keresés

2020. április 10., péntek

A "Subway Book Review" projekt, az olvasókról az olvasókért

A projekt megálmodója a New York-i metróban olvasott könyvek nyomán indult el, hogy felfedezze és bemutassa az olvasók világát

Uli Beutter Cohen

Uli Beutter Cohen, noha a németországi Reutlingenben nőtt fel, a szüleivel többször is járt New Yorkban, először 1988-ban, és már tinédzser korától fogva nagy Amerika-rajongó lett. Érettségi után, szülei egyetértésével és támogatásával, Portland-ben (Oregon állam) digitális média szakon folytatta a tanulmányait, azután megalapította az első média cégét, közben megismerkedett jövendőbeli férjével, és végül férje szülővárosába, együtt New Yorkba költöztek.

Ahogyan kezdődött


Beutter Cohen a metropolisz különböző metróvonalain utazva meglepődve vette észre, hogy az okostelefonok elterjedtsége ellenére feltűnően sokan olvasnak könyvet az utazás alatt. Ráadásul az emberek nemcsak hogy olvastak a nyilvános térben, de az olvasottak hatására kelt érzéseiket sem szégyellték kifejezni. Szinte kínálta magát az ötlet, hogy interjúkat készítsen az olvasó utastársaival, feltételezve, hogy a metróban olvasott könyvek leginkább olvasójuk személyes identitásáról árulkodnak. A beszélgetés kezdeményezésében egyfajta rutinra tett szert: előbb figyelmesen szétnézett a metrón lehetséges jelöltek után kutatva, aztán megszólította azokat, akik a könyvül elején tartottak, mert ők még szívesebben beszélnek az életükről, semmint magáról a könyvről. Tíz emberből nyolc bizonyult bevonhatónak egy elmélyült beszélgetésbe.

A "főpróba" 

 

Christina Horsten fotója
Első interjúalanya egy táncosnő volt, aki a "Catching Fire" c. könyvet olvasta éppen. A vele készült interjú és fotó került fel elsőként az Instagramra, ahol Beutter Cohen a "Subway Book Review" címet adta a projektnek.

Amiért igazán érdekes

 

A fotókhoz tartozó szövegek az olvasóról szólnak, hiszen maguk a könyvek is az ő életükhöz kötődnek.  "Az olvasó emberek több figyelmet érdemelnek - ezért csinálom az egészet. (...) Ők azok, akikkel beszélgetnünk kellene, és akiknek a hangját meg kellene hallanunk. Számomra ők jelentik korunk hiteles történetmesélőit" - magyarázta egy interjúban Beutter Cohen.

A hatásokról és a várható folytatásról 

 

A "Subway Book Review" projekt követőinek száma a különböző közösségi oldalakon már meghaladta a 235.000-et. Köztük olyan sztárok is vannak, mint Emma Roberts színésznő.
Az Esquire magazin szerint a projekt valóságos mozgalommá fejlődött a közösségi oldalak csatornáin, a Forbes szerint pedig egyenesen megváltoztatta a könyvekről alkotott korábbi nézetünket.
Az ötödik évfordulón Beutter Cohen a G-metróvonalon rendezett partin bejelentette, hogy 2020-ban kibővíti a projektet húsz másik városra, amelyek közül tíz ugyancsak az Államokban  található, a másik tíz viszont a világ egyéb tájain. Ez utóbbiak között van a kulturális sokszínűségéről híres Berlin is, ahol a projekt megbízott felelőse Julia Knolle kommunikációs szakember lett.
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése