keresés

2013. szeptember 13., péntek

Az OSZK gyászjelentéseinek digitalizálása

A könyvtárak is haladnak a korral, hiszen sokféle korszerű szolgáltatást nyújtanak, és a "web2es" szemléletnek köszönhetően már a Könyvtár 2.0 fogalma sem ismeretlen. "Mégis, első hallásra merész döntésnek tűnik, hogy a nemzeti könyvtár úgy teszi elérhetővé gyűjteményének egy szeletét, nevezetesen több százezer digitalizált gyászjelentést, hogy a feltáró munkába bevonja a dokumentum iránt érdeklődő kutatókat, olvasókat."
Az OSZK-ban őrzött rengeteg kisnyomtatvány feltárása önerőből túlságosan hosszú időt venne igénybe, ezért - eddig példátlan módon - érdeklődő könyvtárhasználókat is bevonnak a feltárásba, egy "közösségi" szolgáltatás segítségével, amely a nemzeti könyvtár weboldalán található. 
A cikk Bevezetése a digitalizálás folyamatát mutatja be röviden, és itt esik szó a dokumentumokat leíró adatokról, amelyek nagyon fontosak az azonosítás és a kereshetővé tétel során, valamint az ezekkel kapcsolatos kérdésekről. A cikk egésze azonban "egy zökkenőkkel tarkított projekt tanulságairól és egy újszerű szolgáltatásra vonatkozó döntés előzményeiről" szól.
A cikk egy külön részt szentel az OSZK híres gyászjelentés-gyűjteményének, amely majdnem 4 millió dokumentumot tartalmaz, és itt ír az ún. "mormon programról", melynek célja "a genealógiai adatok összegyűjtése és hozzáférhetővé tétele". Az OSZK és a "mormon projekt" együttműködésével  kapcsolatos nehézségekről is olvashatunk. 
Ezek után megtudhatjuk, hogyan lesz egy dokumentum visszakereshető, milyen problémák lépnek fel a képek azonosíthatóvá tétele során, és mi a helyzet a szövegfelismertetéssel kapcsolatban. 
A cikk hosszabban tárgyalja a legfontosabb megoldandó feladatokat és az újszerű szolgáltatási forma kialakítása körüli kérdéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése