keresés

2024. május 13., hétfő

Egészségünkre! - A Google kínálatából

A kiegyensúlyozott mindennapi élet elengedhetetlen része az egészséges életmódra való törekvés. Az ehhez kapcsolódó információkhoz a mai fejlett technológia segítségével akár pillanatok alatt hozzájuthatunk. Az interneten egyetlen szóra rákeresve megannyi találati eredményt kapunk, noha ezeket az információkat óvatosabban kell kezelnünk. Nem minden forrás megbízható, ezért meg kell győződnünk a kapott válaszok hitelességéről. Hogy minél pontosabb eredményt találjunk, a Google az AI-t hívja segítségül. A nehezen körülírható bőrelváltozásokat a Google Lens vizuálisan veti össze más hasonló képekkel, így kiszűrve a legrelevánsabb találatokat. A mesterséges intelligencia ma már számos tudományterület alkalmazásában áll. Az éves Google Health eseményen, a Google Check Up-on bemutatták, hogy hogyan használják fel az AI-t a cégnél az egészségügy érdekében.


Fejlettebb vizuális keresés


Sokszor nem egyszerű leírnunk a  bőrünk állapotát, mert nem ismerjük a megfelelő kifejezéseket. Az előbb már említett Google Lens-szel fotót készíthetünk a bőrünkről, amihez hasonló képeket keres az alkalmazás, így leegyszerűsítve a keresést. Ez a keresési mód már több, mint 150 országban elérhető. Az eredmény ugyan nem ad pontos diagnózist, ezért nem szabad csak erre az információra hagyatkoznunk. A legbiztosabb, ha kikérjük egy szakember véleményét az ilyen esetekben.
Ahhoz, hogy jobban megértsük az egészségünkhöz szükséges információkat, a Google a keresési eredményekhez releváns, megbízható forrásokból képeket és diagramokat társít. A vizuális tájékoztatás segít értelmezni a tüneteket, mint például a nyakfájást. A csapat azon dolgozik, hogy ezek a szolgáltatások mobilon is globálisan elérhetőek legyenek mindenki számára. 

Minél hitelesebb érthető információ


A YouTube platformja remek lehetőséget ad az ismeretterjesztő és oktató videók terjesztésére. A legtöbb ilyen videót, a világ nemzetközi nyelvévé vált, angol nyelven találjuk meg. Ugyan mára már sokan beszélnek angolul, az orvosi szaknyelv akadályokat képezhet az információátadás során. A nyelvi akadályok leküzdése érdekében a YouTube létrehozta az Aloud neveztű, mesterséges intelligencia alapú eszközét, mely leegyszerűsíti a videók fordítási és szinkronizálási folyamatát. Ez az eszköz lehetővé tette több intézmény számára is, mint például a Mass General Brigham, hogy elsősegély témájú videókat angolról spanyolra fordítsanak. Az eszköz alkalmazását olyan videókra is kiterjesztik, melyek krónikus betegségekkel foglalkoznak, így ezek a potenciálisan életmentő információk több emberhez is eljuthatnak.
Az egészségügyi szakemberek számára a Stanford Medicine Continuing Medical Education YouTube csatornáján animációs oktatóvideókat osztanak meg spanyol nyelven teljesen ingyen. Ezen videók elkészítéséhez ugyancsak az Aloud-ot használták.

Okoseszközök az egészségért


A Google Fitbit aktivitásmérő eszközei külsőre olyanok, mint egy karóra. Viselőjük személyes egészségi és fitnesz adatait gyűjtik, melyet a Fitbit applikáción keresztül tarthatnak számon. A minél testreszabottabb, egyedi, egészséggel kapcsolatos információk szolgáltatása érdekében a program AI-t használ. Ehhez a funkcióhoz, amolyan tesztelési jelleggel, a Premium felhasználók korábban hozzájuthatnak. Feltehetnek neki a saját egészségükkel kapcsolatos kérdéseket, melyekre teljes mondatokban, érthető magyarázattal ad választ. Sőt személyre szabott grafikonokkal segít jobban megérteni az egészségi állapotunkat. A Fitbit és a Google Research egészségügyi és wellnesz szakemberekkel együttdolgozik egy olyan új AI-modellen, ami az egészséges jóllét érdekeit tartja szem előtt. Ez a Personal Health  Large Language Model.

Generatív AI-modellek az egészségügyben


A Personal Health Large Language Model  személyre szabott útmutatókat ad értesítés formájában. Képes a használója alvási adataiból elemzést készíteni, majd javaslatokat tenni a jobb alvásminőség elérése érdekében. A tavalyi Google Health Check Up eseményen bemutatták a Med-PaLM 2 nevezetű nagy nyelvi modellt, mely kifejezetten az egészségügyre lett kitalálva. Azóta már a világ több pontján különböző szervezetek számos felhasználási területen alkalmazzák, például a klinikai dokumentálás során. Tavaly év végén került bemutatásra a MedLM egészségügyi alapmodellek családja, ami az előbb említett Med-PaLM 2-re épül. A MedLM családot Google Cloudon keresztül a Vertex AI platformon tették elérhetővé szélesebb körben. A generatív mesterséges intelligencia egészségügyben való alkalmazása érdekében folyamatos fejlesztések történnek. Nemrég mutatták be a MedLM for Chest X-rays szolgáltatást, amely a radiológiai munkafolyamatokat segítheti, úgy, hogy beosztályozza a mellkasröntgen-sugarakat az egyes felhasználási esetekben. Ezt a szolgáltatást a Google Cloudon keresztül érhetik el a megbízható tesztelők.


Forráslista:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése