keresés

2020. április 8., szerda

A világ a járvány után

A koronavírus teljes egyészében változtatja meg jelenlegi életünket és hatással van annak területeire. Ezért a jelenlegi helyzetben új szemszögből tekintünk napjainkra, új rutint, új szemléletet állítunk fel. Ezek a tapasztalatok pedig befojásolni fogják jövőnket is, hiszen sok mindent kell újragondolni jelenlegi rendszereinkel kapcsolatban. Mára több elképzelés is született, hogyan fog hatni jövőnkre a koronavírus. Ebben a szemlében ezeket a főbb elgondolásokat ismertetem.

Megsínyli a temelés


A jelenklgi helyzet keményen odacsapott a globalizációnak. Hogy biztonságosabb ellátást tegyenek heletővé, fennáll az az opció, hogy a cégek közelebb helyezzék vállalatukat a központjaikhoz. Ez viszont az olcsó munkaerő megszűnése miatt a gyártási költségek emelkedésével fogy járni, amit vagy a tulajok vagy a vásárlók fognak megérezni.


A legrosszabbul járt iparág: a turizmus


A vírus legjobban a turizmusra hat ki. Sok légitársaság csődbe mehet és szűkülhet az uticélok opciója is. A most szerzett rossz tapasztalatok miatt - mint a megbízhatatlanság, az anyagi veszteség a vissza nem térített repjegyek és az akár több napos várakozás a reptereken - jó esély van rá, hogy a turizmus is át fog alakulni, és a külföldi uticélok helyett népszerűbbé válik a belső turizmus. Ezt természetesen ismét a légitársaságok rovására megy viszont előreviszi a klímaváltozás eleni harcot, a vírus elleni megszorítások ugyanis számos esetben pozitívan hatnak a környezetre.


A Home Office forradalma


Azzal hogy a vírus otthonmaradásra kényszeríti az embereket, felvetődött egy munka-alternatíva: a Home Office. Mivel sokan nem tudnak bejárni a munkahelyre, ha lehetőségük van rá, otthonról kell dolgozniuk. A munkavállalók természetesen előnyben részesítik ezt a fajta munkavégzést, a munkáltatók azonban a legtöbb esetben ódzkodnak tőle, mivel kevésbé tudják megfigyelni, kontrollálni alkalmazottaikat és félnek hogy ez a munkaminőség rovására megy. Az efféle típusú munkavégzés elterjedésének esetében viszont a jövőben kevesebb irodára lenne szükség. A KSH adatai szerint a járvány előtt az alkalmazottak 3,7 százaléka jelenleg az ország lakosságának felére ugrott. Ezért hogy az új helyzethez alkalmazkodni lehessen, fontos kialakítani az ideális otthoni munkakörnyezetet. Ez egyfelől jelenti azt, hogy a dolgozók otthonról is hozzáférjenek a munkahelyi hálózathoz és megfelelő technikai kellékkel rendelkezzenek,  másrészt családtagokkal is fontos tisztázni, milyen körülményekre van szükség az ideális munkavégzéshez.


Még több megfigyelés várható


Néhány országban velen van már hogy az embereket telefunkjuk segítségével követik le és mérik be kik azok akik kapcsolatba kerültek fertőzöttekkel. A mostani álláspont szerint pedig számos országban is még több megfigyelésre lehet számítani. Már ma is rendszerint személyes adatainkal fizetünk a vállalatoknak szolgálatásaikért, a jövőben azonban ez továbbterjedhet. Előfordulhat hogy például a mozik és egyéb szórakozóhelyek is bekérhetnek majd az egészségünkre vonatkozó adatokat, mielőtt beengednek, vagy nyomon követik mozgásunkat, ha repülőgéppel szeretnénk utazni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése