keresés

2021. november 19., péntek

Csatornakultúra -a tájékozódás és szórakozás hálózati alternatívái-

A médiafogyasztás fő motivációját a szórakozást, a populáris kultúra termékeihez szokás kötni, míg az információszerzés esetében inkább a minőségi újságírás és a hírmédia műfajai juthatnak eszünkbe. A szórakozás és tájékozódás a jelenlegi médiakörnyezetben azonban egyre kevésbé válnak el egymástól, sőt egyre inkább összekapcsolódnak. 

A tájékozódás és szórakozás összekapcsolódása

A fiatal generációk számára már az internet dominál nemcsak a populáris kultúra, de a hírek fogyasztása esetében is. Az interneten a különböző típusú bejegyzések gyorsan, egymás után tűnnek fel, ennek is köszönhetően a mai huszonévesek a digitális környezetben nagyon hasonlóan fogyasztják a szórakoztató tartalmakat és a híreket. A legnépszerűbb, alapvetően szórakoztató platformnak számító Youtube, Facebook, Instagram felületén a szórakozás mellett az információszerzés lehetősége is megjelenik egyazon platformon. 

A Facebook jelentős szerepet tölt be a tájékozódásban, hiszen a használók negyede naponta többször találkozik politikai, közéleti témájú cikkekkel, tartalmakkal. Felmérések szerint a fiatalokra különösen jellemző az érdektelenség a politikai tartalmakkal szemben, a közösségi médiában azonban tömegesen fogyasztanak olyan humoros, parodisztikus stílusú tartalmakat, amelyek társadalmi vagy kulturális témákra reflektálnak. A fiatalok médiafogyasztásában szerepet játszanak a mémes oldalak és csoportok (legfőképpen a Facebookon), amelyek sokszor politikai jelleget öltenek. Emellett azok a Youtube csatornák (pl.:Partizán) is népszerűek, amik politikával foglalkoznak, de egyben szórakoztatóak is.  

A huszonévesekre egyrészt jellemző a kritikus gondolkodás, ha az újságírókról van szó (mindegyik médium a saját oldalának megfelelően mutatja be a híreket), de a szakértőkkel szemben már nem annyira szkeptikusak. A hírek hitelességének megítélése során a döntő szerephez az érzelmek jutnak. 

A közösséghez tartozás érzése nagyon fontos tényezőnek számít, ha hírek hitelességének a megítéléséről van szó. Azt hihetnénk, hogy a hírfogyasztást alapvetően a racionalitás dominálja, de inkább érzelmi alapon történik a válogatás a hírek között. Jellemzően nagyobb hitelességet tulajdoníthatunk azoknak az információknak, amelyek megerősítik a már meglévő saját nézeteiket és nagy szerepük van azoknak a közösségeknek, amelyekbe tartozunk. Sokat adunk a hozzánk közel álló vagy általunk követett emberek (Youtube sztárok, influenszerek) véleményére.  

Az influenszerek szerepe 

A fiatalok az általuk elismert személyek véleményére -akik gyakran Youtube sztárok, influenszerek- nagyban támaszkodnak. A Follow Me Marketing Ügynökség és az ArvaliCom 2019-es felmérésének eredménye azt mutatja, hogy a magyarok körében az influenszerek által leginkább befolyásolt csoport a 14-18 éves fiatalok. A 14-18 éves korcsoport elsősorban az Instagramon és a Youtube-on követi kedvenc influenszerét, de feltörekvőben van a TikTok alkalmazás is, amely a könnyen fogyasztható, rövid videós tartalmakkal tör az élre. 

Az influencerek a közösségi médiában olyan újfajta harmadik felek, akik képesek a fogyasztói véleményt formálni, közönségük viselkedésére és attitűdjeire hatni az általuk alkotott és megosztott tartalmaik segítségével. Azokat a felhasználókat minősíthetjük az influencer elnevezéssel, akik rendkívül magas követőszámmal és elkötelezett követőbázissal rendelkeznek, illetve bizonyos befolyásolási szintet tudhatnak magukénak, A hatalmas követőszámmal rendelkezőket makroinfluenszereknek nevezzük, míg azokat, akiket csupán néhány ezren vagy tízezren követnek, mikroinfluenszereknek.  

A mikroinfluenszerek jellemzően egy szűk terület és egy nyelvileg, vagy kulturálisan korlátozott piac szakértői, ahol cserébe megkérdőjelezhetetlen véleményvezérnek számítanak. Főleg a mikroinfluenszerekre igaz az, hogy sikerük titka a követőikkel kialakított kvázi személyes kapcsolatban rejlik, hiszen a követőikkel egyazon hobbit űznek, ugyanazon közösség tagjai, így a követők azonosulni tudnak velük, kialakul feléjük egy egyirányú érzelmi kötődés. 

A mikroinfluenszerekkel való együttműködés a vállalatok számára jó üzleti lehetőséget jelent. Egy mikroinfluenszertől érkező termékajánlás a tévé- és online reklámokkal ellentétben személyes hangvételűnek, barátinak tűnik. A makroinfluenszerek ezzel szemben a milliós nagyságrendű követőikkel már elérték azt a lélektani határt, amely után a közönségük kevésbé tartja őket hitelesnek, és a legtöbb megnyilvánulásukban a kereskedelmi céllal megosztott tartalmat vélik felfedezni. Ezt felismerve a marketingkommunikációs piacon is egyre több, kifejezetten mikroinfluencereket menedzselő vállalat/ügynökség jelenik meg. 

Influenszermarketing 

A mi szeretnél lenni, ha felnőssz kérdésre manapság egyre több fiatal válaszolja, hogy influencer. Ez nem véletlen ugyanis a „szakma” hírnévvel, státusszal és nem mellesleg pénzzel is kecsegtet. Látszólag ez a jővő, amibe a vállalatok is egyre nagyobb összegeket fektetnek.

Az utóbbi években robbanásszerűen megnőtt az influenszermarketingre elköltött pénzösszeg (2016-ban csupán 1,7 milliárd dolláros volt a marketingpiacnak ez a szegmense, erre az évre az Influencer Marketing Hub elemzése szerint pedig várhatóan eléri a 13,8 milliárd dollárt is). Néhány éve még az influenszerek kopogtattak a cégeknél és legtöbbször termékért cserébe dolgoztak. Napjainkra azonban a cégek keresik fel az influenszereket, akik az ajánlatok között válogathatnak. A legismertebb magyar influenszerek (Pamkutya, Kulcsár Edináék, Kajdi Csaba, Sápi Vivi) is számos felkérést kapnak, így megválogatják, hogy kikkel dolgoznak együtt. Olyan szempontok alapján mérlegelnek, hogy adott megbízó beleillik-e az imidzsükbe, vajon hitelesen tudják-e képviselni őt, és természetesen így a dolog anyagi része is egyéni megállapodás tárgyát képezi. 

Egy hazai influenszer ügynökség képviselője szerint általánosan elmondható, hogy egy TikTok-influenszer, ha már rendelkezik 100 ezer követővel, videónként elkérhet egy kb. 80 és 300 ezer forint közötti összeget a szponzorált tartalomért. Egy Instagram-influenszernél, akinek 100 ezres a követőtábora, 150 ezer és 500 ezer közötti összegbe kerül általában egy-egy reklámcélú poszt. A Youtube videómegosztó platformon, az ebbe a kategóriába tartozó magyar influenszerek 2 millió forint alatt nem is vállalnak tartalomkészítést. 

Egyes előrejelzések szerint ez a trend tovább fog nőni, a videós tartalmak egyre népszerűbbé válnak (TikTok népszerűségének növekedése), az influenszermarketing pedig 2022-re több mint 15 milliárdos ágazattá növi ki magát. 

 

Forrás: 

„Egyszerre szórakozom, borzadok el és tájékozódom egy időben”

·       Már rég nem csak a követők számától függ, hogy mennyit tud keresni egy influenszer

„     Minden jó influencer…” – Avagy hogyan lehet hiteles egy Instagrammikroinfluencer az ügynökségek   és az influencerek szerint?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése