keresés

2013. szeptember 26., csütörtök

A zseni átlát a káoszon

Az Amazon, a világ legnagyobb online kereskedője réges-régen túllépett már azon, hogy kizárólag könyveket forgalmazzon. Kínálatában megtalálható szinte minden, amit vásárolni lehet: a hagyományos könyv, zene, videó hármasságon túl akadnak szórakoztató és háztartási elektronikai eszközök, ruházat, játékok, sportszerek, sőt az Egyesült Államok egyes részein még élelmiszert is árusítanak.

Hogyan kezelik ezt a rettenetes árubőséget a raktárakban, a színfalak mögött?

Az Amazonnak világszerte nyolcan, egyenként olykor száztízezer négyzetméternél is nagyobb alapterületű raktára van, és a logisztikai rendszert nemes egyszerűséggel kaotikus raktározásnak nevezik. Első ránézésre nem is meglepő, hogy miért:


Ám a valóság ennél bonyolultabb. A káosz eredendően rendezetlenséget jelent, márpedig a rendezetlenség általában ellensége a gyorsaságnak és hatékonyságnak, pont annak a kettő tulajdonságnak, amivel egy online kereskedőnek feltétlenül rendelkeznie kell. Akkor mi történik itt?

A káosz ott jelenik meg, hogy a polcokon, raklapokon és fiókokban, valamennyi pontosan nyilvántartott tárhelyen a legváltozatosabb termékeket tartják vegyesen (mindössze a nagyon nagyméretű illetve romlandó árukat kezelik külön), mindig mindent oda helyeznek el, ahol éppen megürült egy tárolásra alkalmas felület. Nyoma sincs betűrendnek, tematikának, az összetartozó áruk még véletlenül sincsenek egymás közelében - ennek az a nagyon egyszerű magyarázata, hogy minél különfélébb tárgyak találhatók egy rekeszben, annál kisebb az esélye, hogy kiszedéskor a dolgozó fölcserélje őket.

A rendszer központi idegrendszere egy végtelenül precíz adatbázis, amelyik nem csupán azt tartja nyilván, hogy miből, hol és mennyi található raktáron, vagy azt, hogy melyik tárhelyek ürültek meg, ahová az újonnan beérkezett árukat el lehet helyezni, hanem még a kiszedéssel foglalkozó dolgozóknak is megtervezi a legrövidebb útvonalat, amelyen egy-egy rendelés valamennyi tételét össze tudják szedni.


Ez persze azt is jelenti, hogy az új dolgozókat nem kell hosszasan és fáradságos munkával betanítani, senkinek sem kell megtanulnia, mit hol tartanak, sőt, még azt sem kell tudniuk, hogy mi is az, amit éppen összeszedett. Az egyetlen egyértelmű hátrány természetesen az, hogy áramszünet esetén megáll az élet.

Forrás (további képekkel)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése