keresés

2020. április 28., kedd

Sebezhető orvosi Bluetooth eszközök

Talán sokan nem tudják, hogy honnan származik a Bluetooth vezeték nélküli technológia elnevezése.
A 2017-es BlueBorne sérülékenység logója máig
aktuális lehet "mimikáját" illetően...
Valószínűleg kevesen tippelnének Harald "Bluetooth" Gormsson dán és norvég királyra, aki ragadványnevét a néphagyomány szerint áfonyaszeretete vagy egy kékes színezetű, erősen szuvasodott foga miatt kapta. Ha az a fog már neki nem is, a róla elnevezett vezeték nélküli technológia gyakran felszínre kerülő sérülékenységei sokaknak okozhatnak fájdalmat, még ha csak képletesen is. Vagy mégis?

Könnyű csatlakoztatni, de megéri-e?


Manapság minden bizonnyal a könnyen csatlakoztatható vezeték nélküli eszközök jutnak eszünkbe a Bluetooth név hallatán. Néhányan közülünk már két évtizede élvezik a Bluetooth adta lehetőségeket és mindazt a széles termékválasztékot, mely a folyamatosan fejlesztett technológia köré épült. A Bluetooth jelenleg 5.2-es iterációjánál tart és bár a közvélemény szemében tipikusan annak a technológiának számít, ami kevés gondot okozhat, sérülékenységére sajnos számos recens példa adódott.

Ilyen volt február elején a SweynTooth elnevezésű sérülékenység-család is mely megjelenésekor több, mint 460 eszközt érintett a Bluetooth eszközök széles spektrumában. A BLE (Bluetooth Low Energy) technológiát használó eszközökben felbukkant 12 darab, különböző veszélyességi besorolású sebezhetőség esetében a technológia sokrétű felhasználása okozza a legnagyobb problémát, hiszen néhány közülük egészségügyi berendezéseket is érint. Van közöttük egyszerű vércukorszint mérő, de kórházi inhalátor berendezés és pacemaker is. A hiba ún. Truncated L2CAP esettel jelentkezhet, ami leggyakrabban az eszköz leállásával végződik.

Más esetek váratlan újraindulást eredményeztek vagy illetéktelen távoli hozzáférést biztosítottak potenciálisan egy ember életben tartásáért vagy életminőségének fenntartásáért felelős eszközhöz.
Szerencsére, az elmúlt 2 hónapban a legtöbb gyártó javította a hibák jó részét, de a Bluetooth chipeket gyártó számos vállalat változó gyorsasággal kezelte az esetet, ha egyáltalán.

Egy gondolat


Bár a technológia lassan minden iparágat és foglalkozást érint, nem árt körültekintően mérlegelni, hogy a könnyű használat oltárán feláldozzuk-e a biztonságos működést, vagy ha nincs más választásunk, milyen áldozatok meghozatalára vagyunk képesek. Az emberélet nem lehet ezek között.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése