keresés

2015. május 14., csütörtök

Sharing economy

Molnár Ildikó
A sharing economy, magyarul közösségi gazdaság egy olyan gazdasági és szociális rendszer, amely az árukhoz, a szolgáltatásokhoz, az adatokhoz és a tudáshoz közösségi hozzáférést tesz lehetové, a felhasználók akkor jutahatnak hozzá a forrásokhoz, amikor épp szükségük van rá, anélkül, hogy meg kéne vásárolniuk. A 2000-es évek elején jelent meg új üzleti struktúraként, amely a kimerülo energiaforrások és a folyton növekvo népesség problémájára keresett megoldást. Ma az egyik legfelkapottabb gazdasági trend. Rengeteg iparágban használatos és sokan részt vesznek benne, például egyének, vállalatok, non- profit szervezetek. A modellekben megtalálható a kölcsönzés, a cserekereskedelem, a bérbeadás, az ajándékozás, a csere illetve olyan közösségi birtoklási formák, mint amilyenek a termeloszövetkezeti struktúrák. "A rendszer alapgondolata szerint, ha egy gazdasági jószágról információt osztanak meg, akkor ezen jószág értéke mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások, mind pedig a közösség számára no." Egyre kevésbé van jelentosége a birtoklásnak és fontosabb lesz az elérés.

A közösségi gazdaság egy olyan internetalapú rendszer, ahol a felhasználók közvetlenül egymással kommunikálnak. Ezt peer-to-peernek nevezzük. A szolgáltatás minoségét az biztosítja, hogy a felhasználók véleményezik. Muködését a technológia fejlodése, a szélessávú internethozzáférés, az okoseszközök és a mobilinternet teszi lehetové. Nagy szerepe van még az online fizetési rendszereknek. Foleg Észak-Amerikában és Nyugat-Európában terjedt el, Közép-Kelet-Európában a megfelelo technológia és az üzleti szemlélet hiánya miatt nem, de vannak kezdeményezések. Az elmúlt években sikeres modellek, amelyek közrejátszottak a sharing economy kialakulásában:
  • Online zenei és video streaming szolgáltatások: ingyen vagy havidíj ellenében filmeket lehet nézni vagy zenét hallgatni (Spotify, Netflix)
  • MOOC- Massive Open Online Courses: ingyen vagy havi díjért online tanfolyamok végezhetok el (lynda.com)
  • SaaS- Software as a Service: ingyen, havi díjért vagy eseti díjért használható szoftver (Evernote)
  • IaaS- Infrastucture as a Service: ingyen vagy havi díjért igénybe veheto online tárterület (Dropbox)
Valójában a modell egyáltalán nem új, mert közösségi gazdaság az is, ha az Ebay-en vásárolunk vagy eladunk, ami viszont új, az a megvalósítás: eddig szervezetlen volt az üzletkötés (személyes ismertség, apróhirdetések), de a web és a mobil technológiák olyan platformot adnak, amelyen keresztül könnyen és gyorsan lehet információt megosztani és kommunikálni.


Szállás
Ezzel a szolgáltatással számos országban lakást, házat vagy szobát lehet bérelni 190 országban és 30000 különbözo városban. Szurok segítségével beállíthatjuk az érkezés és a távozás idopontját, a férohelyek számát, az árat, valamint egyéb jellemzoket is. Közvetlenül a bérbeadóval kommunikálhatunk. Van mobilalkalmazás és weboldal is.
Ez is szállásfoglalást kínáló szolgáltatás szívességi alapon esetleg pénzért, de akkor sokkal olcsóbban a piaci árnál. Regisztráció után kiválaszthatjuk az úti célunkat és tartózkodásunk idejét. Ezután az oldal kilistázza az ajánlatokat, és ha kiválasztottuk, üzenetben jelezhetünk a tulajdonosnak, hogy nála szeretnénk megszállni.

Utazás
Az Uber 2014 óta érheto el Budapesten. Ezen kívül még 36 ország 130000 városában van. A muködése nagyon egyszeru: csak választanunk kell egyet a közelünkben lévo soforök közül, akik nem feltétlenül taxisoforök, bárki, akinek van szabad hely az autójában, regisztrálhat.
Az Oszkár telekocsi nevu szolgáltatás 2007 óta muködik. Lényege, hogy az autósok felajánlhatják szabad helyeiket, az utasok pedig a lassú tömegközlekedés helyett találhatnak egy más utazási formát. Ha valakinek vannak szabad helyei az autójában, azt meghirdetheti, az utazni kívánók pedig megkereshetik azokat, erre pedig használhatják a weboldalt vagy a mobilalkalmazást is. A rendszer elonye, hogy környezetbarát, olcsóbb, mint a tömegközlekedés. Ugyanilyen szolgáltatás létezik még Angliában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Görögországban és Ausztriában.
A BlaBlaCar is autósokat és utasokat összehozó platform. 12 országban érheto el, köztük Magyarországon is.

Egyéb
Loffice és KAPTÁR
Mindkét szolgáltatás irodabérlésre alkalmas. A Loffice 2009-ben indult és csak Budapesten veheto igénybe. Telefonon vagy e-mailben tudunk irodát foglalni. A KAPTÁR 2012-ben indult. Itt egy urlap kitöltésével tudjuk jelezni a foglalási igényünket. Hátrány, hogy egyiknél sincs mobilapp.
A Rukkola egy olyan oldal, ahol a felhasználók könyveket cserélhetnek. Több, mint harmincezren használják. Az oldalon elérheto felhasználók könyveibol választhatunk, cserébe fel kell ajánlanunk egy könyvet a sajátjaink közül.
Ezen az oldalon a régi ruháinkat adhatjuk vagy cserélhetjük el, és használt ruhát vásárolhatunk. 8 országban érheto el, de Magyarországon még nem.

A közösségi gazdaság egyre több területen fedezheto fel, szélesköruen használják, ezek alapján pedig valószínuleg egyre gyorsul az eloretörése. A társadalomra gyakorolt hatása már ma is megmutatkozik. Globális problémákra is válasz lehet a sharing economy, mint például a kimerülo eroforrások és a túlzott népességnövekedés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése