keresés

2013. szeptember 8., vasárnap

Kiszabadult Shi Tao, a Yahoo miatt bebörtönzött újságíró

 Kiengedték azt a kínai újságírót, akit a Yahoo közreműködésével ítéltek el 2005-ben. Shi Tao augusztus 23-án szabadult, 15 hónappal a hivatalos büntetés lejárta előtt. Arról senki nem nyilatkozott, miért engedték ki korábban.
 Shi Taot 2005 áprilisában 10 év börtönre ítélték, rendszerellenes publikációi miatt. Emailben tájékoztatott a Kínában zajló cenzúráról. A sajtó szabadságért küzdő "Riporterek határok nélkül" (RSF) nevű szervezet a Yahoo-t azzal vádolta, hogy segített a kínai államnak "leleplezni" az újságírót. A Yahoo azzal védekezett, hogy "csak azt tette, ami törvény szerinti kötelessége volt". 2007-ben a cég vezetője azért bocsánatot kért Shi Tao családjától.



 Tao 2005-ben bátorságáért Nemzetközi Sajtószabadság-díjat kapott az Újságírók Védelmének Szövetségétől, 2007-ben pedig az Újságírók Világszövetsége a Szabadság Aranytollát ítélte oda neki.

 A Yahoo még 2005-ben átadta email szolgáltatásának felügyeletét a kínai Alibabának, melyből 40% részesedést vásárolt. 2013 augusztusában pedig végleg leállította a szolgáltatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése