keresés

2021. november 11., csütörtök

A Library Thing és egyéb könyves közösségek

Library Thing

A 2005. augusztus 29-én Tim Spalding által kifejlesztett és elindított társadalmi katalogizáló webes alkalmazás, a Library Thing, a könyvkatalógusok és különböző típusú könyv adatok tárolására, illetve megosztására alkalmas. Számos különböző könyv nyomon követesé vagy csoportokhoz való csatlakozás és akár olvasói programokon való részvétel lehetősége is egyaránt elérhető ezen alkalmazás használatával, mindamellett, hogy katalogizáló funkcióit is igénybe vehetjük. 
Felhasználói körében megtalálhatóak magánszemélyek, írók, szerzők, többféle intézmény - akár kiadók munkatársai és könyvtárak is egyben. 2021 elején több mint 2.5 millió felhasználó hasznosította a könyvkatalógus online szolgáltatásait, a sok dologban hasonló weRead, Goodreads és Shelfari egyesülésnek, Libib és Litsy mellett.
Az android és IOS felületen is elérhető alkalmazásának köszönhetően mobilról is könnyedén katalogizálható könyvállomány hatékonyan kapcsolja össze a hasonló vagy akár azonos érdeklődésű egyéneket. Javaslatainak nagy hasznát vehetjük a soron következő olvasmányunk kiválasztásában, ingyenesen elérhető könyvek találásában vagy értesít a számunkra érdekes közösségi projektek részleteiről.
Információinak forrása több mint 2000 könyvtár katalogizált állománya és az abból importált adatok, 6 nemzeti Amazon oldalhoz való hozzáférése, valamint a felhasználók által egy üres űrlapon bevitt rekordok összessége.
Mindezek ellenére ez az óriási szociális hálózati tér sem hátrányok nélküli. A rengeteg funkciója egyben meg is nehezíti a használatát és ahhoz, hogy megtapasztaljuk a lehető legtöbbet, elengedhetetlen a megismeréséhez az időnk rászánása, valamint, ha egy 200-nál nagyobb állományt katalogizálnánk egy kis díj is felszámításra kerül.

Goodreads – Shelfari
A könyvek felkutatására és megosztására a legnagyobb és legelterjedtebb könyvajánló oldal a mindenki által ismert Goodreads. Az oldal 2007-ben vált elérhetővé Otis Chandler társalapító ötlete és elképzelései nyomán, melyek még gyermekkori tapasztalatain alapulnak. Társalapítójával és egyben feleségével, Elizabeth-tel felépítették és útjának indították az oldalt, ugyanis hittek abban, hogy az új olvasmányokat keresőknek így lehetőségük nyílik egy barátságos és könnyen felhasználható oldallal kutatni.

A weboldal használata több módot is nyújt a hasonló érdeklődésű felhasználóknak a közösségi csoportjuk megtalálására. Nem csak a hasonló irányultságú könyves közösségek fellelése az előnye, hanem létrehozhatunk saját könyvespolcot is az olvasott és olvasni kívánt könyvek átlátható nyomon követesére. Betekintést nyerünk akár a barátaink virtuális polcaira is amennyiben az publikus, valamint a rendszer még személyre szabott ajánlásokkal gazdagítja felhasználóit. A könyvek külön lapján hozzáfűzhetőek vélemények, viták, kérdések és megjegyzések is. A különböző vélemények alapján és az ahhoz fűzött megjegyzésekből egyszerűen szűrhető egyéni érdeklődésre a hatalmas információmennyiség.
A ma már Amazon termékcsaládon belül működő Goodreads elterjedtségét nagyban elősegítette a Kindle e-olvasókba és Fire táblagépekbe való integrálódása, így kiszélesedett a felhasználói köre az e-könyv felhasználókra is egyben, nem csak a webes és letölthető alkalmazások használóira.
Továbbá nagy mennyiségű adat és fogyasztó tömeg olvadt össze a Goodreads felületén az Amazon által 2016 júniusában leállított Shelfari könyves közösség hálózatának köszönhetően. Habár sokan csalódottak maradtak az integrálódást követően, a Shelfari könyvespolc használók java része adaptálódott az újabb Goodreads felülethez és funkcióihoz.

Rukkola
A hazai könyves közösségek egyik népszerű képviselője a rukkola.hu, melynek alapítása Kun Gabriella, Kovács Adrián, Cziczlavicz Péter nevéhez fűződik. A 2012 júliusában indított weboldal felhasználóinak száma rendkívüli gyorsasággal nőni kezdett, garantálva az első közösségi könyvcserélde jövőbeni elterjedtségét és sikerét.
Az oldal tömegek feletti győzedelme nem csak annak tudható, hogy hasznos, felhasználóbarát és megbízható hiszen egymást értékelhetjük, hanem a színes ötletnek is miszerint sajátos kifejezésekkel gazdagítják felhasználóit, melyek ebben a könyvcserélő közösségben elengedhetetlenek. Többek között ilyen kifejezés a rukkolás (könyv elérhetővé tétele) és happolás (a példány lefoglalása).
Működésének alap eleme a feleslegessé vált könyvek cseréje pontok fejében. Az oldal fogyasztói előállnak különböző példányokkal, pontokért cserébe postázzák vagy happontokra viszik (átvételi vagy leadó hely) és ezt követően rukkolás pontjaikat beválthatják a fent lévő könyvek átvitt értelemben ingyenes beszerzésére.

Moly.hu
A magyar könyves közösségek közt legsokoldalúbban alkalmazható webhely szerepében egyértelműen a moly.hu szerepel. A hazai könyvmolyok által leggyakrabban felkeresett oldal 2008. december 12-én indult, Nagy Bence alapító elképzelései alapján.

Felhasználóinak lehetőségük van az olvasói élményüket bővíteni a Moly által nyújtott kihívásokkal, értékelésekkel, ajánlórendszerével, kiterjedt nyilvántartásával, olvasói-, könyv beszerzési- és várólisták létrehozásával. Fogyasztóit előre segíti jó pár lépéssel a keresett példányok könyvtári elérhetőségének, adásvételének vagy cseréjének biztosított odalak forrásához, mely a folyamatosan fejlődő, frissített adatállományára vezethető vissza. Napi hírekkel, eseményekkel és online összesített könyv terjesztési és kiadási információkkal várja kezdőlapja az érdeklődőket. Számot ad az irodalmi szférában megjelenő újdonságokról, díjakról, valamint az elhunytakról is egyaránt.

A regisztrálók köre kiterjed magánszemélyre és különféle intézményekre, például kiadókra és könyvtárakra, mely előnye az oldal adatbázisának nem ismert adatok feltöltésekor kerül előtérbe. Mivel mindenki, aki regisztrált frissítheti az egyes példányokhoz, kiadásokhoz tartozó információkat legyen az borító, ISBN szám vagy fülszöveg, így az egyes kiadók kommunikálásra is használhatják a Moly felületét.
Könyves és irodalmi témájú, hazai és külföldi események kezdeményezésére és hirdetésére is alkalmas a portál nagy olvasóközönsége miatt, mely lehet egy dedikálás, vásár vagy akár különféle találkozói összejövetelek.

Felhasznált forrásoldalak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése