keresés

2014. november 23., vasárnap

Sensoria - a kütyü kütyüje

Az elején kicsit túlzó kifejezésnek éreztem, hogy úgy kezdjem a bejegyzésem: mindenünk okos, de már kezdek beletörődni. Okos a tv-nk, okos a hűtőnk, okos a telefonunk, az óránk, a karkötőnk, okos a headsetünk, a zoknink, a melltartónk, a teniszütőnk, a bevásárlókocsink. Vajon mi magunk meddig leszünk még okosak, és kell e egyáltalán...?

A textil az úr!

Már másodjára, harmadjára olvassa, betűzi ki a szót: zokni? A válasz igen, jól olvasta! Lassan megérkeznek köreinkbe az okoszoknik. Az okosmelltartó, amely segít csökkenteni a nassolást, az okos póló, amely méri a szívverésünket, aktivitásunkat futás közben, az okos kesztyű, amelyet a katonaságban használnak már nem csak szimpla ruhadarabok. Éppen meg akartam kérdezni mi lesz a következő, az okos bugyi, de a maradék intelligenciámat felhasználva előbb rákerestem, és van ilyen! Van okos bugyi, kétféle verzió létezik belőle, az egyiknek óvszertartó zsebe van, a biztonságosabb szex végett, a másik a bluetooth-szal működő, okos vibro bugyi, amely örömszerzési célt tölt be.
 De vissza a zoknihoz!

 Miért legyen okos a zoknim?!


Az okoszokni lényege, illetve felhasználása ismét a sport, és az egészséges életmódot élők körében hasznos a leginkább. A zokni textil anyagból készül, amelybe szenzorok vannak beleépítve, ennek a külsejére pedig mágnessel kapcsolódik egy bokapánt, amely a már jól megszokott módon bluetoothon keresztül kommunikál az okostelefonunkkal, amelyre átküldi az adatokat. Mivel a zokni textilből készül, a bokapánt pedig lecsatolható róla, így a termék mosható. Sajnos egyik forrás sem ír arról, hogy egyébként milyen maga a textil minősége. Mennyire légáteresztő, vagy hogy a nedvesség nem károsítja e a szenzorokat.


A beépített szenzoroknak köszönhetően  a zokni a telefonunkra tudja vetíteni, hogy mennyivel futunk, a lépésszámunkat, hogy helyesen futunk e, tehát a lábunk dőlésszöge megfelelő e, nem érkezünk e túl keményen a sarkunkra, hogy hol a legnagyobb a nyomás a talpunkon, illetve cukorbetegeknél előre jelzi a fekélyt a lábon.

A technika

Azt már említettem, hogy az eszköz szintén kiegészítő olyan értelemben, hogy a kinyert adatokat a hozzárendelt telefonon tudja megmutatni, és teszi mindent bluetoothon keresztül. Android, iOS és Windows alapú telefonokkal is képes lesz kommunikálni.
Egyelőre még csak találgatások vannak a megjelenésével kapcsolatban, de az árát, kb: 44 ezer forint körülire teszik.



Zoknival a zombik ellen

Bár csupán egy forrásban találtam utalást arra, hogy a Google Glass-szal közösen a leghatékonyabb a használata, de ha igaz, akkor az eszköz eszközével állunk szemben.
Az alábbi videóban látható, hogy a futó felteszi a Google Glass-át, amelyet összekapcsol az okoszokniján lévő pánttal, majd elindul. Így tehát a zokni által közölt adatokat látjuk a glassunkon, amelyet a telefonunkhoz kapcsolunk.
A hatékonyságot növelő tényező, hol egy felénk száguldó szikla, hol egy éhes zombi csapat. A Sensoria és a Google alighanem a lusta emberek egyik alapkijelentésére épít: "Csak akkor futok, ha kergetnek!" Nos itt most válogathatunk a motiváló tényezők közül, el tudnék még képzelni a zombik, és sziklák mellé pár dühös kutyát, sodrófás anyóst, esetleg lavinát...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése