keresés

2021. november 9., kedd

Az Apple napjainkban

Az Apple-t1976. április 1-én alapították, a székhelye Cupertino. Napjaink egyik legnépszerűbb vállalata, szinte a világ minden táján ismerik a termékeiket és hűen ragaszkodnak a márkához. A tavalyi évben a márka éves bevétele 274,5 milliárd dollárt tett ki. Az elmúlt években a cég igyekszik az egészségügy irányába is elmenni, kezdve ezt az Apple Watchal (Pulzus -, Vérnyomás -, Véroxigénszint mérése, Aktivitás jelző stb.). Minden évben újabb termékeket dobnak piacra, a termékek hasonlóak, de valamilyen apró újítás mindig felfedezhető bennük. Emellett pár havonta új frissítések kerülnek a készülékekre.

Termékek:

  • Macbook
  • IPhone
  • IPad
  • Airpods
  • (Apple) Watch
  • (Apple) TV
  • IPod touch
  • HomePod
  • ..és további egyéb kiegészítők
Az Apple legújabb fejlesztései:

Apple Watch

A legújabb Apple Watch Series 7, 2021. szeptember 21-én jelent meg. Amit ígérnek vele kapcsolatban, hogy az eddigi legnagyobb kijelzőjű Apple Watch, valamint forradalmi innovációk jelennek meg benne az egészséggel kapcsolatban. Vízálló, vagyis úszás közben is használható, valamint WR50-es vízállósági besorolással rendelkezik. A legújabb, leghasznosabb tulajdonságai, hogy képes a véroxigénszint mérésére, EKG készítésére, pulzusszint mérésre. Ha a hátlapon lévő elektródákat megérinted az ujjaddal, észlelni fogja a szív elektromos jeleit, 30 mp alatt EKG-görbét készít és ellenőrzi, hogy a szívverésed szabályos ritmusú-e, vagy pitvarfibrilláció jeleit mutatja, ami a szívritmuszavar egyik súlyos formája. Ezek mellett értesít, hogyha magas pulzust vagy vérnyomást észlel.

Sokaknak hasznosak lehetnek az alvás közbeni felmérések is, rögzíti az alvási adatokat, ütemezést, valamint esti rutin képez, sőt a percenkénti légzésszámot is követi. A tudatosság app-al, az Emelkedés funkciójával, célokat határozhatsz meg és csak a légzésedre figyelhetsz.

Ezek mellett több tucat edzéstípusból lehet választani, ami nyomon követi az adott mozgásfajtát. Az új Apple Watch kifejezetten odafigyel a biciklizés funkcióra, észleli, ha tekerni kezdesz és ha esetleg baleset érne, az Esésészlelés funkció észlel, és képes rögtön segítséget hívni. Az óra időközönként hangosan jelzi, hogy milyen sebességgel hány kilométert tettél meg, valamint az elégetett kalóriát is számolja.

HomePod

A HomePod mini 3 új színben - sárga, narancssárga és kék – jelentek meg. Nagyszerű zenehallgatási élményt adnak át, valamint Siri is használható benne, ami intelligens otthoni képességeket kínál beépített adatvédelemmel és biztonsággal. Ha szólunk neki, hogy ’Hey Siri’, akkor kérésre zenét vált vagy elindít egy videót, felolvassa az üzeneteit, jegyzeteit, valamint telefonhívásokat is kezdeményezhet. Ha megkérdezzük tőle, hogy: “Hey Siri, what’s my update?”, akkor felolvassa a legutóbbi híreket, időjárást esetleg naptári találkozókat.

Mivel könnyen ráhangolódik a többi otthoni Apple termékre, ez is okos hangszóróvá teszi. Az Okos Otthon funkciói az alábbi dolgokban teljesül ki: egyszerű hangutasításokkal Siri lekapcsolja a villanyt, módosítja a hőmérsékletet, sötétedéskor felkapcsolja a kinti villanyokat, bezárja az ajtókat, valamint más eszközről továbbítani tudjuk Sirinek az utasításokat, amiket a HomePod-al véghez tud vinni.

Adatvédelmi okokból csak a tulajdonos hangját ismeri fel, viszont a tulajdonos be tudja állítani, hogy esetleg még 1-2 személy hangját felismerje. Vagyis a HomePod mini csak a „Hey Siri” felismerés megtörténte után, vagy ha a felhasználó érintéssel aktiválja a Siri-t, azután minden információ küldésre kerül az Apple szervereire.

A HomePod mini 360 fokos hangélményt tud átadni, ezért bármilyen szögből élvezhető a hangszóró hangzása. Ha több különböző szobában helyezzük el őket, képesek arra, hogy egymásra hangolódjanak és másodpercre pontosan ugyan azt a zenét adják át.



Apple Glass

A 2010-es évek elején a Google már próbálkozott hasonló technikával, igyekeztek kifejleszteni egy olyan szemüveget, ami képes a vezeték nélküli kommunikációra, képek és videók rögzítésére, valamint a viselő szeme előtti apró kijelzőn tud megjeleníteni információkat. Az első generációja 2013-ban jelent meg, viszont nem hozott jelentősebb sikert.

Szóval első próbálkozásra az okos szemüveg nem tűnt a legnagyobb dobásnak, de az Apple mégis úgy gondolta, hogy megpróbálkozik vele, Apple Glass néven. Leginkább valódi szemüveg kinézete lett, ami a kiterjesztett valóságra épül fel, vagyis az AR technológiára épül.

Konkrét képet még nem láthattunk a végleges felállásról, viszont egy elég dizájnos darabról lesz szó, amiről nem fog leríni, hogy okos kütyü. Feltehetőleg két külön modell lesz, az egyik egy standard modell lesz, a másik pedig Steve Jobs-nak állít emléket, az ikonikus szemüvegének a kinézetével, de még az is előfordulhat, hogy egy VR szemüveg lesz a második modell, sajnos konkrét információ még nincsen róla. Valószínűleg a lencsék fél colos Micro LED kijelzőkkel lesznek ellátva, amik 1280x960 pixel felbontásúak lesznek, ezt a Sony fogja biztosítani az Apple részére.

Az egy éve megjelent szabadalom szerint, a szemüvegek automatikusan beállítják majd a lencséket a felhasználó igényei szerint, amihez folyadékot fog használni, hogy deformálja a lencse alakját.

Feltehetőleg a számítási feladatok az iPhone-unkon fog végbe menni, a szemüveg pedig csak kijelzőként fog funkcionálni.

A megjelenés valószínűleg 2022-re várható, az ára 150.000 forinttól kezdődhet.

Felhasznált Források:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése