keresés

2013. szeptember 17., kedd

Akár 10 évet is kaphat a kínai blogger

 "Online rémhírterjesztés és zsarolás" vádjával vette őrizetbe a pekingi rendőrség a Huazong néven ismert kínai bloggert. A 35 éves Huazong kilétéről nem sokat tudni, állítólag dolgozott már gyári munkásként, tanárként és vállalatvezető is volt több cégnél. 
 Blogja 2011-ben vált ismertté, ahol közhivatalnokok újonnan vásárolt luxus karóráiról kezdett el írni, melyek sok esetben jóval többe kerültek, mint amennyit viselőik megengedhettek volna maguknak (hivatalos fizetésük alapján...). Így buktatott le több száz korrupt tisztviselőt, akik közül nem egy letöltendő börtönbüntetést is kapott.
 Pontosan nem tudni melyik írása miatt tartóztatták le Huazongot, de már korábban is próbálták bíróság elé idézni (Oujang Kun, a World Luxury Association vezetője), tavaly pedig - blogja tanúsága szerint - életveszélyes fenyegetések miatt egy időre el kellett hagynia Kínát. 
Az utóbbi hónapokban már a megvesztegetéseknél komolyabb ügyekben is elkezdett nyomozni és több, a kínai felsőbb osztály életmódját kritizáló írása is megjelent.

 Huazong esete korántsem egyedi. 2011 őszén jogszabályban rögzítették, hogy a "rémhírek terjesztése" 5-10 napig tartó szabadságvesztéssel, valamint 500 jüanos (mintegy 18 500 forintos) bírsággal büntethető, s azóta már több száz bloggert vettek őrizetbe álhírek terjesztése, csalás, rágalmazás vádjával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése