keresés

2020. április 21., kedd

A Facebook veszélye

Sokan mondják a vásárlói oldalakra, közösségi oldalakra, mint például a Facebookra is, hogy nem kerül semmibe csak regisztrálni kell. Akik ezt mondják nem is gondolnák, hogy mindezekre az oldalakra az adatainkkal fizetünk, még sincs ingyen. Sőt veszélyes is. A Facebook esetében nem csak a megadott adataink, amiket a regisztrációkor kitöltünk, hanem azok is elárulnak rólunk sok mindent, hogy milyen híreket olvasunk, miket kedvelünk (milyen sport, étel, zene, stb.) vagy akár a helymeghatározás is, mikor, hol jártunk, kivel voltunk, milyen szokásaink vannak, mi a napi rutinunk.
Képtalálatok a következőre: facebook veszélye
Mindezek amik egyszer már fel kerülnek az Internetre, vagy amiket írogatunk egymásnak a messengeren keresztül, bizony megvan rá az esély, hogy bármikor hozzáférhetnek és ezek törlését már nagyon nehéz elérni. Sokan nem tudják, de voltak kutatómunkák is, melyben begyűjtöttek minden billentyűleütést, még mielőtt elküldtük volna a másiknak, például amikor nagyon haragudtunk a másikra elkezdtünk gépelni, majd kitöröltük és át írtuk másra, mintha semmi baj nem lenne. Bármikor előfordulhat, hogy minden kattintásunkat rögzítik és ezt sajnos nem tudjuk vissza vonni/törölni.


Példák a Facebookon

Valamint volt arra is példa, hogy a Facebook olyan híreket dobott fel, amiket nem lájkoltunk, nem is írtunk róla még a messengerben sem, stb., csak a böngészőnkben kerestünk rá.
Másik eset, hogy a Facebookon feltöltött képek alapján már olyan képeken is felismeri a személyeket, ahol nem is jelöltük be a képen szereplőket. Ma már a háttérben elrejtett személyt is képes néhány pixelből megállapítani, egyre nagyobb pontossággal.
Ezen kívül még bárki megfigyelhet minket, követhet minket, felhasználhatják adatainkat is, feltörhetik fiókunkat, bárki csinálhat hamis felhasználót.

A Facebook többet tud rólunk, mint sejtenénk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése