keresés

2020. április 24., péntek

Kiirthatja-e egy vírus az internetet?

A válasz - talán. Mindenesetre, természetesen volt, aki megpróbálta. Tíz évvel ezelőtt megalkották a Confickert, a valaha létezett legveszélyesebb vírust, ami kész volt elhozni a kiber-apokalipszist. De nem tette. Helyette önmagát falta fel. De mégis miért?

#1980s #80s #vaporwave #aesthetic #retro #internet
Zombik és mézes csuprok
A malware, azaz kártevő programokat alapvetően arra használják, hogy a fertőzött gépeket összekapcsolják, és az így létrejött "zombi" hálózatot különböző, általában illegális dolgokra használhassák
A honeypot, azaz mézesbödön szerverek pedig pontosan erre vannak kitalálva. A védettség nélküli gépnek egy kiberféreg sem tud ellenállni, ha pedig egy mézes csupor szervert talál, az úgy fog viselkedni vele, mint pókháló - beleragad és nem ereszti. Ezáltal a szakértők jobban meg tudják vizsgálni a vírust. 

Miért terjedt mégis tovább a Conficker?
Mint minden rendes férget, a Confickert is elkapta egy mézes csupor. Ugyanakkor ezt a vírust ennyi nem állította meg. A szakértők szeme láttára nőtt és nyelte el a nála kisebbeket, és terjedt tovább. Semmi nem állhatott az útjába, a világon mindenhova eljutott. Túlnőtte a programozóit. Az alkotói kezében volt az egész világ, senki nem tudta feltörni vagy semlegessé tenni a vírust.

Miért nem használták?
Igazából használták, csak nem arra, amire mindenki számított. Bárki azt hihette, hogy spam üzeneteket küldött a fertőzött gépekre, aztán már azt sem.
egy hatalmas dobás van a készítők ingujjában, valami teátrális és botrányos. A világvége viszont nem jött el. Az egyetlen, amit a vírus aktívan tett, hogy
Az index.hu cikke szerint a Confickert eredetileg adatlopásra tervezték, de annyira jól sikerült, és emiatt akkora lett körülötte a felhajtás, hogy egyszerűen nem lehetett bevetni, mert mindenki túlságosan odafigyelt rá. Az FBI-nak is ez segített, hogy lenyomozzák azokat az ukránokat, akik emögött álltak. 

Vannak dolgok, amik azért nem sikerülnek, mert túl sikeresek. Az elmúlt évek alapján pedig egyáltalán nincs kizárva, hogy hamarosan jön egy olyan támadás, ami mellett a Conficker fenyegetése is eltörpül majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése