keresés

2024. május 14., kedd

Kína szociális kreditrendszere és hatásai

Kínában az emberek szinte minden lépését megfigyelik. Ez az információ talán nem is újdonság. Mindannyian láthattunk olyan felvételt, amelyen például utcán történő arcfelismerés látható. Vagy néhányan találkoztak olyan könyvekkel, amelyek kínai titkosított oldalakról származó fordítás. Ezek csak kis részletei annak, mi mindent tartanak számon és mi minden befolyásolja a szociális kreditet, valamint különböző adatok feljegyzése hogy befolyásolhatja a mindennapi életet az ott élők számára.

Adósság és annak következményei

Az International Business Times szerint az országban 8,3 millió ember kerül a szociális szolgálatok feketelistájára adósságaik miatt. Ezek az adósságok még a Korona-vírus időszaka alatt keletkeztek, viszont egyáltalán nem vagy nehezen sikerül ezeket törleszteni. 

Azokat a feketelistára került embereket, akik még nem tudták adósságaikat vissza fizetni, telefon hívásaik - mind beérkező, mind kimenő - során  hangjelzés figyelmezteti a hívásban résztvevőket a pénzügyi problémára. Ezt a jelzést a hívásban lévő nem érintett fél is hallja, így felhasználva a megszégyenítés eszközét is. Ez a figyelmeztetés azonban csak az adósság rendezése után kerül törlésre.

A fentin kívül még más következményei is vannak a fizetés hiányának. Más büntetéseket is felrónak a tartozóknak:

  • nem foglalhatnak szállást,
  • nem utazhatnak,
  • nem vásárolhatnak ingatlant;
  • nem férhetnek hozzá magasabb biztosítási fedezethez;
  • nem használhatnak fizetős utakat vagy fizetési alkalmazásokat,
  • nem szállhatnak fel a nagysebességű vonatokra vagy repülőre;
  • nem tölthetnek be állami intézményekben magas beosztású tisztséget

A kínai állam tavaly több mint 17 millió embert akadályozott meg repülőjegy vásárlásában, valamint több mint 5,5 millió embert tiltottak le a nagysebességű vonatokra szóló jegyek vásárlásáról.

A Bank of China 2023 első negyed évében közel 12,3 milliárd dollárnyi lejárt, kifizetetlen hiteltartozásról számolt be. Ez 3,54%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A jelentős "adósság-deflációs spirál" növekvő kockázata által súlyosbodhat a háztartások pénzügyi sebezhetősége, ami ahhoz vezethet, hogy még több nemteljesítő kerül feketelistára.

Szociális kreditrendszer és a feketelista

A polgárok monitorozása és adataik gyűjtése folytán egyszerű a fenti lépéseket hatékonyan megtenni. Bár a feketelista rendszer nem ugyanaz, mint a szociális kredit rendszer. Kína legfelsőbb bírósága nyilvános online adatbázist vezet a feketelistán szereplőkről. Minden név alatt megtalálhatók a részben szerkesztett kormányzati azonosító adatok, életkor, lakóhely és adósságnyilvántartás. Viszont mindkettő része egy szélesebb körű kampányának. Ennek célja az illegális tevékenységek akadályozása, a bűnösök megbüntetése és az engedelmeskedők jutalmazása.

Itt jön képbe a szociális kredit rendszer. Ez a "bizalom megtartása dicsőséges, a bizalom megszegése pedig szégyenletes" alapelvén alakult ki. Nyomon követi az emberek mozgását és viselkedését, hogy megfelelő lépéseket tegyen, és kreditpontokkal rangsorolja őket, a felvett adatokat egy adatbázisba gyűjtik. Ezeket az adatbázisokat a National Development and Reform Commission (NDRC), a feljebb is említett People’s Bank of China (PBOC) és az ország bírósága üzemelteti. A legtöbb adat pénzügyi, bűnügyi és kormányzati nyilvántartásokból, továbbá anyakönyvi hivatalok meglévő adatai és harmadik féltől származó források. Ilyenek például online hitelplatformok adatai. A pontok számításához még hozzájárulnak a számlafizetések és a büntetőítéletek is. Valamint az élet más aspektusait is figyelembe veszik. Hiszen büntettek már meg embereket az utcán való lézengésért, az álhírek terjesztéséért, az ittas vezetésért és még a túl sok videojáték vásárlásáért is.

Hogyan is működik ez a rendszer pontosan?

A vállalkozásoknak a saját tevékenységük mellett partnereikre és beszállítóikra vonatkozó információkat kell benyújtaniuk a helyi és nemzeti hatóságoknak. Az önkormányzatoknak is ugyanezt kell tenniük. A kínai bírósági szabályok szerint a helyi önkormányzatok megbízhatatlannak minősülnek, ha nem fizették ki időben a vállalkozókat, vagy ha adatokat hamisítottak. Ezen kívül a magatartás és a megbízhatóság, valamint még a beszállítók és az ügyfelek minősítései is befolyásolják a vállalat saját kreditpontszámát. A jó minősítés jutalmakat eredményez.

Rossz minősítés esetén az egyén vagy a vállalat büntetést vagy szankciókat kaphat. Az ilyen személyek számos korlátozással szembesülhetnek, amelyek a hitelek, a légi és vasúti utazás, valamint az oktatás terén is érintheti őket. A feketelistára került vállalatok rendszeresebb, célzott ellenőrzésekkel, a földhasználati jogok és a beruházási engedélyek kormányzati jóváhagyásának korlátozásával szembesülhetnek. Továbbá kizárhatják őket támogatásokból és adókedvezményekből, valamint a közbeszerzések terén is hátrányos helyzetbe kerülhetnek. A megbízhatatlannak ítélt személyeket és vállalatokat nyilvánosan megnevezik és megszégyenítik.

Ennek köszönhetően felszámolnak vagy megbüntetnek olyan vállalatokat és helyi önkormányzatokat, amely szabálysértést követett el. Ilyen szabálysértés például a munkavállalók és vállalkozók nem időben történő kifizetése és az illegális adománygyűjtés. Bár az etikai oldala itt sem kedvező, hiszen nyilvánosan megnevezik és megszégyenítik ezeket az intézményeket.

Felhasznált cikkek: Kínában még vonatra se ülhet az, akinek adóssága vanChina Has 8.3M People Who Can't Repay Their Debts: Here Are The Shocking Ways They Are PunishedWhat is China’s social credit system and why is it controversial?

Kép: B_Me felhasználó a pixabay oldalon, Bank of China logója a Bank of China honlaprólgstudioimagen a freepik oldalon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése