keresés

2020. április 29., szerda

Állítsuk meg a Disneyt?

A streamingszolgáltatások napjainkban virágkorukat élik – már a koronavírus-járvány és a kényszerű karantén előtt is rengetegen vették igénybe a Netflix vagy az HBO Go szolgáltatásait. Nem meglepő hát, hogy Disney is saját streamingszolgáltatást indított, Disney+ néven. A már jó pár éve agresszívan terjeszkedő cég több szempontól is teljesen megváltoztathatja a piacot.

Az elmúlt 15 évben a már addig is nagyon sikeres Disney a piac egyik legbefolyásosabb szereplőjévé vált. Számos más vállalkozást vásárolt fel: a Pixart, a Lucasfilmet és a Marvelt – szakítva addigi hagyományaikkal, miszerint főképp csak gyerekeknek szóló alkotásokkal foglalkoznak. Terjeszkedésük egy új fejezete kezdődhet meg a 2019 novemberében elindult Disney+ szolgáltatással, amivel egyben a piacot is radikálisan átalakíthatják.

Mivel járhat ez?
A fogyasztók számára jelentős drágulással. Eddig ugyanis viszonylag kevés streamingszolgáltató volt jelen a piacon, így viszonylag alacsony áron rengeteg filmhez és sorozathoz lehetett hozzájutni. A jövőben viszont, ahogy egyre többen próbálnak belépni a piacra, úgy fog az egyes oldalak kínálata csökkenni, így, ha minden, minket érdeklő tartalmat meg akarunk nézni, már nem csak egyfajta szolgáltatásra kell előfizetnünk.
A kezdeti időszakban egyébként valószínűleg a Disney számára is veszteséges lesz a vállalkozás. A Pixar- és Star Wars-filmeket például el kell tüntetni a Netflixről, ami azt jelenti, hogy az ezek után járó pénzt se fogja megkapni a Disney. Így, amíg a fogyasztók át nem szoknak az új Disney+-ra a vállalkozás veszteséges lehet – de ez egy olyan óriáscégnek, amilyen a Disney is, belefér, főleg, hogy a Netflix sokkal súlyosabb veszteségeket fog elszenvedni.
Hogyan fog mindez végződni?
Az elemzők szerint természetesen a Disney sikerével. Az óriáscégnek vannak a legjobb esélyei arra, hogy a piac többi szereplőjét kiszorítsa, és monopolhelyzetet teremtsen. Ebben az esetben pedig minden megváltozik, amit eddig a filmgyártásról, és annak finanszírozásáról tudtunk.
A cikk szerint a gyártók többé nem fognak a jogdíjak bizonyos százalékából részesülni: a gyártásért a Disney csak előre fizet majd, a bevételeket viszont már nem osztja tovább.Ennek beláthatatlan következményei lennének a gyártók számára.
Az üzleti életen túl maguknak a filmeknek a minőségét is befolyásolhatja a streamingszolgáltatók megsokasodása. Az elemzések szerint régebben több, egyedi, különleges koncepciójú film készült, hiszen a forgalmazók hajlandóak voltak a nagy bevétel érdekében kockázatot vállalni. A Netflix működési modelljébe, amit a Disney is követni akar, ez azonban nem fér bele.

Mire lenne szükség tehát?
Az elemzők szerint mielőbbi konkrét lépésekre. Hasonló monopolhelyzet kialakulását az Egyesült Államokban már egyszer megakadályozták: 1948-ban egy bírósági ítélettel szorították vissza Hollywoodot. Most is, ehhez hasonlóan, fel kéne lépni az agresszív törekvések ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése