keresés

2015. május 13., szerda

Felhőalapú számítástechnika - Cloudcomputing

Urbanovics Ágnes
A felhő egy viszonylag új keletű számítástechnikai fejlesztés, melynek legnagyobb előnye, hogy használatával többé nem vagyunk egyetlen eszközhöz kötve, csupán egy internetkapcsolatra van szükségünk és a felhőn tárolt adatainkhoz, dokumentumainkhoz azonnal hozzáférhetünk.

Mikor vagyunk a felhőben?

Gyakorlatilag, ha bármilyen fájlt, dokumentumot nem a saját gépünkön tárolunk, hanem valamilyen internetes szolgáltatásban, akkor már a felhőben vagyunk. Azonban a felhő használata sokkal kiterjedtebb puszta tárolóeszköznél. Ugyanis a felhőben akár különböző szoftvereket is futtathatunk, melyek szinte ugyanúgy működnek, mint azok a programok, amelyeket asztali számítógépünkre is feltelepítünk. Tehát lehetőségünk van akár egy Word dokumentumot is online is szerkeszteni.

Milyen előnyei vannak a felhőnek?

A felhő használatának a leírásából máris következtethetünk arra, milyen előnyökkel is bír a felhő használata. Az egyik, hogy nem vagyunk eszközhöz kötve, tehát a felhő használatával végre búcsút inthetünk annak a problémának, hogy esetleg otthon hagyunk egy fontos dokumentumot, vagy a számunkra értékes és pótolhatatlan családi fotók örökre elvesznének, ha a számítógépünket megtámadja egy vírus, ami mindent töröl. Ezenkívül számos területen megkönnyíti a munkánkat, hiszen lehetőségünk van arra, hogy egy dokumentumot akár közösen szerkesszünk anélkül, hogy egy légtérben kellene tartózkodnunk. Ez a funkció egyaránt hasznos az oktatásban, ahol a diákok csoportos munkát végeznek, illetve a munka világában is.

Mik a hátrányok?

Sajnos a felhő által kínált lehetőség sokak számára egyben hátrány is. Ugyanis azok a fájlok, amelyeket megosztunk a felhőben, gyakorlatilag kikerülnek a kezünkből, nem tudjuk őket megfogni, nem tudjuk, pontosan hol tárolódnak. Csupán egy felhasználónév és egy jelszó választja el a támadókat attól, hogy hozzáférhessenek a megosztott tartalmainkhoz. De természetesen a szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a biztonságon, és már számos megoldás létezik adataink védelmére. Ilyenek például a biztonságos https kapcsolat, a jelszavak kötelező megváltoztatása havonta, VPN kapcsolatok stb.

Hol találok felhőalapú tárhelyeket?

Ma már számos felhőalapú tárhely létezik, ahol tárolhatjuk adatainkat. Ezek közül a legnépszerűbbek a Google Drive, Microsoft OneDrive, Apple iCloud, Dropbox. Ezeknek a tárhelyeknek a használata egyszerű, felhasználó barát, és be lehet állítani rajtuk, hogy automatikusan szinkronizáljanak, tehát a nyaraláson készült fotóink azonnal felkerülnek és láthatóvá válnak azok számára, akivel megosztottuk a felhős mappánkat.
Bővebb infó a felhőről, előnyökről, hátrányokról az alábbi linkeken: TechnetInfoComplex

Aktualitások - hogyan alakul a felhő használata napjainkban? - inapló szemle

A felhő mára már elég széles körben elterjedt mind az egyéni felhasználók, mind pedig a vállalatok körében, mondhatni a "A felhő mára hétköznapi életünk része".

Melyik a legjobb felhőtárhely? - pont.online

A pont.online nevű weboldal idén februárban készített egy kis összehasonlító elemzést arról, melyek ma a legnépszerűbb és legjobb felhőtárhelyek. A cikkben szemügyre vették a Microsoft OneDrive-ot, az Apple iCloudot, a Google Drive-ot és a Dropboxot. A cikkben először is kitértek arra, hogy melyik szolgáltatás, mekkora tárhelyet bocsát rendelkezésre ingyen a regisztrációt követően. Ebben az esetben a Microsoft OneDrive és a Google Drive vitték a pálmát, hiszen itt 15GB tárhelyet biztosítanak a felhasználók számára, míg az iCloud és a Dropbox ennél kevesebbet. Természetesen mindegyik esetében van lehetőségünk a tárhelyünk bővítésére. Erre két lehetőségünk van. Az egyik, ha barátokat hívunk meg az adott szolgáltatás használatára, a másik pedig, hogy előfizetünk. Természetesen az utóbbi jelent igazán megoldást arra, ha jelentős méretekkel szeretnénk bővíteni a tárhelyünket. Ha fizetésre kerül a sor az Apple iCloud máris hátrányba kerül, hiszen ugyanazt az 1 TB tárhelyet drágábban adja, mint a másik három szolgáltatás, és kevesebb szolgáltatást is ajánl cserébe. Ezzel szemben például a Microsoft OneDrive az 1 TB-os előfizetés mellé még egy Office 365 előfizetést is ajánl. Elérhetőség szempontjából majdnem hasonló a felállás, ugyanis az Apple iCloud csak és kizárólag Apple készülékeken használható, míg a többiek támogatják mind az Apple és Android készülékeket is. A harmadik és egyben utolsó szempont, amit szemügyre vettek, a szolgáltatások integrálhatósága. Ha nem akarunk mindent folyton a felhőben tárolni, akkor a szolgáltatások PC-s alkalmazásaival a gépünkre is le tudjuk őket tölteni egy adott mappába. Ezek közül a Microsoft OneDrive Windows 8.1-beli integrációja a legstabilabb.

Milyen a felhőtárhelyek fogadtatása Magyarországon napjainkban? - Portfolio

A T-Systems Magyarország idén márciusban készített felmérésében szemügyre vette, hogy a Magyarországon található vállalatok hogyan állnak hozzá a felhő által nyújtott szolgáltatásokhoz. A felmérésből kiderül, hogy a vállalatok számára főként a költségmegtakarítás és a beruházás nélküli fejlesztések teszik igazán előnyössé a felhő szolgáltatásokat, de még mindig rengeteg tévhit kering a levegőben. A felmérésben 400 közép- és nagyvállalat vett részt. A megkérdezettek közül a legtöbben még mindig a felhő szolgáltatások biztonságát vonják kétségbe. Előnyként a legtöbben az alkalmazások magasabb megbízhatóságát és rendelkezésre állását nevezték meg. A második helyre a felhő szolgáltatások használatával megtakarítható költségek kerültek. A harmadik legtöbbet emlegetett előny pedig a folyamatosan frissített, karbantartott technológiai háttér, amelyet a szolgáltató saját ügyfeleinek biztosítani tud. Mind a három előny nagyon fontos a vállalatok mai működésében, hiszen ahogy azt a cikkben is olvashatjuk a technológia hatalmas fejlődésével nem mindenki tud lépést tartani, amelynek sokszor pénzügyi korlátai vannak. De a felhő szolgáltatások már ezt ki tudják küszöbölni, hiszen a felhő plusz beruházás nélkül, a vállalat igényeire szabva tudja igénybe venni a legújabb megoldásokat, melyhez stabil és naprakész hátteret és infrastruktúrát biztosít.

Konklúzió

Összességében elmondhatjuk, hogy a felhő szolgáltatásnak rengeteg olyan előnye van, amely megkönnyíti az életünket. Érdemes szemügyre venni őket, és elkezdeni használni, meg fogunk lepődni, mennyi hasznos dologgal találjuk szembe magunkat. A biztonságra természetesen nem árt odafigyelni, hogy például milyen fájlokat osztunk meg, de ahogy az korábban is elhangzott, mára a szolgáltatók rengeteg biztonsági intézkedést véghezvittek, így bátran használhatjuk.
Készítette: Urbanovics Ágnes
Dátum: 2015. 05. 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése