keresés

2013. szeptember 27., péntek

Digitalizált magyar nyelvemlékek

Az OSZK különböző évfordulók kapcsán több honlapot is készített - az egyiket 2009-ben, a magyar nyelvemlékeknek szentelve. Ez utóbbival foglalkozik a cikk.
Az utóbbi években sok digitális dokumentum került fel az internetre, a közgyűjtemények pedig megkezdték a digitalizálási munkát. A digitalizálásnak köszönhetően a legritkább dokumentumok is nyilvánossá tehetőek, és ez nem csupán az állományvédelem miatt fontos, hanem azért is, mert a digitalizálásra épülő szolgáltatások révén a közgyűjtemények az eddigiektől eltérő módon is megmutatkozhatnak, valamint a tematikus összeállítások miatt, amelyek a pedagógusok munkájához járulhatnak hozzá. Mindez bizonyos attitűdválást  követel a közgyűjteményektől.
Az OSZK-ban képekből hozzák létre a nyelvemlékek nagyfelbontású, virtuális változatát. Ezek adták az alapot egy időszaki kiállításhoz, amely mellé honlap is készült, valamint a Magyar nyelvemlékek című multimédiás internetes szolgáltatás újraindításához.
A cikk bemutatja a honlapot, annak adatbázisát, a hozzákapcsolódó munkákat, említést tesz az itt található hanganyagokról, valamint röviden beszámol a tervekről és az eddigi eredményekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése