keresés

2013. szeptember 26., csütörtök

Félelem a megfigyeléstől

A vírusirtó szoftvereket gyártó G Data magyarországi képviselete ezer hazai internetező megkérdezésével felmérést végzett az Edward Snowden által kirobbantott, elsősorban az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségét (NSA) érintő megfigyelési botrány kapcsán. Arra voltak kíváncsiak, a magyar internetezők mennyire tartanak attól, hogy a Google, a Facebook, egyes kormányszervezetek vagy internetes bűnözők visszaélnek az adataikkal, illetve tapasztaltak-e már valamilyen visszaélést. Az NRC Netpanel tagjai között végzett felmérés eredményei a 18‒75 éves internetező lakosságra reprezentatívak.
A felmérésben a magyar internetezők 14 százaléka állította, hogy a Facebook visszaélt személyes adataival, és azokat felhasználta reklámcélokra. Ugyanez az arány a Google-nél 8 százalék; összességében pedig a válaszadók 27 százaléka számolt be visszaélésről. Kevesen vannak, akik nem tartanak az efféle visszaélésektől, és nagyon kevesen azok, akik a cégek hírnevében bíznak.
A magyar internetezők 16 százaléka kifejezetten tart attól, hogy valamilyen kormányszervezet figyeli meg internetes tevékenységét. Ugyanakkor a válaszadók kétharmada leginkább az internetes bűnszervezetek által elkövetett visszaélésektől tart.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése