keresés

2021. november 9., kedd

Booktuberek, könyvbloggerek és a bookstagram


A különböző közösségi médiás oldalakon egyre több olyan fiók jön létre, amik könyvekkel, olvasmányélményekkel kapcsolatosak. Ilyenek például a booktube profilok, könyves blogok és a bookstagram fiókok.
Booktube

Magyarországon még nem annyira elterjedt ez a formátum a könyveket kedvelők körében, de egyre több magyar booktuber jelenik meg a Youtube-on. Ők arcukat is vállalva, vagy éppen csak hangalámondással mutatják be az éppen olvasott vagy megvásárolt könyveket és mondják is el a véleményüket róluk. Többen könyves kihívásokat is szoktak indítani ezzel is népszerűsítve az olvasást, és bátorítják a nézőközönségüket, hogy minél többen olvassanak. Tehát ezek a videók könyvekkel kapcsolatosak, olvasmányélményeket mutatnak be a készítőik a legtöbbször. Lehetnek tematikus könyvajánlók, értékelések az aktuálisan elolvasott könyvről, tervek, hogy az elkövetkezendő időkben milyen könyveket terveznek elolvasni, vagy, hogy mely könyveket sikerült beszerezniük az elmúlt időszakban. Természetesen mindenkinek más, hogy milyen típusú történeteket szeret olvasni, ezért nagyon sokféle könyvről tudunk értékeléseket nézni videó formájában. Van, aki a kortárs magyar-és világirodalmat részesíti előnyben, van, aki a thriller, lélektani vagy éppen pszichológiai könyveket kedveli inkább. Ezért is jó, hogy ennyire színes a magyar booktuber közösség, mert mindenki meg tudja találni a számára legjobban tetszőt.

Tematikus elnevezések:

TBR (to be read) lista: Egy lista az olyan könyvekről, amelyeket tervez majd elolvasni az adott személy.

Book haul videó: Friss könyves szerzeményekről bemutató videó.

Unboxing videó: Könyves meglepetésdoboz, amit kamera előtt bontanak ki, egyfajta első reakciós videó. Általában a dobozban egy könyv vagy könyvsorozat dedikált példánya, és a könyv világához kapcsolódó ajándéktárgyak találhatóak.

Bookshelf Tour: A booktuberek megmutatják milyen könyvek is vannak a könyvespolcaikon. Esetleg még mesélnek arról is, hogy milyen szempont szerint rendezték el a könyveiket.

Tag videók: Mindig van egy adott témával kapcsolatos kérdéssor, ami elkezd terjedni az interneten, és ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására hívják meg egymást a booktuberek.

Challenge: pl. Mézeskalács Readathon: Kihívás, amelyben egy feladatot kell elvállalni, itt például, van egy bingó, és amik rajta szerepelnek azokból a dolgokból kell adott idő alatt, minél több dolgot teljesíteni.

Magyar booktuberek

Nemrégiben egy booktuber, aki az Andi kis könyves világa nevű csatornát készítette, és tartalmakat gyárt rá, készített egy lejátszási listát, ahol az összes magyar booktuber megtalálható. Viszont jelzi, ha van olyan, aki szeretne fel, vagy le kerülni a listáról az jelezze neki bátran.

Így a lista alapján néhány magyar booktuber:

Elsőként maga a lejátszási lista szerzője, Andi kis könyves világa. Andinál nagyon sokféle videótípus megtalálható. Ő már elég régóta foglalkozik ezzel, egészen pontosan 2015. decemberében hozta létre a csatornáját. Rengeteg könyvajánlós videója van, de persze nála is megtalálhatóak az olyan videók, amiben bemutatja, hogy éppen milyen könyveket szerzett be. Online könyvklub videói is vannak, ahol mindig van egy adott könyv, amit előre el kell olvasni, és aztán az adott könyvről élő videó keretein belül mondják el a véleményüket. Ezt a sorozatot, Levivel készítette, aki a Levi the Booktuber nevű csatornát vezeti.

BatLibrary, akinél sok bookhaul videó található, azaz, hogy milyen könyveket szerzett be az elmúlt időszakban, és ezen felül bizonyos „wrap up” videók, ahol bemutatja, és mesél azokról a könyvekről, amiket az adott hónapban olvasott.

Kiemelném még a Könyvelem csatornát, amire Csaba gyárt tartalmakat. Ő könyvekkel és az olvasmányélményeivel kapcsolatos videókat készít. Vannak tematikus könyvajánlói, havi összegzői, hogy miket olvasott az adott hónapban, milyen könyveket szerzett be, és azt is megosztja milyen könyveket tervez majd elolvasni.

Olvasónapló Andustól nevű csatorna, majdnem 1 éve jött létre, ahol könyves élménybeszámolókat tudunk meghallgatni.

Saci’s Universe, azért indította a csatornáját, hogy ezzel inspiráljon másokat. Legfőképpen könyvekkel, filmekkel, sorozatokkal vagy regényírással kapcsolatos videókat készít. Havonta csinál olyan videókat, amelyben az adott hónapban elolvasott könyvekről mondja el a véleményét.

Könyvtolvaj nevű csatornát Petra vezeti, akinél találhatunk könyvajánlós, könyvadaptációkról szóló videókat. Készít még olvasmánylistás, és persze kihívásos tartalmakat is, mint pl. a Mutass egy könyvet!

A lejátszási listán 41 booktuber található meg, tehát látható, hogy egyre többen kedvet kapnak egy könyves youtube csatorna készítéséhez Magyarországon is.

Külföldi booktuberek:

PeruseProject

MagicOfBooks

Brittany theBibliophile

 

Könyves blogok

Ha könyves blogokról beszélünk nagyon sok ötlete támadhat az embernek, hogy milyen témákban írna szívesen. Érdemes tematikusan eltervezni, hogy milyen bejegyzések készülnek majd, milyen témában, és milyen időközönként. Be lehet mutatni például kedvenc írókat, könyves eseményeket, elemezni egy-egy megjelent könyvet többféle szempont alapján, újonnan megjelenő könyvekről hírt adni, mit várunk tőle, kritikákat írni már megjelent könyvekről, ajánlások vagy esetleg a legjobb 5 könyv, amit ajánlunk műfajonként. Fontos figyelni arra, hogy a plagizálást mindenképpen elkerüljük. VargAda egyik blogposztjában részletesebben ír arról, hogyan érdemes felépíteni egy olyan posztot, amiben egy általunk olvasott könyvről írunk.

Magyar könyvbloggerek

Deszy könyvajánlója

Tekla könyvei

Zakkant olvas

Külföldi könyvbloggerek

The Ardent Biblio

Crime by the book

 

Bookstagram

A bookstagram az instagram egy része. Olyan felhasználók alkotják, akik könyvekkel, olvasással kapcsolatos gyönyörű és nagyon ötletes, kreatív képeket osztanak meg. Ennek a közösségnek a tagjai, mivel hasonló az érdeklődési körük, így könnyen megtudják találni egymással a közös pontot, mindenki barátságos és segítőkész egymással.

Egyre több bookstagrammer csatlakozik, érdemes rákeresni instagrammon a #mutimitolvasol vagy #bookstagram tagekre is.

Magyar booktstagrammerek:

@Fannislibrary

@Szaffipolca

@Booktasticboglinc

@Dsheavenofbooks

Külföldi bookstagrammerek:

@Shesalreadybooked

@Canxdancexreads

@Myfriendsarefiction

@Mummyisreading

Források:

https://vargada.blog.hu/2019/05/20/temak_es_otletek_bloggereknek

https://gubbooks.blogspot.com/2019/06/a-bookstagram.html

https://kepmas.hu/hu/erdekel-mit-olvasnak-szivesen-a-huszonevesek-a-booktube-vilaga

http://www.ahmagazin.com/magyar-bookstagrammerek-1-resz/

http://www.napikonyv.com/konyvkritika/2016/07/27/booktube/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése