keresés

2015. május 26., kedd

Mobilhasználat- gyerekek?

  Egy amerikai felmérés szerint az USA-ban a gyerekek átlagosan hatéves korukban megkapják az első „okostelefonjukat”. 
  A három leggyakoribb indok a mobilvásárlás mellett: gyermekek biztonságérzetének növelése, az elérhetőségük és az utolsó érv „mert a többieknek is van”.  A gyermekek kora a mobilhasználat kezdetekor kihathat a személyiségükre is. Számos vita folyik arról, hogy a túl korai mobilhasználat károsan hathat a gyermekek fejlődésére. A mobilhasználat növelheti a gyermekek függetlenségét és magabiztosságát, illetve a későbbiekben akár személyiség zavarokat is okozhat.

  Ezeken kívül a mobilhasználatnak más következményei is lehetnek. A mobiltelefon és az egyéb technikai eszközök csökkenthetik a gyerekek alvásidejét 21 perccel. Emellett a kialvatlanabbakká válnak, mint társaik akik nem rendelkeznek ilyen eszközökkel. A kutatások szerint a telefonokból származó fények és zajok okozhatják az alvásidő csökkenését, mivel csökkentik az alvást elősegítő hormonok (melatonin) termelődését a szervezetükben.


  A mobilhasználatnak egyéb negatív hatásai is lehetnek a gyerekekre. A telefonok biztonsági funkcióira és online védelemre hívja fel a szülők figyelmét a TelekomA mobiltelefonokon tárolt személyi adatok első védelmi vonala a PIN kód és a biztonsági kód, amelyet meg kell tanulniuk a készülékek használóinak, még a legkisebbeknek is. Továbbá a szülőknek meg kell tanítani a gyermekeiket, hogy a Wifi és a Bluetooth nemcsak a vezeték nélküli kommunikációt teszi lehetővé, hanem a vírusok által történő megfertőződést is. 

  A fényképekkel való visszaélés a kiskorú gyermekek esetében annak a következménye, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy róluk és más gyerekekről csak engedéllyel készülhet felvétel. 
A szülőknek meg kell tanítania a gyermekük számára a mobil használat etikettjét is, mikor és hogyan használja a telefonját.

A gyermekek helyes és veszélymentes mobilhasználatához elsősorban a szülök odafigyelése és segítségére van szükség. A mobiltelefonok helytelen használata számos negatív hatással lehet a gyerekek életére és fejlődésére. 




Források:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése