adott személyt. Ez nagy segítség lehet annak, aki családfát kutat, vagy felmenőiről szeretne érdekes információkhoz jutni, de időtöltésnek is szórakoztató lehet bárki számára, mert akár saját fényképünket is feltölthetjük és kiderülhet, hogy szerepeltünk már nyomtatott újságban.
Jellemző az Arcanumra, hogy egy-egy napra ingyenesség teszi a szolgáltatásait, ekkor bárki kipróbálhatja az arckeresőt és a többi tartalomhoz is hozzáfér. Legutóbb ilyen alakalom a szeptemberi Könyvhét alkalmával volt, ezért érdemes figyelni az Arcanum hirdetéseit, hogy mikor bukkan fel a következő hasonló lehetőség.


Arcanum Kézikönyvtár


A Biszak család fontosnak tartotta, hogy a 20 évvel ezelőtt CD-kre digitalizált tartalom ne vesszen el, és úgy döntöttek, hogy ezt közrebocsátják. Az így létrejött Arcanum Kézikönyvtár felületén az ADT előtti időszakból származó CD-ROM gyűjtemény értékes anyagát ingyenesen elérhetjük. Az oldalon kereshetünk, olvashatunk a kézi szedéssel készült és korrektúrázott gyűjteményben, amely tartalmaz szépirodalmi műveket, verseket, lexikonokat. Emellett még olvashatjuk a Biblia különböző fordításait, valamint számos alapvető irodalmi művet a magyar művelődéstörténet, magyar nép művészete, magyar irodalomtörténet témákban. Ennek az adatbázisnak a felületén is érződik a felhasználóközpontúság, egyik jó példája ennek, az annotációs lehetőség. Ezáltal hozzászólhatunk, jegyzeteket készíthetünk versekhez, amiket mások is olvashatnak és reagálhatnak rá. Ez is színesebbé teszi az oldalt, és közelebb viszi az olvasót a gyűjteményhez.


Arcanum Térképek


Az Arcanum kiadóvállalat számos más intézménnyel együttműködve (például Osztrák Állami Levéltár, Magyar Nemzeti Levéltár stb.) üzemeltet egy térképgyűjteményi portált is. Együttműködői között szerepel az Eötvös Loránd Tudományegyetem Geofizikai és Űrtudományi Tanszék, akik a projekt tudományos hátterét biztosítják.

Az oldalon a keresés ingyenes, de a teljes felbontású térképek letöltése már költséggel jár, a szelvényeknek egységára van. A mai térképektől kezdve egészen a 17-18. századi anyagokig visszamenőleg találunk térképeket a gyűjteményben. Habsburg Birodalom és utódállamainak történelmi térképei mellett a gyűjtemény Európa térképeket, város- és országtérképeket is tartalmaz. Többféle izgalmas és érdekes szolgáltatások is igénybe vehetők a letöltés mellett: térképek megtekinthetők 3D nézetben is, szinkronizált nézetben, vagyis két térkép egymással összehasonlítva, illetve használható terület- és távolságmérés funkció is. A térképek szerelmeseinek ez egy igazi aranybánya, de egy mezei felhasználónak is izgalmas lehet a saját utcáját, ahol felnőtt, megkeresni egy több, mint száz évvel ezelőtti térképen.


Hungaricana


A Hungaricana 2014-ben alapult, az NKA által támogatott, közgyűjteményekben található digitalizált tartalmakat gyűjti össze és teszi ingyenesen elérhetővé a közönség számára. A portál szolgáltatója az Arcanum Adatbázis Kft., azaz ők valósítják meg azt, hogy a nemzeti kultúrkincs és történelmi dokumentumok valóban eljussanak a felhasználókhoz.

Az oldalon a közreműködők hosszú listáját végig pörgetve már el lehet képzelni, hogy szinte végtelen mennyiségű anyagot tárolhat az adatbázis, és hogy ennek létrejöttéhez egy nagyon precíz és kidolgozott struktúrára van szükség. A közönségkedvenc Képcsarnok adatbázis is számos közgyűjteményi intézmény jóvoltából duzzadt a mai méretűre. A felhasználókat is próbálják bevonni az együttműködésbe azáltal, hogy egy egyszerű regisztrációt követően, mi is hozzárendelhetünk pontos helyszínt, tárgyszavakat, vagy megjegyzést egy adott kép adataihoz. A képek mellett található még Könyv- és Dokumentumtár, Térképek és Építészeti Tervek, Hangarchívum, amely népzenei vonatkozású gyűjteményre fókuszál. A zenei felületen egy világtérképen tudunk navigálni, a piros pöttyel jelzett helyeken található hanganyag az adatbázisban, így alig fél perc keresés alatt olyan gyöngyszemekre bukkanhatunk, mint például egy vietnámi népzenei előadás 1985-ből.


Jövőkép

A igények formálta világ eredményeként létrejött számos digitális könyvtár ma már lehetőséget ad arra, hogy valamilyen úton szinte biztosan hozzáférhessünk a keresett információhoz. Azonban ez mindenképpen nagy kutatómunkát fog igényelni a sok, kisebb, szétszóródó gyűjtemény között, mert az egy, nagy, közös adatbázis kezdeményezések eddig még nem valósultak meg sikeresen.

Napjainkra elmondható, hogy a zsebünkben hordott okostelefonunk betölti a számítógépünk szerepét. Az alkalmazások uralta digitális világot nézve felmerül a kérdés, hogy lesz-e a közeljövőben mobil alkalmazása a digitális gyűjteményeknek? Ha a tendenciákat és az aktuális felhasználói igényeket nézzük, akkor ez lehet a következő fejlődési fázis a gyűjtemények életében. Így a zsebünkben megvalósulhat a legkisebb helyen elférő, legnagyobb digitális mozgókönyvtár. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése