keresés

2015. május 13., szerda

Az RSS jelentősége

Opálka Tamara 


„Az RSS (Rich Site Summary); eredetileg RDF Site Summary (gyakran nevezik Really Simple Syndicationnek) webes együttműködésre szolgáló XML állományformátumok családja, mely megkíméli a felhasználókat attól, hogy az ilyen megoldást használó weboldalakat rendszeresen kelljen látogatniuk az új tartalom ellenőrzése miatt, vagy levélben kelljen értesítést kapniuk erről. Egy feed-olvasóként vagy aggregátorként ismert program képes ellenőrizni az RSS-t használó weboldalakat a felhasználó helyett és képes megjeleníteni a frissített cikkeket. (Például a csak hetente-havonta frissülő, de egyébként érdekes blogokat nem kell minden nap meglátogatni, hogy van-e rajtuk új poszt, ha van, akkor az megjelenik a feed-olvasóban.)





Feliratkozáshoz:

Be kell írni a csatorna címét az olvasóprogramba, vagy
RSS vagy XML ikonra kell kattintani a böngészőben

Bill Bishop és Robert G. Cushing mutatták ki könyvükben, melynek címe The Big Sort, hogy az Egyesült Államokban egyre homogénebbek lesznek a választókörzetek, ezért csak részbe felelős egy választókörzet átrajzolása egy csoport érdekében (erre az angol „gerrymandering” szót használják). A másik ok, hogy öntudatlanul is olyan lakóhelyhez húz az emberek szíve, ahol hozzájuk hasonló szomszédaik lehetnek, ilyen környezetben a statisztikai diszkrimináció remekül megfigyelhető, és működő jelenség. „Miért foglalkozzanak a másik csoporttal, ha azok úgyis buták, lusták, érdektelenek stb. az én ügyemmel szemben?” Statisztikailag mérik fel a terepet, hogy hová érdemesebb költözni, nem az a húzóerő, hogy szívük alapján kit utálnának, politikai szempontból. A szegregáció jelensége, viszont megerősíti nézeteiket abban, hogy csoporton belül egyre speciálisabb, durvább, extrémebb dolgokat higgyenek, gondoljanak, valljanak. Például homogén közösségekben a liberálisok és a konzervatívok is egyre szélsőségesebb álláspontra jutottak különféle kérdések megvitatásában, írja Schkade, Sunstein és Hastie tanulmányaiban.


Mit kezdjünk a filter bubble jelenséggel?

A Feedly, új hírrel szolgált az RSS fejlesztőinek azzal, hogy bejelentette, API-ja mostantól minden érdeklődő felhasználó számára elérhető lesz. Mivel a Google Reader egy tátongó űrt hagyott maga után, ezzel a lépéssel igyekszik a szolgáltatás kitölteni azt. Így nem csak RSS-applikáció, hanem önálló platform is lehet, amelyre számos alkalmazást építhetünk, ahogyan azt a Google RSS olvasójánál láthattuk, és használhattuk is. Június folyamán a Feedly olyan applikációfejlesztőkkel kezdett együttműködni, mint például a Press, a Reader, Nextgen és a Newsif, még a Google Reader végleges megszűnése előtt. Később a Feedly Cloud nevű szolgáltatását, mint újdonságot is bejelentette, amelyre több más app is támaszkodhat.


Feedly-hez kapcsolódó további cikkekért kattintson ide.

Miután megszűnt a Google Reader komoly fejlődés kezdődött el az RSS-feedek világában, egyre nagyobb teret kaptak a már meglévőek és az újdonságok. A Google-lel ellenben a Feedly-nek egyedül az RSS-olvasója az egyetlen projektje, míg a Google-nek ez csak egy kisebb játékszer, aminek a megszűnése nem okoz túl nagy jövedelemkiesést. Mivel a Feedly-nek ez az egyetlen bevétele, így szeretnék a legtöbb hasznot húzni az üzletből, például, hogy a főoldalon megjelenik egy felhívás, miszerint Pro tagságot lehet vásárolni, mindössze 5 dollárért, amiért extra dolgokat lehet igénybe venni, illetve kiemelt ügyfélszolgálatot kaphat a felhasználó. Tehát a szolgáltatást igénybe vevők értékelik a cég nyújtotta munkát, cég törekvéseit, és az elégetett erőforrásokat, valamint fenntarthatóság jegyében önkéntesen támogatja a működését. Cserébe a felhasználót megkülönböztető bónuszokat kap.


Feedly Pro tagság és előfizetés

Itt a lehetőség a fejlesztésre, mivel a Google Reader-nek, a teljes elhanyagoltság után örökre búcsút inthetünk. A Google 2010 óta nem is javított saját RSS-feedjét, így új világot nyit meg. A Feedly Cloud képes lesz teljesen leváltani a G. Readert. Dizájn és funkció terén is sokat változtatott elődjén a Feedly, és a mainstream szolgáltató mellet, sok kisebb és kreatívabb ötlet jelent meg a hírolvasás terén. Újra divatos és fontos lett a feed-piac.


Google Reader mellett elnyomott hajtások

Néhány nappal a Google Reader megszűnése előtt a Digg is megjelent RSS-olvasójával, sokan várták kíváncsian, hogy mivel rukkol majd elő. Előzetesen azt ígérték, hogy valós alternatívát szeretne nyújtani a korábban Google hírolvasóját használóknak. A Digg fejlesztői az utóbbi 3 hónapban sokat dolgoztak a feed-en és a Reader felhasználóinak igényeit és visszajelzéseit tartották szem előtt. Legfontosabb szempontok a gyorsaság, importálás és az egyszerűség voltak. A Feedly mellett ezt az olvasót tartják még olyannak, hogy a legjobban helyettesíthetné a Google Readert. „Az olvasó tényleg gyors, minimalista, egyszerû, csak a legszükségesebb funkciók találhatók meg benne. A híreket el lehet menteni, meg lehet osztani Facebookon, Twitteren és persze Diggen. Az elmentett híreknek készíthetünk nyilvános oldalt is, ahol ismerõseink követhetik, mi tetszett."



Digg RSS olvasójáról még több információért kattintson ide.




Újabb titkos projektet helyezett kilátásba a Facebook, amely a Google, nemrégiben megszűnt RSS-feedjének nevét használná, azaz Facebook Reader-nek akarják nevezni. Ez egy mobilos tartalomfogyasztási eszköz ahol nem barátaink megosztásait néznénk (pl. vicces képeket vagy zenéket, panaszkodásokat), hanem igazi híreket, újságcikkeket és más professzionális médiatartalmakat válogatna össze a közösségi szolgáltató. Vizuálisan a Facebooktól, tartalmában pedig a megszokott feed-ektől térne el.


Facebook Reader, avagy mi is az.

Mark Zuckerberg-től, a Facebbok megalapítójától felröppent a hír, hogy egy új projekten dolgozik, de eddig még csak az Instagram videós jelentőségeiről volt szó sajtótájékoztatójukon. Ugyanakkor a Facebook által bevezetett hashtag funkció is utal arra, hogy valamilyen témák szerinti hírgyűjtést próbálnak elérni, a legjobb hírolvasási élmény nyújtása érdekében a felhasználóknak. A Wall Street Journal egyik riportere szerint a FB tényleg dolgozik egy hírolvasó applikáción, amire cégen belül egyelőre Reader néven hivatkoznak. Az újságíró forrásai szerint az applikáció fejlesztése már körülbelül egy éve elkezdődött. Valószínűleg Zuckerberg egy olyan megoldáson dolgozik, hogy a Facebook felhasználók a szokásos közösségi tevékenységeik mellett az oldalon keresztül tudjanak tájékozódni a napi hírekről, amik őket érdeklik.


Tovább az Index cikkéhez.

Összegezve: A Google Reder RSS-feed-jének megszűnésével nem állt le ahírolvasók fejlesztése, hanem sok más kicsi hajtás, pl. A Digg által készített, vagy a Feedly olvasója is éppúgy be fog vállni, mint a Google-é, és még nem is tudjuk, hogy a Facebook Reader milyen lesz vajon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése