keresés

2013. szeptember 17., kedd

Állami kémprogramok Magyarországon?

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA körüli botrány éppen azt mutatta meg, hogy a nemzetbiztonság és a hatóságok viszonylag könnyen kicsúszhatnak a törvényességi ellenőrzés alól, és a színfalak mögött politikai célokat is szolgálhatnak. Bár Magyarországon szigorúbban védik a törvények a személyes adatokat, mint az Egyesült Államokban, feltehetően hazánkban is alkalmaznak az amerikaiakéhoz hasonló módszereket.
Az egyik kémprogram segítségével akár kódolt e-mailek, fájlok, IP-alapú telefonhívások is megfigyelhetők, lehallgathatók, így még a biztonságosan, kódoltan kommunikáló felhasználók titkait is kompromittálhatja. A Finfisher vagy Finspy néven emlegetett szoftvert – amely mindenhez hozzáférést biztosít a fertőzött számítógépeken – nem mutatják ki a vírusirtó programok.
A kanadai Citizenlab májusi jelentése már felhívta a figyelmet arra, hogy Finfisher szerver üzemel Magyarországon, a Wikileaks pedig szeptember 5-én hozott nyilvánosságra egy szerződést, amelyben piacként említi az országot a lehallgató-technológia gyártója és forgalmazója.
Bővebben: atlatszo.hu, Index, Origo.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése