keresés

2021. november 2., kedd

Streaming média-Netflix és YouTube

Netflix


Története

A Netflix története 1997-ben kezdődött, egy postaúton házhoz szállításos DVD-kölcsönzőként alakult meg, Californiában. Alapítói Reed Hastings matematikus, kutató és Marc Randolph, az egyik alkalmazottja. Az Amazon mintájára, online rendeléssel és postai kiszállítással akarták megvalósítani a kölcsönzést. 1998. április 14-én indították el a céget. Ez volt a világ első online DVD-tékája, körülbelül 1000 filmmel. Bevezették a havidíjat, így megszűnt a visszaviteli határidő és a késedelmi díj. A cég igazi fellendülése 2002-ben következett be, mikor elkezdtek megjelenni a DVD lejátszók a háztartásokban is. 
A 2000-res évek közepén a YouTube mintájára streaming alapú szolgáltatást kezdtek el kifejleszteni. 2010-re népszerűsége oly méretű lett, hogy nemzetközi piacon is megjelentek. 2014-ben nagy fejlesztéseken ment át a weboldal és a szolgáltatás. Az oldal új logót és kezelő felületet kapott, a filmeknél pedig elérhetővé vált feliratozás és audiokommentár, valamit le is letölthetővé váltak a filmek.


Copyright

A Netflix-en elérhető nem saját készítésű tartalmak vetítéséhez, üzleteket gyűjt a tartalomgyártókkal. A megegyezésbe belefoglalják mennyit fizet a készítőnek és hány részletben. Ezek a szerződések egy bizonyos időtartamra szólnak, melyek lejárta után nem vetítheti tovább az adott filmet vagy sorozatot a Netflix. Általában ezek a szerződések egy nagyobb filmcsomagra érvényesek, nem csak egy konkrét filmre. Valamint a szerződések regionálisak lehetnek, amely azt jelenti, hogy nem mindenhol válik elérhetővé a tartalom.
Például, ilyen üzletet kötöttek a Diseney-vel 2012-ben, mely jogot adott a Netflix-nek a 2016-tól megjelenő filmek streamelésére az USA-ban és Kanadában.


Kulturális hatásai

2018-ban a Bird Box című thriller Netflixen való megjelenése után elterjedt a Bird Box kihívás. A kihívás lényege, hogy a filmhez hasonlóan bekötött szemmel végezz el különböző mindennapi feladatokat. Egyesek egy teljes napot töltöttek el bekötött szemmel, ezeket a kihívásokat pedig YouTube-ra is feltöltötték. Netflix Twitteren felkérte nézőit, hogy ne próbálják ki a kihívást, ám ez nem akadályozta meg a helyzet elfajulását. Utahban egy 17 éves lány autóbalesetet okozott, miután szemére húzott sapkával próbált vezetni, evvel teljesítve a Bird Box kihívást.
A randikultúrában találkozhatunk a Netflix and chill kifejezéssel. Ez eredetileg szimpla pihenést jelentett, Netflix-en való filmnézés közben. A későbbiekben viszont a kifejezés magára vett egy szexuális jelentést is. 


Előfizetés

A Netflix-et előfizetéstől függően 2-vagy több eszközön lehet egyszerre használni, 1 hónapon át ingyenesen kipróbálható. Az elérhető filmeket és sorozatokat műfajok szerint felépített listákban is meg lehet találni. Valamint a gyerekek számára külön felületet is létrehoztak, ahol csak a nekik szánt tartalmak megtekinthetők.
Rengeteg saját készítésű tartalom is elérhető, sorozatok és filmek egyaránt. Ezekre léteznek silány minőségű, illetve népszerű példák is. A rosszabbak közül példa lehet a Death Note, amely eredetileg egy anime volt és a Netflix 2017-ben egy nem túl sikeres filmadaptációt készített belőle. A sikeres saját készítésű sorozatok közül is talán az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő a Stranger Things.
Véleményem szerint a magyar nyelvű szinkronnal, vagy feliratozással lefordított tartalom még csekély mennyiségű, de folyamatosan nő. Aki más nyelveket is megért annak jól jöhet, hogy VPN segítségével külföldi tartalmak is elérhetőek, hiszen ezáltal kitágul a megnézhető filmek listája.


YouTube


Története

2005-ben alakult meg Steve Chen, Chad Hurley, és Jawed Karim által. Az ötletük alapja az volt, hogy emberek szívesen osztanák meg saját videóikat a világgal. Az ötlet gyorsan nagy népszerűségre tett fel a felhasználók körében. A növekedés kielégítéséhez további pénzberuházásra volt szükség. További problémát jelentett a copyright-os tartalmú videók kezelése. A cég így 2006 novemberében új gazdára tett szert, a Google Inc.-re. A Google a copyright probléma kezelésére sok szórakoztatóipari céggel üzletet kötöttek.


YouTube szolgáltatások

  • Live streameket is lehet indítani és nézni egyaránt. Azonban a YouTube rendszere erre nem a legalkalmasabb, így gyakran előfordulnak technikai hibák.
  • YouTube Originals: Saját gyártású sorozatok, filmek, események elérhetők a YouTube Originals csatornán. Vannak sorozatok, filmek, melyek csak Prémiummal megnézhetők.
  • YouTube Kids: Egy elkülönített családbarát platformja a YouTube-nak. A felhasználói felülete is gyermeki használatra tervezett. 3 féle korcsoport szerint beállítható a megnézhető tartalmak listája.
  • YouTube Premium: előfizetéses, tagságalapú szolgáltatás. A videók hirdetés nélkül elérhetőek, letölthetők, más alkalmazás használata közben is lejátszhatók. Az összes Originals videó megtekinthető. Jár vele YouTube Music és YouTube Kids is.
  • YouTube Music: Létezik az ingyenes, és a prémium verzió. Külön alkalmazásként letölthető. Csak a zenékre és zenei videókra fókuszál. Podcastek nem találhatók.


A YouTube rendszere

A YouTube fejlődését generációkra lehet bontani. Az első generációkban eleinte csak rövid videók tárolására használták, amelyből az érdekesebb, kiemelkedőbb, őrültebb videók kezdtek elterjedni. A második generációban megjelentek azok a YouTube felhasználók, akik először kezdtek el nézői tábort építeni és rendszerűen feltölteni videókat.
A következő nagy generációs változást az jelentette, mikor a YouTube elkezdte videók hosszúságát, nézettségi idejét a középpontba helyezni.  Ekkor tartalomkészítők videóinak témái, akár csak a videóik ideje, kiszélesedtek, megjelentek olyan új műfajok, mint a Gaming, Unboxing vagy a Daily Vlog.
A 4. generációs YouTube korában kezdtek el megjelenni olyan feltöltők, akik már a YouTube világában nőttek fel, ezért behatóan ismerik azt és ki is tudják használni. Ebben a korszakban, a 2017-ben megszűnt Vhine-ról, hirtelen jöttek át a tartalomkészítők YouTube-ra, magukkal hozva nézőtáborukat is.
Ma már az 5. generációban vagyunk, ahol egyre elterjedtebbek a biznisz szerűen felépített csatornák, és a biztonságos támadhatatlan videótartalom. Népszerű a főzéssel, sütéssel, lakásberendezéssel, gyerekneveléssel kapcsolatos témák, de kiemelkedik a kritika, interjú műfaja is. Erre a brand-safe videós korszakra nem csupán a videók monetizációja miatt volt szükség, hanem főként a reklámozó cégek megtartásához.
A YouTube ajánlott videóit előző megtekintéseinkből építi fel. Ezen felül a nagyobb megbízható publikáló oldalakon fellelhető témájú videókat ajánlja jobban.
Ez általában egy jól működő rendszer, ám a 2017-ben feltöltött „We found a dead body in the Japanese Suicide Forest…” című videó esetében nem így volt. A hírportálok által leadott cikkek megnövelték a videó ajánlottságát, evvel több nézőhöz jutott el a felkavaró képsor.


TikTok vs YouTube

A TikTok növekvő népszerűségével visszahozták a rövidvideókat YouTube Shorts néven. A vegyes tartalmú, gyorsan átlapozható rövid videók akár órákra is lekötik, vagy elvonják az ember figyelmét.
Manapság a TikTok vette át azt a szerepet, ami valamikor a YouTube-é volt. Rövid főként, humoros, valamint zenei videók, melyek minősége nem kell, hogy kiváló legyen. Még sem mondható egyelőre, hogy a YouTube olyan nagy veszélyben kéne, hogy érezze magát, hiszen azok a tartalomkészítők, akik TikTok-on nagyobb követői táborra tesznek szert, ha meg akarnak belőle élni létrehoznak egy YouTube csatornát is.
Ez azért van így mivel jelenleg a YouTube az egyetlen a felkapott platformok közül, amely fizeti a kreátorokat. Méghozzá a reklámokra a cégek által fizetett pénz 55/45% százalékos arányban a tartalomkészítők javára jár.


A YouTube kulturális hatásai

A YouTube a legnépszerűbb felváltója a televíziónak, rengeteg féle témájú tartalommal. Ám ez a bőség sokszor függőséget, és idővesztés okozhat, tehát tudatosan kell használnunk. A rengeteg remek ismeretterjesztő és szórakoztató videók mellett sok negatív dolgot is lehet találni.
Ilyenek például a kihívások, amelyekben sokszor valami átgondolatlan, veszélyes dolgot csinálnak. De a prank videók sem mindig ártatlanok, rengeteg videó végződhetett volna, vagy végződött valaki megsérülésével.
További hatásnak elmondható még például, hogy egyre több gyerek szeretne influenszerként dolgozni, de ezek a gyerekek nem feltétlenül látják a jón kívül az árnyoldalát is ennek a szakmának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése