keresés

2024. május 6., hétfő

Mélytengeri robotika

Sokunk számára ismerősek lehetnek a Mi Micsoda? sorozat érdekes ismeretterjesztő kötetei színes fotóikkal, változatos témáival. Talán még arra is emlékszünk, milyen izgalommal töltött el a felfedezésekről szóló kötet elsüllyedt hajóival, felderítetlen régészeti helyeivel. A titkok, ismeretlen helyek, dolgok, állatok, felfedezésre váró kincsek nem csak a gyerekek fantáziáját ragadják magukkal. Talán nem is gondolunk bele, mennyire nem ismerjük még ma sem otthonunk, a Kék Bolygó titkait.
Vajon élvezetes a felfedezés akkor is, ha nem Attenborough-ként vagy Durrellként járjuk be a világot, hogy testközelből lessünk bele a legkülönbözőbb fajok életébe, hanem a legmodernebb számítógépek képernyőjén követhetjük figyelemmel, mit vesz föl a kameránk? És mekkora levegőt kell venni, hogy lefotózhassunk egy mélytengeri varangyot? Míg az első kérdésre az olvasónak kell megtalálnia a választ, a másodikat elolvashatja a továbbiakban.
De mi is ez az expedíció?

Akit foglalkoztat a természet megismerése, érdemes figyelemmel kísérnie akár a NOAA, vagyis az Egyesült Államok Óceáni és Légköri Hivatalának projektjeit, illetve a cikkünk témájául szolgáló Schmidt Ocean Institute expedícióit. A szóban forgó felfedezést az a kutatócsoport tette, amely 2024 elején indult útnak hogy felderítsék a Csendes-óceán délkeleti részének bizonyos vízalatti hegységeit.

A megfigyelés eszközei

Chile partjainak közelében végeztek vizsgálatokat és megfigyeléseket a tengerfenéken speciálisan felszerelt távolról vezérelhető robotizált vízalatti járművekkel, úgynevezett ROV-okkal. Ezek videókamerákkal és fényekkel kutatták végig a több mint 5000 láb (kb. 1,5 km) mélyen fekvő területet. Az expedíció sikerét mitaatja, hogy sikerült feltérképezni négy eddig ismeretlen és hat a tudomány által már ismert hegyet.

Felfedezések

Feltehetően több mint százezer vízalatti hegy létezik, ezeknek máig 0,1%-át sem ismerjük, holott mindegyiknek saját, csak rá jellemző élővilága van. A ROV-merülések során nem ritka, hogy akár több száz új fajt sikerül felfedezni, mint esetünkben is. A mostani felfedezések közé tartozik ez a különös kinézetű mélytengeri varangy is, amelynek nemzetségéről, ökológiájáról, viselkedéséről még szinte semmit nem tudunk.

Robotika a gyakorlatban

A ROV-ok rendkívül hasznosak ezeknek az élővilágoknak a feltérképezésében, megvédésében, hiszen az ember nélküli merülések gyorsabbak, hatékonyabbak, biztonságosabbak, kisebb erőforrásigényűek mint az embert szállító tengeralattjárók. Ezeket a kutatóeszközöket egy kontrollerrel is lehet irányítani a hajóról, felszerelhetőek mintavételre alkalmas eszközökkel, vágókarral, gyűjtőedényekkel is, a videokamerának köszönhetően pedig akár az internetről is figyelemmel kísérhetők a merülések. A nagy felfedezések közepette pedig még a robot irányítója sem ázik meg a hajó biztonságos kabinjában.

Forrás: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése