keresés

2013. szeptember 4., szerda

A Microsoft megvette a Nokia mobilrészlegét

A Nokia talán ezután is gyárt majd csizmát.
A Microsoft megvette a Nokia mobilrészlegét, aminek piaci ára 5,4 milliárd euró. Ez az üzlet nemzetközileg nagy érdeklődést váltott ki. Becslések szerint nagyjából 32 000 dolgozó ment át a Nokiától a Microsofthoz (köztük Stephen Elop, a Nokia eddigi igazgatója is). Közülük 5000 fő finn.
Sokan tartanak attól, hogy vajon mennyi munkahely marad majd meg Finnországban. A Nokiának viszont megmarad a cég üzleti hálózata, de ki tudja, hogy ez mire elég.
A Nokia jelentősége Finnországban meglehetősen nagy volt, főleg gazdasági szempontból. Például a Nokia segített a finn gazdaság újjáélesztésében az 1990-es évek gazdasági krizíse után. A Nokia 150 éves múltra tekint vissza, gyártott papírt, gumicsizmát és televíziót is. Ők indították be az elektronikai ipart az 1980-as években, és ezután a világ vezető mobilgyártó vállalatává váltak.
Nem feledkezhetünk el az adóról sem, hiszen a Nokia évente nagyjából egy milliárd euró adót fizetett Finnországnak. Emellett munkahelyet kínált több ezer finnek, bár sajnos az utóbbi évben több gyár is bezárt Finnországban és világszerte.
Vajon a finn gazdaságot hogyan fogja érinteni a Nokia elvesztése? Erre a kérdésre valószínűleg majd csak akkor érkezik válasz, ha a finn cég eltöltött már pár évet a Microsoft "karmaiban".

Forrás
Kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése