keresés

2015. május 13., szerda

Microsoft

Simon Tünde
Kezdetben a Windows csak egy, a DOS operációs rendszer alatt futó grafikus felhasználói felület-család volt; a Windows NT-től kezdve tekinthető önálló asztali operációs rendszernek. Mára a Microsoft Windows termékek már az operációs rendszerek és mobiltechnológiák külön családját alkotják.

Azonban, ahogy az index.hu is írja: "A Microsoft rengeteget vesztett a jelentőségéből az elmúlt fél évtized alatt. 2009-ben még az az internetre kötött eszközök 90 százalékán futott Windows, most azonban már csak 20 százalékon. Ennek az az oka, hogy a szélsebesen elterjedt új mobil eszközök, az okostelefonok és tabletek piacán a redmondi társaság nem igazán találta meg a helyét. Egyszerűen hagyta, hogy a Google és Apple átvegye a vezető szerepet. Ebben a helyzetben nincs más lehetősége a Microsoftnak, mint előre menekülni, ha megint be akarja bizonyítani, hogy diktálni is tudja a trendeket, nem csak követni. A Windows 10 pedig pontosan ezt teszi."
A Windows 10 nemcsak egy új rendszer lesz a Microsofttól, hanem valódi korszakváltást hoz a társaság és a felhasználók életében. A Windows 10-est kifejezetten az okostelefonokat és a felhő alapú megoldásokat szem előtt tartva fejlesztette a Microsoft. A korábbinál modernebb szemlélet már abban is tetten érhető, hogy a telefonra, tabletre, okostévére, játékkonzolra és számítógépre szánt Windowsok minden korábbinál jobban összeérnek majd: a Windows 10 egyetlen közös platform lesz, az eszközökön átívelő programokkal és persze az ezek beszerzését biztosító alkalmazásbolttal.

"Ha igaz, amit az Intel mond a Skylake processzoráról, akkor az iPad hamarosan gyenge gépnek fog tűnni a valódi számítógépként is működő Intel-processzoros tabletek mellett. Mivel a Skylake nem igényel hűtést, a szellőzők is eltűnhetek a jövőbeni Surface tabletekről, és valószínűleg kisebb méretű akku is elég lesz a tízórás üzemidő biztosításához. 
A szoftveriparban is komoly szövetségesek sorakoztak fel a Microsoft mellett. Az Adobe a napokban mutatta be a touch-os Photoshopot és Illustratort, amelyek a kreatíviparban nagyon elterjedt, népszerű programok. Ezek Windowson érhetők el, nem Mac OS X-en, amely most nem is támogatja az érintőkijelzőket. Az iOS-es iPaden pedig csak az Adobe kiegészítő alkalmazásai futnak, nem a több ezer dolláros professzionális szoftvercsomagok."

A Microsoft operációs rendszerekért felelős alelnöke, Terry Myerson szerint a Windows 10 az új funkcióival és a közös platformmal egy kiemelkedő fontosságú lépés, és a változást azzal is ki szeretették volna fejezni, hogy a Windows 9 elnevezést átugrották a névadáskor - írja a bitstandpix.

Az index.hu egy másik érdekes cikkében részletesen bemutatja az egyelőre csak önkéntes tesztelőknek elérhető Windows 10-et. Többek között képeket láthatunk a Start menü új kinézetéről, amely a modern és a régimódi környezet keveréke lett, de ízlés szerint testreszabhatjuk, aszerint, hogy melyik kinézetet preferáltuk a múltban - a Windows 8-as csempéket, vagy inkább a lecsupaszított programlistás Windows 7-et. 

Egy másik újítás a tálcán lévő Cortana/Bing keresőmező.A keresési eredmények közt megtaláljuk az általunk telepített appokat, webes tartalmakat, de még a Windows Store boltból letölthető alkalmazásokat is. A későbbiekben pedig valószínűleg rengeteg nyelven hangutasításokkal is működni fog. A Cortanaról még itt olvashatunk. 

Megjelenik egy teljesen új böngésző, a Spartan, amelyben lesz olvasási mód, mint az Apple-féle Safariban, és egy olvasási listára tudjuk összegyűjteni azokat az oldalakat, amiket később akarunk megnézni. A Cortana is mindig ott figyel majd a böngészőben, és néha ellát olyan információkkal, amiket az adott pillanatban fontosnak és hasznosnak tart. 

Újdonság még: 

  • az Apple értesítési központjához hasonlóan a Windows 10-en is elérhető jobb oldalt egy értesítési sáv

  • az ikonok stílusa

  • fájlkezelőben lesz egy megosztás menüpont, amivel egyből posztolhatunk pl.: Facebookra

  • Continuumnak nevezett funkció: ez arról gondoskodik, hogy amikor nem egérrel is billentyűzettel használjuk a gépünket, akkor minden ablak automatikusan teljes kijelzőn jelenjen meg.

  • mobilon lévő Office-ban minden olyan funkció megtalálható lesz, ami az asztali változatban is

  • automatikus képjavító algoritmusok lesznek a képnézegetőben

  • a zenéinket szinkronban tarthatjuk az összes windowsos eszközünkön

A Windows 10-et az első évben ingyenesen beszerezhetik azok, akik legális Windows 7-et vagy 8-at használnak. Azt még nem tudni, hogy pontosan mikor jelenik meg a Windows 10, csak annyit, hogy idén egy új eszközön fogják piacra dobni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése